top of page

En de Azuren Draak 2018 winnaar is...

Het was razend spannend op de laatste competitie avond om de Azuren Draak 2018 seizoenstrofee. Vooraf waren er nog twee serieuze kanshebbers voor de titel.

We begonnen de avond met nogal wat afmeldingen, sommigen gepland sommigen sommigen niet gepland. Alle zieken beterschap en diegenen met verdrietige familieomstandigheden heel veel sterkte toegewenst!

Door de afmeldingen en de drie instructeurs die bij de cursus de deelnemers begeleiden, waren er slechts vijf tafels. Niettemin was het toch wederom druk in het ALOodsje. Want natuurlijk was er ook de tweede cursus avond waar de cursisten geïntroduceerd werden tot de eerste reeks van scorende elementen, altijd een moment van indruk, omdat het nog maar de eerste ongeveer twintig scorende elementen zijn van de in totaal 81.

Gelukkig was ook Aad weer present, onze superbartender die weer vrijwillig letterlijk de handjes uit de mouwen stak bij deze drukke speelavond, er waren toch weer zo'n 32 mahjong enthousiastelingen aanwezig op deze avond. Aad bedankt!

Snel door met het avond verslag. De tafelbezetting na de tafelloting was als volgt:

Tafel 1: Lilian, Mariette, Annechien en Margriet

Tafel 2: Irmgard, Lino, Geertjan, Marijke Schilders

Tafel 3: Jeannette, Joyce Riekerk, Marijke Huijsing en Roel

Tafel 4: Anna, Hans, Jeanine en Eva

Tafel 5: Frans, Wendy & Mieneke

Aan tafel 1 sloot Lilian de eerste ronde nog af als koploper en Margriet was vierde in rang ondanks één winnende (snelle) Mahjonghand.

Aan tafel 2 opende Lino (die de afgelopen week weer een jaartje ouder werd) met een mooie 28 punten hand, maar na het afsluiten van de Oost ronde op tafel 2, stond Marijke Schilders hier ferm aan de leiding dankzij twee maal Hu! waarvan één self-drawn. Geertjan stond op dat moment aan deze tafel diep in het rood.

Aan tafel 3 wist Joyce Riekerk met een self-drawn hand de score te openen na een eerste remise spel. Jeannette en Roel wisten deze ronde ook ieder een spel te winnen, maar moesten Joyce op dat moment nog de leiding toestaan.

Aan tafel 4 kwamen zowel Hans als Eva fantastisch uit de startblokken en zetten Jeanine en Anna behoorlijk in het rood.

Aan de vijfde tafel van deze speelavond opende Mieneke de score, maar nam Wendy het heft in handen door de volgende drie spellen te winnen.

Beide koplopers Margriet en Geertjan stonden dus onderaan na de ronde van Oost, de strijd lag dus geheel open.

Aan tafel vijf hoeven we verder geen lang verhaal te hangen, het beste resultaat voor Frans en Mieneke was om het spel op remise te krijgen en Wendy wist na de ronde van Zuid met nog tweemaal een winnende hand de avond als tafelwinnaar af te sluiten met een mooie hoge score.

Aan de vierde tafel bleek dat de basis gelegd in de eerste ronde ook na afloop van de tweede ronde voldoende voor Hans om de tafelwinst in de wacht te slepen, ondanks of misschien wel dankzij dat Eva, Anna en Jeanine ieder nog één spel wisten te winnen.

 

NIET VERGETEN

2 MEI

ALGEMENE LEDENVERGADERING 2018

 

Joyce Riekerk stond na de ronde van Zuid ook nog steeds aan de leiding aan tafel 3, ondanks dat Marijke Huijsing flink dichterbij kwam door in deze ronde één winnend mahjongspel meer te behalen.

