top of page

Invullen scoreformulier een secuur werkje - Hoe worden de avonduitslagen en competitiestand verwerkt


Het bijhouden van de avonduitslagen en competitiestand is geen triviale taak. In een competitie moet iedereen krijgen wat haar of hem toekomt. Er wordt immers "gestreden" om de punten. Dat is ook onderdeel van de spanning en waarom dit spel voor velen bij elke pot het spel zo leuk maakt. Wendy verzamelt sinds enkele maanden elke speelavond de uitslagen die op papier worden ingeleverd. Het bijhouden van het scoreformulier is een taak die secuur genomen moet worden. in 95% van de gevallen gaat het prima, maar we komen nog wel eens tegen dat er een discrepantie zit in de ingevulde cijfers en berekeningen.

Onze sheets zitten zo in elkaar dat voor elke pot het invullen van het aantal Mahjongpunten, de winnaar en of de pot werd gewonnen door een self-drawn of door een discard van een tegenspeler. Net zoals op het handmatige score formulier, echter de spreadsheets berekenen dan natuurlijk de punten verdeling automatisch.

Wat we tegenkomen varieert van verkeerde punten verdelingen tot het toekennen van de winstpunten aan de verkeerde speler. Het uitgangspunt is dat iedere speler aan elke tafel bij elk potje verifieert dat het aantal ingevulde Mahjongpunten het spelers nummer van de winnaar en het spelers-nummer van de discarder goed is ingevuld. Het invullen van die drie "gemakkelijke" gegevens zijn dus cruciaal!

Elk scoreformulier is dus een apart sheet in het spreadsheet werkboek voor de avond, deze sheets worden geconsolideerd op een avonduitslag, waarvan we elke week een afbeelding van bijvoegen! Denk je dat er daar iets niet bij klopt laat het dan even weten!

Alle sheets van avonduitslagen worden weer gepropageerd naar een competitie sheet. In dit competitiesheet, worden weer de tafelpunten en Mahjongpunten voor elke speler getotaliseerd. De "automatserings" slagen moeten regelmatig worden ge-update. (meer spelers, meer tafels, complexere berekeningen)

We proberen allerlei controles in te bouwen (bijvoorbeeld de nul punten controle), recent kwamen we erachter dat een tafel uitslag ontbrak, gelukkig hadden we het formulier bewaard. En vorige week kwamen we er achter dat een de uitslag van 7 juni in het totaalsheet niet beide tafeluitslagen correct mee nam. Die zijn nu weer gecorrigeerd. Vooral daar waar het spannend is in de competitiestand zullen mensen dat opmerken.. "hé ik had toch?" We doen ons best en het zal steeds beter gaan.. de kreukels lijken er nu uit te zijn. En daar waar we ze vinden zullen we er transparant over berichten,

55 weergaven
bottom of page