top of page

Speelavond 7 maart 2018 - Geertjan stevig aan de leiding

INZET BIJ DE CURSUS

Over twee weken begint de cursus, maar liefst 12 deelnemers gaan de uitdaging weer aan. De cursus syllabus wordt gedrukt. Gedurende zes weken is er dus extra rumoer. De muziek moet op een laag pitje zodat de instructeurs hun verhaal over kunnen brengen. Peter, Paul en Joyce zullen zich vooral inzetten als instructeur. Denk jij dat je ook een avond mee kan helpen, laat het dan even weten aan secretaris@mahjongdenhaag.nl. Zoals eerder vermeld krijg je bij wijze van experiment compensatie omdat je als vrijwilliger tijdens een reguliere speelavond inzet voor de vereniging.

STENEN WASSEN!

Het gekletter van de stenen, zo typerend voor ons spel, horen we natuurlijk bij het schudden of wassen van de speelstenen voor de start van ieder nieuw spel. Er is nog een andere manier van stenen wassen. We bedoelen hier niet de automatische speeltafels maar het letterlijk wassen van de speelstenen. Een secuur klusje, het moet per spel (complete set) gebeuren, de kleuren mogen niet van de stenen afgewassen worden en er mag geen vocht tussen de stenen komen dus de stenen moeten snel en goed gedroogd worden alvorens ze weer netjes in de doos kunnen worden opgeborgen. We moeten er maar eens over nadenken hoe vaak de stenen gereinigd moeten worden en hoe we dat dan aanpakken.

Tijdens het reinigen en drogen van de stenen kan er gelijk een inspectie plaats vinden om stenen die beschadigd zijn te identificeren, want spelen met een spel waar sommige stenen herkenbaar zijn door een beschadiging is natuurlijk niet echt ideaal.

SPEELAVOND VERSLAG EN UITSLAG

Tafel 1 Hans, Lilian, Roel, Peter

Roel opent de score, Lilian geïnspireerd door flink te oefenen op de tablet verzet zich en wint de volgende twee spelletjes. Peter is dan warm gedraaid en zet het vierde spel op zijn naam met een prachtige hand, de laagste drie. Hans weet het vijfde spel te winnen, waarna het weer de beurt is aan Peter om Mahjong te roepen. Toen Hans weer, om en om. In het laatste spel maakt Peter Mahjong met de laagste vier. Hij is de tafelwinnaar met 127 punten.

Tafel 2 Marijke S, Frans, Annechien, Paul

Paul roept met veel bravoure aan het begin van de avond dat hij de anderen gaat inmaken, maar Marijke wint het eerste spel met een prachtige hand, zuiver spel in combinatie met een zuivere straat en daarna wint Annechien het tweede spel. Paul is dan aan de beurt met een self pick. Marijke verzet zich heftig en wint de volgende 3 spelletjes, waarvan ook een keer een self pick. Maar dan maakt Paul zijn woorden waar, hij wint de volgende vijf potjes, waardoor het echt spannend wordt. Marijke heeft 149 punten en Paul 186. Annechien wint echter het laatste spel. Paul wordt tafelwinnaar en ook avondwinnaar met 178 punten.

Tafel 3 Jodocus, Lino, Mariette, Joyce R

De Jodocus is de enige die geen spel wint. Lino maakt tweemaal Mahjong, beide keren een self pick. Joyce roept 3 keer Mahjong, maar geeft ook 3 keer de winnende steen. Mariette wint driemaal met prachtige scores, respectievelijk 28, 33 en 41. Spannend tot het laatst, want uiteindelijk trok Mariette de tafelwinst naar zich toe met een klein verschil, 112 punten tegen Lino 107.

Tafel 4 Enne Jan, Irmgard, Wendy, Mieneke

Tot het zesde spel staat Enne Jan bovenaan, hij heeft 62 punten en de anderen hebben uitsluitend minpunten. Maar dan slaat Mieneke toe: ze maakt de 2 laatste spelletjes Mahjong met beide keren een Zeven Tweelingenhand, de tweede keer is die ook nog eens Schoon. Mieneke wordt tafelwinnaar met 95 punten.

Tafel 5 Mia, Anna, Gertjan, Jeannette

Jeannette opent vol goede moed en wint de eerste twee potjes. Mia doet ook een duit in het zakje en wint het derde spel. Geertjan wint echter de volgende 3 spelletjes, alledrie de keren met een self pick. Ondanks dat Anna nog twee mooie Mahjongs maakt en Jeannette nog een self pick haalt is hij niet meer in te halen. Geertjan is de tafelwinnaar met 125 punten.

Tafel 6 Eva, Jerika, Marijke H, Margriet

Marijke opent de score aan tafel 6. Jerika wint daarna 2 spelletjes, waarvan een door een self pick. Margriet volgt haar voorbeeld door de twee daaropvolgende potjes te winnen. Jerika pakt zelf de winnende steen in het zesde spel. Marijke is weer aan de beurt en wint het zevende spel. Het achtste spel is voor Jerika, die dan met 63 punten stevig bovenaan staat. Marijke wint het negende spel en trekt op spectaculaire wijze de tafelwinst naar zich toe door in het laatste spel tot twee keer toe een honneur te laten lopen om uiteindelijk zelf de winnende steen te pakken! Zij is de tafelwinnaar met 129 punten.

31 weergaven
bottom of page