top of page

Basiscursus
Mahjong Competition Rules

EERSTE CURSUS 2024 AFGEROND! 
TWEEDE CURSUS
NOG NIET GEPLAND...

Begeleid door onze ervaren vrijwilligers, de mahjong stenen op tafel voor u en in uw hand. De stenen zien, voelen, de termen horen, leren en begrijpen. Vragen stellen, proberen, nog meer enthousiaste vragen stellen, van fouten leren, vallen en opstaan en een gezonde dosis interesse en doorzettingsvermogen helpen u goed op weg!
Alle boeken en online cursussen ten spijt, zijn wij ervan overtuigd dat niets beter is dan een hands-on mahjong cursus.
U bent gewaarschuwd ;-) maar liefst 8 van de 12 cursisten die deelnamen aan de voorjaarscursus 2019 werden na afloop van deze cursus lid van onze vereniging.

".... WAT EEN SUPER LEUK SPEL!  
NU KAN IK HET MET VEEL ANDERE MENSEN
WEKELIJKS SPELEN!"

De kosten zijn slechts 65 euro, je krijgt hiervoor:
Je bent maar liefst 8 gezellige woensdagavonden onze gast (19:15 - ca. 22:15)
 • Zes woensdagavonden gedegen instructie
  • ​Eén docent op drie cursisten
  • Ca. drie uur per avond instructie
  • Naast uitleg, heel veel praktijk
  • Onder begeleiding spelen
 • Twee gezellige praktijkavonden!
Inclusief:​
 • Een full colour geïllustreerde cursusboek (88 pagina's; eigen methode)
 • Het standaard naslagwerk "Stap voor Stap" van Mahjong goeroe Adrie van Geffen. *)
 • Een exemplaar van onze beroemde premium MCR-puntenkaart, gelamineerd én voor zien van uw eigen naam.
 • Een certificaat van deelname.
 • Korting op een eventueel eerste jaarlidmaatschap van onze gezellige club!
 
   *) Mocht u in het bezit zijn van een origineel exemplaar dan kunt u 10 euro in mindering brengen.
IMG_8970_edited_edited.jpg

KORTING MET OOIEVAARSPAS

Deze cursus is ook met korting beschikbaar voor Ooievaarspashouders. Heeft u een geldige Ooievaarspas dan ontvangt u 50% korting! via de Ooievaarspas Regeling van de Gemeente Den Haag.

".... DIT SPEL HEEFT ZOVEEL LAGEN!  
JAMMER DAT IK DIT SPEL NOOIT EERDER HEB LEREN SPELEN!"

42 CURSISTEN IN DE AFGELOPEN 14 MAANDEN!

De eerste cursus in 2024 is afgerond, wij ontvingen maar liefst 42 cursisten tijdens 4 cursussen in 2023 en voorjaar 2024!

10 cursisten werden lid van onze vereniging! 

VOORJAARSCURSUS 2024 AFGEROND

De voorjaarscursus is afgerond, zoals altijd 8 gezellige woensdagavonden.

De avonden zijn 21, 28 feb.; 6, 13, 20, 27 maart; 10, 17 april.

TWEEDE CURSUS NOG NIET GEPLAND!

Hieronder kunt u zelf de wachtlijst bekijken voor de cursussen in 2024 die nog gepland moeten worden.

Bij elke cursus die wij plannen, nodigen wij geïnteresseerden uit, op volgorde van de onderstaande wachtlijst.

Uitgangspunt is maximaal 12 cursisten per cursus op basis van beschikbaarheid van onze docenten. (1 docent per tafel van 3 cursisten)

WAT KUNT U VERWACHTEN

Binnen korte tijd (2 avonden) heeft u de beginselen onder de knie. U leert de prachtige stenen kennen als ook natuurlijk de verschillende onderdelen van het spel, het doel, de fascinerende Mahjong termen. Voor sommigen lijkt het spel intimiderend, maar al tijdens de eerste avond weet u feilloos een Paar, een Chow, een Pung en een Kong te onderscheiden. Daarnaast maakt u kennis met de meest gespeelde combinaties (avond 3 en 4) van het totale aantal scorende elementen die de Mahjong Competition Rules (MCR) juist zo uitdagend maken. Het spel spelen is een integraal onderdeel van onze cursus. We gaan ook niet al te diep in op alle scorende elementen, maar we reiken ze wel aan. U raakt vanzelf meer en meer enthousiast.

 

Bent u bekend met Rummikub, Ming, Canasta, Jokeren en/of Pokeren dan zullen sommige mahjong termen u waarschijnlijk al bekend voorkomen.

"Ik speel al jaren een andere variant met mijn vrienden en familie, waarom MCR leren?"

MCR is de favoriet van onze vereniging, daar draaien wij niet om heen.  Wij hebben ook nadrukkelijk het doel om niet alleen Mahjong, maar ook de MCR-regels te promoten.  

