top of page

Spelregels MCR

Spelregels

 

De officiële Mahjong Competition Rules zijn vastgelegd in het groene boekje (en).

 

Op de site van de Mahjong Bond (NMB) vindt je een MCR spelregel vertaling van het groene boekje 

Bij onze vereniging hanteren we de volgende methode (pdf) voor de laatste steen om eenduidig aan te geven van waar en/of van wie de laatst gepakte steen is gepakt.

Cheatsheets

 

Voor de één is het makkelijker dan voor de ander.  Het onthouden van alle combinaties en de bijbehorende punten. In plaats van het groene boekje helemaal door te lopen zijn er vele cheatsheets. Handige A4-tjes met alle fan's op een min of meer handige manier toegankelijk gemaakt. Tja en die van ons is natuurlijk het aller-handigste vinden we zelf ;-)

Wil je onze vereniging steunen dan kunnen wij jou een mooi geplastificeerd exemplaar toesturen of desgewenst zelfs een gepersonaliseerd en geplastificeerd exemplaar.  Voor een schappelijke vergoeding excl. port-kosten.

Verkrijg jouw gratis of 'Vrienden Mahjong Den Haag' exemplaar via deze pagina

Denksport

 

Het gaat er om met de ontvangen eerste 13 stenen, de (snelle) kans op Mahjong te maximaliseren en de mogelijkheden zo lang mogelijk flexibel te houden.  Inzicht in de kansen helpen de speler ook op het juiste moment om te schakelen van een offensief spel naar een defensievere houding en wellicht weer terug mocht het geluk keren.  Hoge winst, snelle lage winst of puntverlies voorkomen door op remise aan te sturen.

Niet alleen de eigen mogelijkheden maar ook die van de andere drie tegenstanders dient men in de gaten te houden. Wat pakt de tegenstander? ... wat hebben de tegenstanders aan open combinaties? en wat hebben de tegenstanders wanneer weggelegd?

Onze vereniging onderzoekt het Duplicate Mahjong format voor MCR, een speelwijze die de geluksfactor nog verder terugdringt, en maakt het mogelijk om resultaten van spelers en teams te kunnen vergelijken. Zoals in Duplicate format Bridge ook gebruikelijk is.

 

De NMB heeft een document: MCR strategie - de kortste weg naar Hu!

 

Er bestaat ook een een strategie publicatie van niemand minder dan wereldkampioen Mai Hatsune: World Class Mahjong

Online MCR Fan overzicht

bottom of page