"Het was een fantastische dag...!"

UITSLAG DEBUTANTEN TOERNOOI

ZONDAG 19 NOVEMBER 2017

Zomaar één van de vele leuke reacties die we hebben mogen ontvangen aan het einde van de prachtige Mahjong dag, het eerste Mahjongtoernooi  in Den Haag.

 

Het doel van de organisatie was om voor die spelers die relatief kort geleden met Mahjong Competition Rules in aanraking zijn gekomen een laagdrempelig toernooi te organiseren.  Er was gesteld dat de deelnemers maximaal twee jaar speelervaring zouden hebben met de MCR variant.

Vooral het kunnen deelnemen in een toernooi setting is een kans die je als beginnende Mahjongspeler niet altijd hebt.

Het was een bijzonder leuke dag... een UITGEBREID VERSLAG hieronder! 

 

De deelnemers die waren uitgenodigd spelen bij de volgende clubs / groepen: 

  • Abri groep "Paul Deege" - een groep enthousiaste Haagse spelers die regelmatig in een buurthuis in de Vruchtenbuurt spelen (overdag) onder leiding van Paul Deege en Roel Sauerbrij - informatie via de Facebook pagina van de Vruchtenbuurt

  • Groep "Vogelenzang" - Een nieuwe groep Mahjongers uit het Noord-Hollandse Vogelenzang, die onder leiding van Jan Warbout spelen.

  • Mahjongclub De Rode Sleutels - Een groep spelend in Leiderdorp onder leiding van Stijn Verschuren

  • ENMV - Een groep debutanten van de Eerste Nederlandse Mahjong Vereniging die nog niet zo lang bij de ENMV spelen.

De Uitslag..​
Uitgebreid verslag
Claude Polanen wint Haagse Kringen Debutanten Mahjongtoernooi 2017

“Een zeer geslaagde dag…!”  Het was te merken dat alle positieve energie en enthousiasme van de vrijwilligers van de vereniging en toernooiorganisatie in het bijzonder, door alle deelnemers en andere gasten en bezoekers gevoeld werd. In de aanloop naar deze dag bouwde zich een gezonde spanning op, het was toch immers een hele onderneming die we ons zelf hadden opgelegd.

 

Er komt natuurlijk nog best wel het een en ander bij kijken. Na weken van voorbereiding waren we er op zondag 19 november helemaal klaar voor.  Al vroeg in de ochtend stonden negen vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken om alles klaar te zetten.  Speeltafels, registratietafel, wedstrijdtafel, tel-programma’s, muziek, presentaties. De goede voorbereiding betaalde uit en binnen de kortste keren stond alles klaar in het ALOodsje, onze mooie accommodatie beschikbaar gesteld door de oudste korfbalvereniging van Nederland HKC ALO.  Natuurlijk kom je op het laatste moment nog her en der iets tegen, maar alles kon voor de aanvang rechtgetrokken worden en sommige dingen, ach, die zijn dan eenmaal zo en we leren ervan voor de volgende keer.

Er was zelfs tijd om nog snel een potje te Mahjongen, voordat de eerste bezoekers zich meldden bij de registratie tafel. De barbezetting was helemaal onder controle van twee ALO vrijwilligers (Erna en Aad).

 

De eerste deelnemers komen al vlak na 11:15 binnen, tegen de verwachting in stond de parkeerplaats al heel snel zo goed als vol door activiteiten bij de buren, de hockeyvereniging. Sommigen moesten dus helaas buiten het park parkeren.  Alle deelnemers waren mooi op tijd binnen en konden na ontvangst van het loopbriefje, een consumptie muntje en een fortune-cookie, genieten van een vers kopje thee of koffie en heerlijke zoete versnaperingen (gemaakt door Joyce en Maaike).  Er hing een gezellige en gemoedelijke sfeer en een beetje spanning die bij het deelnemen aan een toernooi hoort, je wilt toch ook je best doen.

Het toernooi werd netjes op tijd geopend door onze voorzitter Paul Deege en al voor de organisatie er erg in had, waren de eerste enthousiaste debutanten al aan het spelen, al voordat het officiële signaal had geklonken!  Alle 32 deelnemers zouden in drie speelronden van een uur strijden om de eer.  De te winnen prijzen waren heel origineel en helemaal bedacht en gemaakt door één van de aanstichtsters van het toernooi, Annechien van Deurloo.  Wat opviel was dat het gezellige rumoer eerst verstomde door de opperste concentratie, maar zodra bij de eerste tafel waar het eerste spel tot een Mahjong geleid had het zo karakteristieke “kwetteren” van de stenen een nieuw spel inluidde, werden de stiltes al rap afgewisseld met gezellig gebabbel, een enkele vraag of discussie over het tellen en het noteren van de scores.  Bij de ene tafel werd er rapper gespeeld dan bij de andere tafel, zo werden per speelronde tussen de drie tot zes spellen afgewerkt in de zestig minuten die voor een ronde gereserveerd waren. Na afloop van de eerste speelronde is het dan tijd voor elke deelnemer om even de benen strekken, een snelle sanitaire stop, en eventueel nog een drankje en een eventuele versnapering bestellen, om dan de volgende tafel en de juiste stoel via het loopbriefje te vinden. Eenmaal aan de volgende tafel zoekt de debutant even rust, om geconcentreerd aan de volgende ronde te kunnen beginnen. 

