top of page

Avonduitslag 30 mei 2018 - Het is en blijft spannend


Seizoen van de 'Vermillion Phoenix"

De maand mei zit er op, op het moment van schrijven. Het tweede competitie seizoen van 2018, de Vermiljoen Phoenix is is in volle gang. In de tussenstand is ongemeen spannend spannend. Wendy nam vorige week de leiding over van Marijke Schilders, maar heeft deze week Jeannette langszij zien komen, zij hebben evenwel hetzelfde aantal tafelpunten, maar Jeannette heeft een hoger aantal Mahjongpunten (ook wel mini-punten genoemd). Marijke Schilders zit hen op de hielen met één punt achterstand en ook Margriet en Eva zijn nog zeer kansrijk voor een top klassering met respectievelijk 30 en 28 punten. Daarachter wordt het al iets moeilijker maar wordt nog volop gestreden voor een hogere klassering.

Natuurlijk vindt je de avond verslagen verderop terug.

De voorjaarscursus 2018 zit er op.

Op 21 maart begonnen 12 enthousiaste cursisten aan de Basiscursus Mahjong Competition Rules georganiseerd door onze vereniging. Helaas moest een cursist afvallen door andere prioriteiten op de woensdagavond. Wat we merken is dat het niet voor alle cursisten makkelijk is om zich 8 woensdagavonden te committeren aan de cursus. Dat is altijd lastig, want het is een behoorlijk intensieve cursus. Toch hebben naar de mening van de cursus-begeleiders 11 cursisten zich met goed gevolg door de cursus heengeslagen. De een pikt de materie sneller op dan de ander, de een heeft vaker herhaling nodig dan de ander. Belangrijk in de cursus zijn de gebruikte stapsgewijze methode en de open spellen. Naast de aandacht voor de basis, is er aandacht voor het lezen en plannen van de hand en leren alle cursisten de basis scorende elementen die het meest frequent worden gebruikt alsmede de ondersteunende 1 en 2 punten scorende elementen. En dan is het oefenen, regelmatig oefenenen, zoveel als mogelijk regelmatig oefenen. Onze club biedt als integraal onderdeel van de cursus twee speelavonden aan, om het geleerde "in het wild" in de praktijk te brengen. Vaak een spannende aangelegenheid. Hoe de cursisten verdergaan met het spel is natuurlijk geheel aan henzelf. Ook dit keer zijn een flink aantal cursisten (apsirant)lid geworden, een aantal andere cursisten heeft nog geen besluit genomen of stelt dit nog even bewust uit. Een enkele cursist heeft aangegeven het spel op een andere manier in praktijk te brengen. Wat de cursisten ook mogen beslissen, het was voor ons in elk geval heel leuk om weer een flinke groep enthousiaste mensen bekend te hebben mogen maken met het fascinerende mahjongspel, allen veel succes met jullie verdere mahjong-carrière!

Schone taak

Met nu 34 leden en 2 aspirantleden zit er natuurlijk een gemengd gezelschap aan de tafels. Ervaren spelers en beginners aan één tafel, is dat nou wel helemaal eerlijk?

We zijn een vereniging, een vereniging die het spel wil promoten en voor haar leden gezellige speelavonden wil organiseren. Het onderscheid tussen recreanten en competitiespelers maken wij als zodanig niet. Er zitten heus een aantal (zeer) goede recreantspelers bij onze vereniging die wellicht in de toekomst een overstap zullen maken door bij de bond zich aan te melden als "competitiespeler". Dat zal voor ons niks uitmaken, als competitie speler kun je bij onze vereniging gewoon kunnen blijven spelen, maar je zult je moeten aanpassen aan de "relaxte" recreanten manier van spelen.

De betere spelers hebben natuurlijk ook een schone taak om de beginnende en meer onervaren spelers te helpen om het spel beter te leren spelen.

Recreantentoernooien.