Zonder afbreuk te doen aan de mooie andere varianten en de vaak ook heel leuke "thuisregels". Feit is dat de vele van deze gebruikte "thuisregels" meestal helemaal niet op elkaar aansluiten en dan vaak juist een belemmering zijn om met andere groepen mensen te spelen die nu net niet uw "thuisregels" kennen.  

MCR slaat hierin een brug, het zijn niet de enige regels die wereldwijd worden gespeeld, maar wel een variant die op competitie niveau in Nederland, Europa en zelfs ook wereldwijd beoefend wordt, zowel op recreatief niveau als op competitief niveau.

 

Wist u dat men het Mahjong spel waarschijnlijk ooit als Chinees spel met Kaarten begon?

 

De spelregels omvatten ook een reeks scorende elementen, u leert deze al doende kennen en toepassen. Al snel zult u met uw medecursisten en onder begeleiding van onze vrijwilligers gezamenlijk aan een tafel het mooie mahjongspel kunnen gaan spelen.

 

Hands on, de stenen leren kennen en het spel ontdekken

Afwisselend hands-on spel en theorie brengen u na zes avonden tot een niveau waarmee u zich prima verder zelf kunt ontwikkelen en al doende het spel steeds beter leren spelen.  Door vooral frequent met andere mahjong spelers het spel te spelen, leert u steeds beter alle uitdagende mogelijkheden toe te passen.

 

UW EIGEN INBRENG

BELANGRIJK!

Het is van belang dat u minstens 5 van de zes geplande instructieavonden mee doet!

De eerste vier avonden zijn essentieel!  Hier leert u de basis van het spel.

Het is een intensieve cursus met veel hands-on oefening. U leert in relatief korte tijd behoorlijk veel nieuwe begrippen en spel specifieke handelingen en regels.

Weet u van tevoren dat u één of meerdere avonden zou moeten missen, dan weten wij uit ervaring dat het moeilijk kan worden om de gemiste stof in te halen. Treed dan in overleg! Wij willen u hiervoor waarschuwen om teleurstellingen te voorkomen. Gelieve hier rekening mee te houden en eventuele geplande afwezigheid tijdens de geplande cursusperiode, vooraf duidelijk kenbaar te maken bij de aanmelding. 

De ervaring leert dat, hoe meer tijd u er in steekt, hoe sneller en beter u het spel onder de knie zal kunnen krijgen.  U wordt vastgepakt door het spel en alle uitdagende mogelijkheden.

Onze cursusopzet gaat ervan uit dat u als enthousiaste cursist, behalve de 6 cursusavonden investeert, ook minimaal één uur per week in huiswerk en zelfstudie investeert.

1)  In het boek staan opdrachten die u als thuis oefening kunt uitvoeren.  Het boek gebruiken wij in deze cursus als hulpmiddel - naast de door onszelf ontwikkelde full colour cursus syllabus - en zullen regelmatig naar de inhoud en opdrachten daarin verwijzen. Daarnaast dit boek een compleet naslagwerk voor MCR.  Door collectief in te kopen kunnen wij het boek wel tegen een gereduceerde prijs aanbieden.

Heeft u hét zelfstudie cursusboek MCR voor beginners geschreven door mahjong goeroe Adrie van Geffen wellicht al in uw bezit of kunt u het lenen, dan bent u niet verplicht het opnieuw aan te schaffen. U heeft dan een korting van 10 euro op de cursusprijs.

Noot: wij verstrekken geen kopieën, wij moedigen u aan om een eigen exemplaar aan te schaffen, nieuw via onze vereniging of wellicht tweedehands.

LOCATIE - Evert Wijtemaweg 6

Wij spelen op een prachtige locatie gelegen in de Bosjes van Pex, met doorgaans ruim voldoende gratis parkeergelegenheid en prima bereikbaar via het openbaar vervoer. Uw fiets stalt u binnen de hekken. De speellocatie is centraal gelegen tussen de wijken/buurten Vogelwijk, Vruchtenbuurt, Bomenbuurt, Bloemenbuurt, Componistenbuurt, Bohemen, Kijkduin, Segbroek en Duinnoord. Wij hebben ook leden woonachtig in Rijswijk, Voorburg en Scheveningen.

 

Openbaar vervoerhaltes in de buurt

Oude Buizerdlaan [bus 24] - 400m (5minuten)

Kruisbeklaan [bus 24] - 400m (5 minuten)

Appelstraat [lijn 3] - 550m (7 minuten)

Laan van Meerdervoort [bus N3] - 750m (9 minuten)

De Savornin Lohmanplein [lijn 3] - 800m (10 minuten)

Colijnplein [bus 23] - 950m (12 minuten)

Thorbeckelaan/Appelstraat/Alberdastraat  [bus 21] - 1,1km (13minuten)

Plan uw OV reis via deze link

https://9292.nl/?naar=den-haag_evert-wijtemaweg-6

bottom of page