top of page

Avonduitslag 16 mei 2018 Mariette avondwinnaar

Welkom Gerry, Boudewijn & Monica!

Zowel Boudewijn Heeren als Monica Blankestijn zijn lid geworden. Gerry van Woudenberg is aspirant-lid geworden. De ledenteller staat nu op 34. De vraag is (terecht) gesteld of er een maximum aantal leden is? Er is geen maximum vastgesteld, maar praktisch gezien is er een limiet aan het aantal tafels dat we kwijt kunnen in het ALOodsje, en daar zijn we nog niet aan beland. Voor 34 leden zijn er 9 tafels nodig, er kunnen minstens 15 tafels opgezet worden in de huidige accommodatie.

Afmelden zéér gewenst.

Wel is er de praktische noodzaak om je af te melden, via het online afmeld-formulier. Bij het opzetten van de tafels moeten we eenvoudig weg weten wie er wel en niet komt. Daarnaast willen we proberen zoveel mogelijk tafels "vol" te bezetten, ook daarvoor heb je het exact aantal deelnemers nodig en ook niet in de laatste plaats om voor de loting dus het juiste aantal stenen uit het zakje te halen. Verplichten is altijd lastig... zéér gewenst dan maar?

Het formulier is echt eenvoudig, er zijn vanaf de site verschillende ingangen, bekijk de speelavond pagina eens en bekijk ook eens het formulier waarvan je ook een link op de speelavond pagina terugvindt, het is echt gemakkelijk!

"... Leuk die verslagen! ..."

Droog de cijfers presenteren is één ding. De verslagen op basis van de ingeleverde formulieren wordt door velen gewaardeerd. Er zullen score formulieren worden geïntroduceerd waar je de hoogst scorende element kunt noteren naast de punten, winnaar etc. dan kunnen we daar nog eens aan refereren. Hopelijk zien we wat meer "gedocumenteerde handen" op de score formulier. Je kunt een afkorting of het fan# opgeven. Het is een experiment... de verslagschrijvers proberen er wat van te maken. Zelf een tafelverslag schrijven? dat is ook heel leuk, stuur je verslag naar secretaris@mahjongdenhaag.nl

Niet vergeten af te rekenen.

Een ander praktisch punt is natuurlijk de noodzaak om je barbon aan het eind van de avond af te rekenen, vergeet je het per ongeluk, dan is er geen man overboord, want je bon blijft dan open staan tot de volgende keer, maar er kan dan geen correcte kassa afsluiting gedaan worden. Het gaat meestal goed, maar de laatste weken is het ook een aantal keren mis gegaan.

"Oefening baart kunst"

Het laatste praktische punt is het schrijven van de score, het is een taak die iedereen moet kunnen uitvoeren, "... als je kunt "Mahjongen dan kun je ook het scoreformulier bijhouden ..." riep ooit iemand toen de eerste cursus gegeven werd vlak voor de oprichting van onze club. Ons scoreformulier is daarbij behulpzaam. Het aantal Mahjongpunten, de winnaar en de self-drawn of discard voer je aan de linkerzijde in, de instructies voor de berekening staan onder aan het formulier, en de controle is altijd dat elke ronde en totaalregel opgeteld op 0 uitkomt. Het is ook belangrijk dat de rechterzijde correspondeert met de linkerzijde: als er bijvoorbeeld aan de linkerzijde staat dat de discard door 3 is, dat dat dan ook aan de rechterzijde staat. In geval van twijfel telt de linkerzijde.

Als elke speler die een ronde als Oost begint de schrijftaak voor vier ronden op zich neemt rouleert deze taak genoeg en ben je regelmatig aan de beurt.

Tafel 1 Hans, Joyce R, Mieneke & Rein

Aan tafel 1 wordt flink doorgespeeld, 11 rondes. Rein opent de score met All Pungs. Het tweede spel is ook voor hem met een mooie Tweelingen self pick. Joyce heeft ook een prachtige hand, een Zuiver Spel. Het vierde spel eindigt in remise. Rein staat aan kop. Joyce opent de Zuid-ronde met All Types, waarna Rein Mahjong maakt met een Gemengde Straat. Joyce heeft daarna Gemengde Oplopende Chows, zelf gepakt. Rein maakt ook Mahjong met dezelfde fan. Hij staat nog steeds vooraan. Hans wint het eerste spel van de West-ronde met een self pick. Joyce pakt weer zelf de winnende steen in het tiende spel en is nu dichtbij de overwinning. Die haalt zij door ook het laatste spel op haar naam te zetten. Zij is tafelwinnaar.