Er zijn legio MCR toernooien die door verschillende verenigingen worden georganiseerd. Via de bond ontvang je uitnodigingen. Een toernooi duurt in de regel een hele dag, anders dan de debutantentoernooien waar wij vorig jaar mee gestart zijn, welke een uur of 4 in beslag nemen. De vraag werd van de week gesteld, wie aan een recreanten-toernooi mag meedoen? Als je geregistreerd lid van een bij de NMB aangesloten vereniging bent dan kun je daar aan meedoen. Er zijn geen formele eisen voor deelname aan een recreanten-toernooi, maar er wordt wel verwacht dat je snel kunt spelen, je claims goed kunt annonceren, je kunt tellen (cheatsheet mag), maar hulp vragen aan een ander is uit Den boze. De recreanten speel- en strafregels welke je moet kennen (afgedrukt op de achterkant van ons scoreformulier), zullen strikter worden toegepast door je tegenstanders, want hoewel recreant, wordt er echt om de punten gestreden op zo'n toernooi.

Als je nog niet zo lang lid bent of MCR mahjong speelt en je jezelf afvraagt of je aan zo'n toernooi toe bent, spreek dan eens iemand van het bestuur aan of één van de leden die al eens een keer of zelfs regelmatig dergelijke toernooien bezoeken. Een kalender van toernooien vindt je op de site van de NMB.

Bij een toernooi zijn recreanten en competitiespelers wel gescheiden. De competitiespelers zijn geregistreerd bij de EMA (European Mahjong Association) en er wordt naast de MCR spelregels met zeer strikte gedragsregels gespeeld en er wordt snel gestraft voor "vergrijpen" die wij als recreant door de vingers zien. In de regel spelen geregistreerde EMA competitie-spelers niet bij recreanten-toernooien mee.

 

ALLE DEELNEMERS AAN HET TOERNOOI

"DE REUS VAN ROTTERDAM"

HÉÉL VÉÉL SUCCES!

 

Tafelverslagen

Met behoorlijk wat afwezigen speelden we met 6 tafels. Twee enthousiaste cursisten Simone en Maartje, speelden beiden hun tweede speelavond mee. Ook Marie-José schoof aan als onze gaste, zij wist ons te vinden nadat zij ons "Royal Mahjong promotie-team" tijdens Koningsdag, in de Bosjes van Pex, ons geliefde spel had zien spelen.

Tafel 1 Geertjan, Joyce G, Lino, en Wendy

Lino opent met Zeven Tweelingen. Geertjan speelt er een strakke All Types achteraan. Ook Wendy laat van zich horen, waarna Lino de Oost-ronde afsluit met een Gemengde Straat, en de Zuid-ronde opent met opnieuw Zeven Tweelingen gecombineerd met All Types. Joyce mengt zich in de strijd met een bijelkaar gesprokkelde hand, doordat ze de winnende Mahjongsteen zelf pakt heeft ze precies de benodigde 8 punten. Knap gedaan. Ook de volgende Mahjong is van haar, ook met een minder vaak gespeelde hand: Omkeerbare Stenen. Geertjan sluit de Zuid-ronde af. Lino staat nog steeds bovenaan. Daar komt verandering als Geertjan Mahjong maakt met een Gemengde Drievoudige Chow en daarna Joyce een mooie self pick heeft met de Laagste Drie. Joyce neemt daardoor de leiding over. Ook Geertjan heeft weer een kans doordat hij een All Types zelf pakt. Maar Lino sluit ook de West-ronde winnend af en wel met een Verweven Straat met 5 Troefstenen. Hij is tafelwinnaar.

Tafel 2 Gerry, Jeannette, Joyce R en Lilian

Lilian combineert in het eerste spel een Volledig Open Hand met All Pungs. Joyce haalt een prachtige Mahjong met een Zuiver Spel gecombineerd met een Zuivere Straat. Jeannette wint het derde spel. Lilian sluit de Oost-ronde af met een mooie self-pick. Zij heeft dan de leiding. Jeannette begint de Zuid-ronde met een winnend spel. Lilian beschermt haar positie door het volgende spel te winnen. Jeannette pakt daarna zelf de winnende steen met een mooie Tweelingen hand en komt daardoor precies gelijk met Lilian. Doordat Joyce ook een self pick heeft in het laatste spel van de Zuid-ronde staan Lilian en Jeannette nog steeds samen aan de leiding. Jeannette haalt echter nog een mooie self pick en wordt daarmee tafelwinnaar. Een goede dag voor de familie Zuppelli!

