top of page

UITSLAG & VERSLAG

 

NEDERLANDS

KAMPIOENSCHAP

VOOR CLUBS

MAHJONG COMPETITION RULES

2019

Op deze pagina vindt u alle uitslagen van het eerste NK CLUBS MCR dat gehouden werd op zaterdag 9 november 2019 in Den Haag.

DE GOUDEN DRAAK

ARNHEM/NIJMEGEN

NEDERLANDS KAMPIOEN

CLUBS MCR

2019

GOUDEN DRAKEN NEDERLANDS KAMPIOEN 2019 N

ALLE VRIJWILLIGERS BEDANKT!

Zonder vrijwilligers geen evenement, namens alle deelnemende verenigingen en hun clubafvaardigingen bedankt het bestuur van de Haagse Kringen het organiserende comité en alle vrijwilligers van onze mahjongclub> De altijd zo broodnodige helpende handen die alles wat er op zo'n evenement uitgevoerd moet worden voor elkaar weten te krijgen.

Jullie hebben alle deelnemers een unieke en heerlijke mahjongdag bezorgd met een mooie sfeer!

Héél véél dank en hulde hiervoor!

bestuur Mahjongclub Haagse Kringen

 

VERSLAG NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP CLUBS MCR

Op deze toch natte en druilige dag in het tweede weekend van november togen de veertien deelnemende clubs naar de Haagse Bosjes van Pex.  In het gezellige clubhuis van de oudste korfbalvereniging van Nederland werd het eerste kampioenschap van Nederland georganiseerd voor MCR Mahjongclubs.

MCR Mahjong Competition Rules is één van de vele Mahjong rulesets in de mahjongwereld. Mahjong is een denksport waar traditioneel de ​toernooien op individuele basis worden georganiseerd. Het aardige van een club kampioenschap is natuurlijk de strijd om de club eer.

Een andere unieke factor was de bij dit toernooi gekozen mix vorm van zowel Recreanten- als Competitie-spelers.  Niet elke club heeft al (vier) competitiespelers en sommige clubs hebben juist geen of heel weinig recreantenspelers.

Bij de verschillende clubs werd er verschillende gedacht om de afvaardigingen, bij de ene club was een simpele loting bepalend, bij andere verenigingen keek men naar de prestaties van bijvoorbeeld het afgelopen jaar of werd er zelfs speciaal een competitief programma ingelast om de clubafvaardigingen te bepalen.

Het was leuk om te zien dat een aantal clubs hun teams hadden gestoken fraaie clubshirts wat het gevoel van strijd tussen clubs nog wist te versterken.

Vanaf kwart voor tien speelde starten alle 56 deelenemers deelnemers aan dit toernooi in teamvorm, er werd natuurlijk gezorgd voor er nooit twee spelers van een team aan een tafel zouden deelnemen. Één speelronde duurde negentig minuten.

Er werd gespeeld met de minder strenge MCR recreantenregels, waar de competitiespelers zich over het algemeen zeer goed aan wisten aan te passen met de bijbehorende coulance. Dit droeg bij aan een gezellige sportieve sfeer terwijl er toch wel degelijk bij elk spel om de punten werd gestreden.

Wat de verschillende clubs hebben gedaan aan voorbereiding in de vorm van training, strategisch overleg, team coaching is ons niet bekend. Ter ontspanning werden natuurlijk al de teams vereeuwigd. (zie foto's onderaan)

Met zo'n team toernooi worden ook aan elke speeltafel per ronde de tafelpunten en mahjongpunten geteld en verwerkt tot een teamscore.  Dat is even wennen, want het is voor een individu al moeilijk om constant de score te maximaliseren, laat staan voor een team van vier spelers.

Na de eerste speelronde prijkte de naam van De Paarse Draken (Vogelenzang) bovenaan, gevolgd door Schoon Spel (Berghem) en De Negen Poorten (IJsselstein).

Na de tweede ronde, waar Bamboe Acht (Heemstede), de organiserende Haagse Kringen en De Gouden Draak (Arnhem/Nijmegen) goed presteerden, nam De Gouden Draak de leiding in de tussenstand, gevolgd door Bamboe Acht en ENMV (Rotterdam).

Na een gezellige lunch op het overdekte, doch toch ietwat koele terras, trokken de teams ten strijde voor de derde ronde. In deze ronde zetten Anpai (Berghem), De Kongrovers (Amstelveen) en Hoeksteen van Utrecht de beste drie resultaten neer. Daarmee namDe Hoeksteen van Utrecht de leiding over met een totaal van 27 tafelpunten, gevolgd door ENMV en De Gouden Draken met elk 26 punten.

 

Één ding was zeker geen, van deze clubs kon zich veilig wanen want een minder resultaat van een heel team zou fataal kunnen zijn. De Kongrovers (Amstelveen) had 24,5 punten Anpai 24 punten en zelfs de Drie Seizoenen (Almere), De Negen Poorten en Bamboe met elk 21 punten en ook De Zaanse Muur en Haagse Kringen met respectievelijk 19 en 18 punten en waren niet geheel kansloos voor het eindpodium.

Het bleef tot en met de laatste ronde zeer spannend.

Bamboe Acht wist 12 tafelpunten te behalen in de laatste ronde, gevolgd door De Paarse Draak en de Gouden Draken met ieder 11 punten. Ook Anpai wist 9 punten te behalen.

Uiteindelijk moesten Anpai, Bamboe Acht en De Hoeksteen van Utrecht die ieder uitkwamen op 33 tafelpunten via de mahjongpunten score uitmaken wie de bronzen en zilveren beker mee naar huis mocht nemen en wie er helaas net naast het podium greep.

De prijs voor de "Sluitpaah Veif met Bloemuh" had een ludieke loting nodig om te bepalen wie de Haagse Kakker (lekkernij van een lokala Haagse bakker) mee naar huis mocht nemen.

Ook de individuele speler diena en hele dag spelen op nul punten uitkwam kreeg een aanmoedigingsprijs gesponsord door de "Koperen Pion".

Natuurlijk werden alle vrijwilligers waaronder natuurlijk de scheidsrechter Eric van Balkum en het organiserende comité, van harte bedankt met een presentje.

Hieronder de uitslag en wat foto's, heeft u foto's te delen stuur dan een mailtje naar secretaris @ mahjongdenhaag.nl.

Onder de team uitslag staat een link waar u de uitslag inclusief de individueel behaalde punten binnen het team kunt bekijken.

De top drie uitslag:

Nummer drie en de bronzen beker voor hun club:

Mahjongclub Bamboe Acht uit Heemstede, het team van Bamboe Acht'rs bestond uit: Liesbeth Boskamp, Wil Kal-Meijer, Ineke Koster en Rik Scholten.


Nummer twee en de zilveren beker voor hun club:

Riichiclub Anpai uit Berghem, het team bestond uit: 

Anneke Keyl, Sonja Meulendijk, Jacqueline Oudshoorn en Olav Sommers.

Mahjongclub Gouden Draak mag zich Nederlands kampioen MCR van 2019 noemen!

Het team van clubleden van De Gouden Draak bestond uit: 

Gerda Clobus, Menno Deij-van Rijswijk, Rick Schepers en Annet de Vries-Toxopeus.

einduitslag nkclubsmcr 2019v8.png

Volledige uitslag inclusief individuele resultaten per team druk dan op deze link! ... de lijst opent dan op een nieuwe pagina!

bottom of page