top of page

LEER (BETER) MAHJONG SPELEN

TIP!

mahjongsoft.com

MCR Calculator

Pagina het web die de MCR enthousiasteling op een makkelijke manier voor een bepaalde hand de score laat berekenen (NL en EN)

mahjongsoft_mcr_calculator.png
Read More

BOEK

Mahjong Stap voor Stap - MCR zelfstudie

Het boek van goeroe Adrie van Geffen ✞ blijft een goed standaard naslagwerk, inbegrepen bij onze cursus maar ook los bij ons te koop en je steunt onze club met jouw aanschaf!

Mahjong Stap voor Stap - Adrie van Geffen.jpg
Read More

TIP!

SMARTPHONE APP

Pagina het web die de MCR enthousiasteling op een makkelijke manier voor een bepaalde hand de score laat berekenen (NL en EN)

Mahjong 13 tiles beginscherm.jpg
Read More

TIP!

ONLINE OEFENEN

MAHJONG-O-MATIC - Een andere site om het tellen van scorende elementen te oefenen.

mahjong-o-matic-eight_edited.jpg
Read More

TIP!

mahjongsoft.com

MCR spelen / oefenen

Website gespecialiseerd in MCR mahjong.  Je kun hier GRATIS online oefenen tegen bots of andere spelers van over de hele wereld (NL en EN)

mahjongsoft sample page_edited.png
Read More

CURSUS

Onze vermaarde basiscursus mahjong

Unieke zeer complete cursus, je leert in 4 avonden gedegen Mahjong Competition Rules + twee avonden begeleid spelen + twee avonden meespelen + Full Colour cursusboek + Mahjong Stap voor Stap standaard boek.

Cursus 2023 Cover.png
Read More

TIP!

ONLINE OEFENEN

Heeft de gepresenteerde hand wel of niet 8 punten?

uppsala_validatehand.jpg
Read More

Tip! mahjongsoft.com MCR Calculator pagina

April 04, 2020

Mahjong Competition Rules Calculator Scorende Elementen

Pagina op de het web die de Mahjong enthousiasteling helpt de mahjonghand score te controleren (want je probeert er natuurlijk eerst zelf uit te komen, uit je hoofd of met behulp van onze Cheatsheet

- De site heeft nast een Engelstalige en Russisch interface sinds kort ook een Nederlandstalige interface.

- Stenen zijn niet voorzien van arabische cijfers / letters.

- Klik op de afbeelding om de pagina in een nieuw venster te openen.

Mahjong Competition Rules (aka Chinese Official) Score Calculator.

Page on the web that helps the Mahjong enthusiast to verify the mahjonghand points (because of course you first try to determine your score by head and possibly with the help of the cheatsheet.)

- De site has both a Russian and an English interface.

- The tile images are without Arabic numbers / characters.

- Click on the image top open the page in a new window.

Review mahjongsoft.com website - Nog meer oefenen! NU OOK IN HET NEDERLANDS!

November 15, 2019

Mahjong Competition Rules Oefening Scorende Elementen (FAN)

Web site die de Mahjong enthousiasteling helpt om de scorende elementen te herkennen.

- De site heeft een UPDATE april 2020: Nu ook Nederlands! Engelstalige en Russisch interface.

- Stenen zijn niet voor zien van arabische cijfers / letters.

- Link opent een Nederlandstalig PDF bestand met uitleg.

Mahjong Competition Rules (aka Chinese Official) Practice Scoring Elements ((FAN)

Web site which helps the Mahjong enthousiast to learn and recognize the various scoring elements.

- De site has both a Russian and an English interface.

- The tile images are without Arabic numbers / characters.

- The link opens a Dutch PDF file with explanations (English to follow)

Mahjong 13 Tiles - korte handleiding

Vele van onze Haagse Kringen leden spelen Mahjong 13 Tiles op de smartphone of smartpad.

Joyce Goddijn heeft een handige primer geschreven voor diegenen die nog onbekend zijn met deze app.

Mahjong 13 Tiles is te verkrijgen is als iOS (Apple Store ) app of als Android (Google Play Store) app.

Nog meer online oefenen - Uppsala Mahjong Sweden practice

January 21, 2018

Velen van jullie kennen waarschijnlijk wel Mahjong-O-Matic site, een site waar je kunt oefenen of een hand wel of niet de vereiste minimale 8 Mahjongpunten oplevert.  Recent zijn we nog een andere site tegengekomen Uppsala Mahjong in Zweden.  Op deze site vindt je drie soorten oefeningen terug.

- Heeft de Mahjonghand 8 punten of niet, ongeveer gelijk aan de Mahjong-O-Matic site

- Zoek de mogelijke steen of stenen die de hand compleet maakt, er worden 13 stenen gepresenteerd, je kunt de steen of stenen aanwijzen die de hand compleet zouden kunnen maken met de vereiste minimaal aantal punten

- Een variant op de tweede oefening, hier wordt een hand gepresenteerd met 2 ontbrekende stenen, je kunt dan proberen zelf aan te geven welke stenen je nodig hebt om wachtend te worden, dat wil dus zeggen, je hebt dan nog één additionele steen nodig.

Enige waar je op moet letten is dat de opdrachten met steenafbeeldingen zijn gemaakt zonder arabisch cijfers/letters.  Maar dat kun je weer oefenen met de vorige tip op de leren spelen pagina!

Nog niet getest op een smartphone of tablet / ipad.  We horen graag jullie feedback.