Voor de organisatie begint na die eerste speelronde het verwerken van de scoreformulieren, voorwaar geen triviale zaak, ook al omdat bleek dat niet iedereen begreep dat in de eerste kolommen van het scoreformulier de winnaar, het aantal Mahjongpunten van de winnende hand en ook self-pick/discard aangegeven moest worden.  Dus soms was het even zoeken en in voorkomende gevallen zelfs even navragen.

 

Na zo’n eerste ronde kun je nog niks zeggen over het uiteindelijke resultaat maar de 8 tafelwinnaars hadden toch zeker in ieder geval een goede uitgangspositie.  Naar welke club/groep zou de overwinning gaan? Als ludieke extra prijs mocht degene die het eerste een Mahjonghand met “sluitpàh kringe vèf” (Haags voor: sluitpaar Kringen Vijf) zou hebben een leuke verrassing ontvangen. Of daar nou eigenlijk echt op gespeeld werd of niet is niet helemaal bekend, maar Ans (De Rode Sleutels -Leiderdorp) mocht de - bij vele Hagenaars welbekende - lekkernij, een echte “Haagse Kakker”, ontvangen uit handen van de toernooiorganisatie. We hopen dat hij gesmaakt heeft!

Na de tweede speelronde waren het nog slechts twee spelers die het volledig in eigen hand hadden om het erepodium te eindigen, zouden zij hun voorsprong überhaupt kunnen behouden? De strijd om de derde positie lag volledig open en voor flink wat deelnemers ook nog binnen handbereik, maar zij waren afhankelijk van wat de leiders tot dan toe zouden presteren in de derde ronde.

 

Na afloop van de derde ronde werden natuurlijk gezamenlijk de spellen (die wij van de Nederlandse Mahjongbond mochten lenen) weer netjes opgeruimd en onder het genot van een aangeklede borrel met een heerlijke zalmsalade (Wendy), gehaktballetjes (Jeannette) en een uitstekende bitterbal en kaasstengels van de Mahjongclub, werd de uitslag in spanning afgewacht.  Wie van de twee heren had ook de laatste ronde winnend afgesloten en als ze dat allebei hadden gedaan, wie had dan de meeste punten? .. en wie zou beslag leggen op de derde plaats.

 

Het werd nog even spannend gehouden… de afsluitende toespraken van de voorzitter van Haagse Kringen, Paul Deege en ook de voorzitter van de Nederlandse Mahjongbond,Jan Warbout, bouwden de spanning op. Uiteraard werden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet en bedankt. Met name de vrijwilligers van buiten de club, Erna van der Smitte, Aad Zuidam en Lynne van Deurloo kregen nog een welverdiend presentje.

 

Voor dit verslag volstaan we met het erepodium waar het bij een toernooi toch uiteindelijk om gaat. De volledige uitslag is terug te lezen op deze pagina van de website van Haagse Kringen http://www.mahjongdenhaag.nl/toernooi

Op een verdienstelijke derde plaats eindigde Joyce Goddijn (Mahjongclub Haagse Kringen), Rob Vonk (ENMV - Rotterdam) greep net naast het de winst, met evenveel tafelpunten maar met iets minder Mahjongpunten werd hij tweede.  Claude Polanen (Rode Sleutels – Leiderdorp) zette de beste dag prestatie neer en was daarmee de verdiende winnaar van het Haagse KringenDebutantentoernooi 2017.

 

Alle trotse winnaars ontvingen de prachtige door Annechien van Deurloo speciaal ontworpen speellatten en werden natuurlijk op de digitale plaat vereeuwigd.

Maar ook voor de onfortuinlijke laatste plaats was er nog een smakelijke prijs, de welbekende Haagsche Hopjes waren voor "onze" Ineke.

 

Hoe dan ook, het Mahjong-spel en Mahjongclub Haagse Kringen “wonnen” ook!  De beleving van alle deelnemers en vrijwilligers die zo’n dag mogelijk maken was zeer positief en “Mahjongclub Haagse Kringen heeft zich op de kaart weten te zetten als serieuze vereniging met dit goed georganiseerde evenement.. “ aldus voorzitter Paul Deege.  “Een dergelijk toernooi voor debutanten is een prima idee en verdient navolging…” Aldus Jan Warbout, voorzitter van de NMB.

 

Mahjongclub Haagse Kringen heeft deze dag ook nog eens flink wat Clubactie 2017 loten mogen verkopen, de kopers worden natuurlijk enorm bedankt voor hun steun!

Hier onder een kleine selectie van alle foto's! Via deze link vindt je alle foto's die deze dag gemaakt zijn en bij ons aangeleverd terug.

Haagse Kringen Mahjongclub | Den Haag, Nederland | info@mahjongdenhaag.nl  | 0624774399 Proudly created by XM Beheer with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now