top of page

Traditioneel Mahjong met de 144 stenen - Geheugen, Inzicht en Strategie brengen u tot HU! 

Mahjong is een fascinerend traditioneel Chinees spel dat wordt gespeeld met 144 stenen. Net als bij het westerse kaartspel zijn de 144 stenen opgedeeld in reeksen waarbij ook kleuren en honneurs (troefstenen)  voorkomen.  Bij het Mahjong spel zijn de kleuren gesymboliseerd door Bamboes, Kringen en Tekens… de Honneurs zijn de vier Winden en drie Draken, de Bloem- en Seizoenstenen leveren bonuspunten op.

Het doel van het spel is middels het afleggen en pakken / claimen van stenen, een hand te formeren bestaande uit vier sets van drie stenen en een sluitpaar welke een geldige Mahjong formatie vormen.

 

Moeilijk?  De basis van het spel vergt korte tijd, het bekwamen in het spel vergt zo lang als jij er serieus tijd in steekt.  Velen zullen veel verschillende aspecten/termen herkennen van verschillende traditionele westerse bord- en kaartspellen (rummikub, canasta, klaverjassen, jokeren, canasta, poker, ganzenborden, mens-erger-je-niet, poker, dobbelen) - sommigen zien Mahjong als de moeder van alle spelen!  Terecht of niet..?  Ontdek het zelf!

Mahjongclub Het Groene Hart heeft een mooi document ontwikkeld (NL) een introductie to MCR Mahjong in 4 pagina's

 

Denksport?  Naast een dosis geluk, gaat het er vooral om met de stenen die je hebt ontvangen op een strategische manier stenen weg te leggen en te claimen om de kansen op een snelle Mahjong hand te maximaliseren terwijl je zo lang mogelijk de verschillende mogelijkheden open houdt.  Vaak zal je tijdens een spel een aanvallende strategie aannemen, echter soms zal je een meer defensievere houding moeten gaan aannemen om puntverlies te beperken.

De vele mogelijkheden binnen het spel zullen het geheugen van iedere speler prikkelen,  in het begin natuurlijk om de basis regels snel te leren kennen, later zal het voor gevorderde spelers het inzicht komen dat het belangrijk is wat de andere spelers aan stenen weggooien (open op tafel)  en welke stenen er mogelijk nog in spel zitten en wat de kansen zijn voor jezelf maar ook voor anderen om tot een geldige uitformatie te komen.

bottom of page