Tafel 2 Ellen, Geertjan, Irmgard & Mariette

Het eerste spel eindigt in remise. Irmgard maakt de eerste Mahjong. Mariette heeft de volgende twee potjes beide keren een self pick, ook nog met prachtige handen van 24 en 30 punten. Zij staat na de Oost-ronde bovenaan. Het vijfde spel pakt ook Mariette de winnende steen zelf. Het zesde spel is voor Ellen. Dan is het weer de beurt aan Mariette. Geertjan sluit de Zuid-ronde af met een prachtige hand van 32 punten. Mariette staat nog steeds bovenaan. Ook het negende en laatste spel wint zij. Zij is tafelwinnaar en ook de avondwinnaar.

Tafel 3 Annechien, Boudewijn, Ineke & Peter

Annechien wint het eerste spel met een All Pungs self-pick. Ineke haalt daarop Mahjong met een Verweven Hand met Minder Troefstenen. Peter doet het nog net iets mooier, hij heeft dezelfde hand maar pakt de winnende steen zelf. Ook het vierde spel maakt hij een prachtige Mahjong, Alle Soorten gecombineerd met Gemengde Drievoudige Chow 789, dus ook een Buitenspel Hand. Peter staat daardoor bovenaan na de Oost-ronde. Annechien wint de drie volgende spellen, Peter geeft er daar twee van weg, hierdoor is Annechien tafelwinnaar, Ineke wint wel het laatste spel maar dat verandert niets meer aan de stand. Boudewijn heeft veel geleerd!

Tafel 4 Enne Jan, Eva, Marij (Aspirant-lid) & Roel

Het eerste spel eindigt in remise. Dan neemt Eva de leiding. Het derde spel eindigt weer in remise. Enne Jan zet het vierde spel op zijn naam en is daardoor tweede achter Eva. Die geeft gas en wint het volgende spel door de winnende steen zelf te pakken en doet het daarna dunnetjes over door ook het zesde spel te winnen. Aspirant-lid Marij wint (met wat hulp) het zevende spel met Gemengde Oplopende Chows. Eva is tafelwinnaar.

Tafel 5 Jeannette, Lilian, Monica & Wendy

Wendy opent de score aan tafel 5 met de Hoogste Vier. Onmiddellijk gevolgd door nieuw lid Monica, die de 2 daaropvolgende spellen op haar naam zet. De Oost-ronde wordt afgesloten door Lilian. Monica staat stevig aan kop. Wendy wint nog een spel met Alle Soorten, maar Monica wint het zesde spel met een prachtige self-drawn hand, Zuivere Straat. Jeannette is dan aan de beurt om Mahjong te roepen. Monica heeft het laatste spel weer een Zuivere Straat en ja, ze pakt 'm weer zelf ;-) Haar eerste avond als lid is zij tafelwinnaar!

Tafel 6 Gerry (Aspirant-lid), Jeanine, Lino & Mia

Aan tafel 6 worden vier van de zeven potjes gewonnen door zelf de winnende steen te pakken en eindigen er 2 in remise. Jeanine wint het eerste spel met een self pick, gevolgd door een remise in het tweede spel. Lino haalt daarop een prachtige Mahjong met een zuivere straat, weggegeven door Jeanine, waardoor zij samen aan kop staan. Mia streeft ze echter voorbij door een mooie self-drawn hand, zij staat daardoor als enige in de plus aan het eind van de Oost-ronde. Jeanine zet haar schouders eronder en wint het vijfde spel met een zelf gepakte steen. Goed voorbeeld doet goed volgen, ook Gerry pakt de winnende steen zelf. Het laatste spel eindigt in remise. Jeanine is tafelwinnaar.

Tafel 7 Edith, Jerika, Margriet & Marijke S

Marijke bijt het spits af en opent met een mooie Mahjong. Ook Margriet laat van zich horen, zij wint de 2 volgende spelletjes. Dan is het de beurt van Edith om Mahjong te maken. De Oost-ronde wordt gewonnen door Margriet, zij staat als enige in de plus. Toch wordt het nog spannend in de Zuid-ronde. Edith wint het vijfde spel met een mooie hand van 28 punten en claimt de winnende steen van Margriet, zij komt daarmee op voorsprong. Marijke komt dan weer met een self-drawn aan de leiding komt. Edith wint daarop met een fraaie hand van 27 punten, weggegeven door Marijke, en komt aan kop. Het venijn zit echter in de staart, want Margriet wordt tafelwinnaar door bij het laatste spel de winnende steen zelf te pakken.

18 weergaven
bottom of page