Aan tafel 2 zag Geertjan zijn kansen op de seizoenstitel het drijfzand in zakken. Lino en Marijke zette hem diep in de negative score, en het derde spel eld alle spelers op gelijke hoogte. In het laatste spel echter scoorde Geertjan een mooie 37 punten hand ten koste van Lino. Deze winsthand bracht hem, hoewel nog steeds onderaan, weer een heel stuk dichterbij Irmgard en Lino in de tussenstand. Een sprankje hoop?!

Intussen aan tafel 1 zette Mariette hier na een remise spel en de eerste van twee winnende handen in deze ronde aan deze tafel eerst Margriet nog onder nog grotere druk. Echter met een Self-drawn winst zette Margriet de de ranking op z'n kop en nam de virtuele leiding om de seizoenstitel over!

Meanwhile at tabel three... Joyce Riekerk stond na het achtste spel aan deze tafel nog aan de leiding, maar Marijke Huijsing perste er nog in het laatste spel een self-drawn hand uit die haar 88 punten opleverde en daardoor de tafelwinst wist af te snoepen. Jeannette en Roel waren slachtoffer in deze strijd.

Aan tafel 1 en 2 werd er iets sneller gespeeld en speelden beide tafels nog ieder 3 handen in de ronde van West. Met de naderende ontknoping kan het zo uitkomen dat een winnende snelle en effectieve hand niet altijd het meest effectief is. En ja er zijn ook nog tegenstanders die roet in het eten kunnen gooien.

Aan tafel 1 zat Lilian Margriet behoorlijk dwars door achtereenvolgens spel 9 en 10 te winnen maar Margriet zakte ook nog eens naar de derde tafel positie.

Aan tafel 2 nam Geertjan, voor zover dat op dat moment kon het heft in handen door spel 9 en 10 aan zin tafel te winnen en de tweede positie aan tafel in te nemen. En de virtuele leiderspositie weer over te nemen.

Het kwam dus op letterlijk op het allerlaatste spel aan, wie van de twee zou in hun elfde spel nog een slag kunnen slaan en hun positie aan de tafel kunnen verbeteren. Of zou één van hen nog teveel verliespunten om de oren gaan krijgen. Ga je dan voor een hoge score met een risico van een snelle tegenstander? En heb je eigenlijk wel precies zicht op wat er aan de andere tafel gebeurd? Let je daar überhaupt op?

Hoe dan ook het leuke van ons spel zit hem niet alleen in het geluk maar ook het toepassen van bepaalde skills. Soms heb je geen invloed zoals ook bij Geertjan aan de tafel waar Marijke Schilders met een mooie self-pick in het laatste spel de avondwinst op haar naam mocht schrijven. Omdat Marijke toch al aan de leiding stond had dat geen invloed op de positie van Geertjan, hij wist dat hij deze avond 3 punten zou scoren.

Ongeveer tegelijkertijd aan tafel 1 moest Margriet bezig geweest zijn om haar plan te smeden met de stenen die haar toebedeeld werden. Margriet wist het laatste spel te winnen!

Echter zij kon met de 8 mahjong punten haar positie niet verbeteren!

Met alle spellen gespeeld konden we dus in eerste instantie de tafelwinnaars Wendy, Marijke Huijsing, Hans en Mariette feliciteren en natuurlijk Marijke Schilders met de avondwinst!

En hoe kan het ook anders, de focus lag in dit verslag op de strijd tussen Margriet en Geertjan, waarbij Margriet net te kort kwam en misschien ook wel een beetje pech had, en Geertjan wat meer geluk. Echter vast staat dat de basis werd gelegd door effectief te spelen, en over langere tijd dringt effectief spelen de factor geluk naar de achtergrond.

Geertjan aan het begin van dit jaar lid geworden bij Haagse Kringen mag zich dus een jaar lang Azuren Draak van Haagse Kringen noemen. Margriet die het spel pas in 2017 bij Haagse Kringen leerde via onze onvolprezen cursus in de zomer, zet een uitstekende prestatie neer door tweede te worden. Mieneke haalt een mooie eervolle derde plaats in dit seizoen.

 

GEERTJAN GEFELICITEERD!

 

18 weergaven
bottom of page