Tafel 3 Edith, Maaike, Marij en Marijke H

Edith wint het eerste spel. Marijke zet het tweede spel op haar naam. Maaike wint de twee laatste potjes van de Oost-ronde en neemt daarmee de leiding. Zij gaat voortvarend verder en zet ook de twee eerste spelletjes in de Zuid-ronde op haar naam. Maaike staat daardoor als enige in de plus. Daar komt verandering in als Marijke het zevende spel wint door de winnende steen zelf te pakken en ook het achtste spel wint. Zij komt daardoor met 86 punten dicht in de buurt van Maaike, maar die heeft 99 punten en is tafelwinnaar.

Tafel 4 Eva, Maartje (cursist), Peter en Simone (cursist) en gaste Marie-José

Met twee cursisten die ieder hun laatste speelavond als cursist zouden spelen en een gast (Marie-José) aan tafel wordt het eerste spel open gespeeld. Er werd ook ruim de tijd genomen om uitleg te vragen en te geven, ook aan onze gaste, die meekeek. Maartje opent door het eerste spel te winnen met een self pick Open Hand. Eva wint het tweede en ook het derde spel. Peter sluit de Oost-ronde af. Eva staat bovenaan. Simone opent de Zuid-ronde met de Laagste Vier en Peter sluit het laatste spel af met Tweelingen, hij is tafelwinnaar.

Tafel 5 Anna, Annechien, Marijke S en Paul

Aan tafel 5 is onmiddellijk duidelijk dat Paul in the winning mood is. Hij wint met een Zuiver Spel en pakt de winnende steen ook nog zelf. Marijke haalt daarop een mooie Mahjong van 39 punten. Paul pakt het derde spel weer zelf de winnende steen met een best bijzondere hand, Alléén Troefstenen. Ook het laatste spel van de Oost-ronde wint hij en staat dan al met maar liefst 205 punten bovenaan. Marijke opent de Zuid-ronde met een Zuivere Straat gecombineerd met Schoon Spel. Ook het zesde spel is voor haar met een Verweven Hand. Anna haalt haar score aardig op met Tweelingen/Verborgen Schat. Paul sluit ook de Oost-ronde af met Open Hand gecombineerd met Schoon Spel. Hij staat nog steeds bovenaan. Hij verstevigt zijn positie door ook het eerste spel van de West-ronde te winnen. Annechien wint het tiende spel maar staat komt op dat moment niet van de laatste plaats af. Paul haalt in het elfde spel zijn derde self pick met Gemengde Drievoudige Chows. Annechien verovert de tweede plek door in het laatste spel een Zuivere Straat/Schoon Spel zelf te pakken (met maar 1 punt verschil met Marijke). Paul is de terechte tafelwinnaar en ook avondwinnaar.

Tafel 6 Frans, Margriet, Mariette en Roel

Dat All Pungs populair is blijkt aan tafel 6. Mariette wint er het eerste spel mee en Roel het tweede. Frans pakt het derde spel met een Zuivere Straat en Margriet sluit de Oost-ronde af met een Open Hand. Frans staat bovenaan. De Zuid-ronde begint weer met All Pungs, dit keer door Margriet. Frans doet nog een Zuivere Straat. Mariette pakt haar winnende steen zelf, Gemengde Oplopende Chows. Margriet sluit ook de Zuid-ronde af met een self pick. Zij heeft dan 53 punten, net iets voor Frans met 50. Margriet wint het eerste spel van de West-ronde en staat ruim bovenaan. Maar dan claimt Mariette heel verrassend toch de overwinning, zij heeft een Drievoudige Pung en gaat uit met de vervangende steen van een Kong, self pick dus! Mariette is tafelwinnaar.

24 weergaven
bottom of page