Leer de Winden en Teken stenen herkennen... Oefening baart kunst!

November 19, 2017

Suggesties om de Winden en Teken stenen te leren herkennen.   Het is makkelijk als er (arabische) cijfers en letters op de stenen staan.  Het is echter nog makkelijker als je daarnaat ook de stenen herkent aan de afbeeldingen die er op staan. Vooral de Winden en Teken stenen zijn voorbeelden van stenen die voor sommigen moeite kosten.  Oefening baart kunst..!  Online kun je dit eenvoudig oefenen via een mooie speciale oefenpagina op de Vent d'est mahjongvereniging uiit Strassbourg (Fr).  Je sleept eenvoudig de stenen naar het juiste vlakje.

Als je zelf een Mahjong (kaart)spel zonder arabische cijfers / letters hebt of kunt lenen, kun je ook prima  zelf oefenen.. je zult het zien na een tiental minuten oefenen zal het in de meeste gevallen een stuk makkelijker gaat.  Als je dit een aantal keren op verschillende dagen herhaald zul je merken dat het tijdens het spelen ook gemakkelijker is om combinaties en stenen te herkennen. 

Mahjong Stap voor Stap - door Adrie van Geffen

March 05, 2016

Hét boek voor de beginnende Nederlandse Mahjong enthousiasteling die het spel volgens de Mahjong Competition Rules. Compleet met opdrachten.

Four Winds Mahjong - het computer spel Windows en "Mac"

March 04, 2023

Er zijn héél veel computer spellen die het label Mahjong dragen.  Veel van deze spellen zijn een flauw doch verslavend soort van patience varianten, die niks met het traditionele Mahjong te maken hebben anders dan gelijkenis met de traditionele afbeelding soms met prachtige grafische effecten. 

Het spel dat wij aanraden als alternatief op de personal computer, is Four Winds Mahjong.

Het spel kost slechts 30 euro, naast aanschaf met paypal of creditcard is er ook een mogelijkheid om een bankoverschrijving (Foreign Payment Order) te doen en daarbij een ingevuld bestelformulier te emailen. (knop links purchase

Mahjong-O-Matic - Leer de score voor MCR combinaties

March 04, 2023

Dit is een prima manier om combinaties te leren herkennen met de daarbij behorende punten.  Je krijgt een combinatie voorgeschoteld, met daarbij de heersende wind en de seat-wind (jouw wind).

Open combinaties/laatste steen zijn dwars afgebeeld, gesloten combinaties/laatste steen staan recht op!

De vraag is simpel, is de afgebeelde hand 8 of meer punten waard.  U leert vooral de vaak zo belangrijke 1, 2 en 4 6 en 8 punts combinaties.

Een mooie tool, waar de ontwikkelaar blijkbaar mee aan de slag is, hij heeft gelukkig de oude versie beschikbaar gehouden.

Mahjong op de iPad?

March 05, 2016

Wij zijn benieuwd of iemand een goede klassiek mahjong app heeft gevonden waarmee je ons klassieke mahjong spel kunt spelen op de iPad met de MCR regels.  

Let op!  er is een iPad Mahjong app die zichzelf Four Winds noemt, maar deze heeft niets van doen met het prachtige PC Four Winds uitvoering, de regels die het iPad spel hanteert zijn geenszins instelbaar en zijn totaal onbruikbaar als handige tool om MCR Mahjong te leren spelen, al is het grafische uiterlijk wel mooi.  Wat mij betreft niet de 5,95 euro waard.

Als iemand ervaring heeft met Mahjong apps, stuur dan een berichtje naar info@mahjongdenhaag.nl, dan zullen we jouw review hier delen.

Overigens is het wel mogelijk om de Four Winds PC versie naar een iPad te streamen, maar dat is dan wel door de spreekwoordelijke hoepel springen ;-)

Mahjong trucs & tips - Nederlandse vertaling van Mai Hatsune's gratis strategie tips

July 08, 2016

De Engelste vertaling van Mai Hatsuné's Mahjong MCR strategie tips is vrij verkrijgbaar op het internet in digitaal PDF formaat.

Dimphy van Grinsven heeft destijds voor de NMB via de maandelijks nieuwsbrieven vertaalde artikelen gepubliceerd.  De artikelen zijn gebundeld verkrijgbaar in een complete gedrukte uitgave in het Nederlands.

Ik kreeg het boekje toevallig van een bevriende NTS speler die het boekje had gewonnen bij een toernooi maar omdat het MCR betreft dacht dat ik er wel een bestemming voor zou kunnen vinden.

Het is echt een handig boekje, ik was al bekend met de Engelstalige versie die ik ooit als beginner had gevonden, maar er toen - toegegeven - weinig van snapte.  Niet om het Engels maar naar nu blijkt om de slechte vertaling van het origineel.  De Nederlandse vertaling van Dimphy "makes sense" en ik heb intussen al genoeg bijgeleerd om alle tips en trucs te snappen en toe te gaan passen.

De artikelen geven je inzicht en leren je hoe je gegeven de stenen die je tot je beschikking hebt de mogelijkheden te herkennen, deze verschillende mogelijkheden zo lang mogelijk open te houden en dus je kansen te maximaliseren.

De enige plek waar ik weet dat je deze uitgave voor 15 euro kunt kopen is www.mahjongshopdot1.nl

Een aanrader voor een ieder die (nog) meer inzicht wil krijgen in de mogelijkheden van verschillende handen.

Please reload

bottom of page