top of page

Mahjong Speelmateriaal

Mahjong speelmateriaal is in vele maten en soorten en ook prijzen. Op deze pagina delen wij wat informatie over het speelmateriaal. We delen hier geen (gesponsorde links) en wij adviseren je om jezelf goed te informeren over de verschillende materialen voordat je iets aanschaft. Over het algemeen zijn nieuwe spellen niet echt heel goedkoop. Kijk vooral goed naar wat bij jouw situatie en budget past.

Voor de MCR-variant heb je een set mahjongstenen nodig van minstens 144 stenen. Riichi mahjongsets hebben vaak rode vijf stenen die in die spelvariant een speciale rol hebben. Amerikaanse mahjongsets hebben zelfs jokerstenen.

De spelregelboekjes die bij veel mahjongspellen meegeleverd worden zijn helaas in de verste verte niet gerelateerd aan Mahjong Competition Rules of andere spelvarianten ondersteund door de Nederlandse Mahjongbond (NMB). 

Bij een lokale spellenwinkel zullen ze zeker verschillende modellen mahjongsets hebben. In Den Haag zijn er bijvoorbeeld de Koperen Pion en Het Spellenhuis, waar je nog ouderwets in de winkel het materiaal kunt bekijken. Deze winkels hebben ook een online shop.

Online is er veel aanbod, de prijzen kunnen soms enorm verschillen tot soms exorbitant hoog.

 

Afmetingen belangrijk!

Als je een tafel van 80x80cm hebt, is een steen afmeting van ca. 28x21x13mm prima. De maatverhouding van de stenen is vaak ongeveer 4:3:2+. Bij grotere formaten van de stenen (hoogte van 30-34-35-36-38-40-45-50 (mm!) is het net altijd  mogelijk om een vierkante muur te bouwen, simpelweg omdat door de breedte van de stenen, de muur van 18 stenen breed eenvoudigweg niet meer netjes op de vierkante tafel past.

Er worden veel 26 mm hoogte mahjongsets aangeboden, het is aan jou of je dat aanvaardbaar vindt, kleiner dan 26mm is ook echt klein!

Op tweedehands sites is het opletten geblazen, weet wat je koopt!

Checklijst:

 Wordt het spel niet elders goedkoper (of zelfs nieuw)  aangeboden (tip Google image search)

 Zijn de stenen allemaal afgebeeld, en zijn ze onbeschadigd? 

 Vraag na of het spel compleet is (144 stenen)

 Vraag de afmetingen van de stenen als deze niet vermeld zijn.

Vintage/Antiek?

Veel spellen worden (soms onterecht) als "vintage" aangeboden, sommigen zelfs als "antiek", en ook worden soms exorbitante prijzen voor gevraagd en blijkbaar ook voor betaald! Soms zijn er inderdaad echt oude spellen te koop, die met de hand gegraveerd zijn. Die hebben dan vaak zeker gebruikssporen, misschien aanvaardbaar voor een verzamelaar, maar speel jij er wel prettig mee? In het verleden werden spellen ook van geheel van hout/bamboe en zelfs goedkoop plastic en voelen daardoor soms "goedkoop licht" aan.

De degelijke spellen zijn over het algemeen vrij zwaar (aantal kilo's) dus er zitten hierdoor meestal behoorlijke verzendkosten aan.

Spelregelboekjes

Er is een grote variatie aan spelregelboekjes die je tegen kunt komen, de door de NMB ondersteunde spelregels, MCR, Riichi, NTS en Hong Kong staan vaak niet in die boekjes. Wat ons betreft, kun je die boekje links laten liggen. Soms worden spellen zelfs aangeboden als een "Cordier" spel! (a) het is geen merk, en (b) het zijn heel vreemde regels.

Mahjongtafel

Een vierkante tafel van ca. 80x80cm is prima, wat groter 90x90 kan ook. 

Een automatische tafel is kostbaar, dus als je zelf naar een mahjongtafel op zoek bent dan kom je al gauw uit bij opklapbare tafels. Tegenwoordig (2023) worden hier ook nogal hoge prijzen voor gevraagd.

D7K_8003_3000x3000  (c) Photography Peter van der Smitte_edited.png

MAHJONGSPEL

Een mahjongspel is in vele formaten en kwaliteiten te koop.

 

Voor een nieuw spel ga je naar de speciaalzaak, in jouw buurt of online. Voor een tweedehands spel kun je met enige regelmaat goed terecht op online tweedehands sites.  Vraag altijd of het spel compleet is (144 stenen) en verifieer de afmetingen van de stenen.

 

De grootte van de stenen pas je aan de grootte van de tafel.

Speel je met meerdere tafels dan zijn 'uniforme stenen' prettig.

Bij Mahjongclub Haagse Kringen gebruiken wij de mahjongstenen zoals afgebeeld, deze zijn 28 mm hoog, 21 mm breed en 13 mm dik.

Ze liggen prima in de hand en spelen prettig op een tafel van ca. 80x80cm.

Mahjong-Speellatten_edited.png

SPEELLATTEN

Speellatten zijn niet verplicht of noodzakelijk, maar zijn wel prettig.

 

Vaak past men de afmetingen van de speellat aan het formaat van de stenen aan. 

 

Het is prettig als de breedte van de lat, minstens 18 stenen breed is. Dat is makkelijk met het aanschuiven van de muur.

 

Bij Mahjongclub Haagse Kringen gebruiken wij de speellatten zoals afgebeeld, ca. 39 cm breed, ongeveer de breedte van de muur van 18 stenen van 21 mm breed.

De stenen van het formaat dat wij gebruiken liggen hier stabiel op en de muur is eenvoudig tegen de lat aan te bouwen en in positie schuiven. We spelen op een tafel van ca. 80x80cm.

Mahjong Kleedje Groen MCHK.jpg

MAHJONGTAFEL / KLEED

Het is niet strikt noodzakelijk maar een vierkante tafel is wel makkelijk. Speel je met niet al te grote stenen dan is een tafel van 80x80  groot genoeg, met de wat grotere stenen is 90x90 of groter prettig.

 

Een kleed van stof / kunststof is prettig en voorkomt dat de stenen slijten (op een harde / ruwe ondergrond).

 

Bij Mahjongclub Haagse Kringen gebruiken wij o.a. tafelkleden zoals afgebeeld, deze zijn ca. 80x80cm en passen prima op onze tafel. De afgebeelde winden op het tafelkleed zijn correct afgebeeld volgens de mahjongspel wind volgorde Oost, Zuid, West en Noord. Let op! er zijn soortgelijke kleden waar de windrichtingen niet correct zijn afgebeeld!

MCHK Scoreformulier voorbeeld.png

SCORE FORMULIER

Mahjong Competition Rules speelt men om de eer.  Daarvoor noteren we de scores op een formulier en houden per ronde de totaalscore bij.

De fiches/Riichi stokjes bij sommige spellen spel zijn overbodig voor onze spelvariant MCR. Gokken doen we simpelweg niet.

Link naar ons scoreformulier om te downloaden.

 

bottom of page