top of page

Speelavond 20 juni.... Spanning aan de top! ... Jeanine avondwinnaar ... Tip van Rein ... 11 juli gé

SPANNING....

Het seizoen van de Vermiljoen Phoenix zit er bijna op, aankomende woensdag is de laatste speelavond om nog voor een hogere klassering te gaan.

Het is al een tijdje spannend. Mocht je denken dat het makkelijk is om in de top van de ranglijst te komen dan vergis je je. Er wordt bij elke tafel om de punten gestreden, de kanshebbers laten allen punten liggen en Jeanine, Paul, Jeannette en Lilian strijden ook nog mee om een podiumplaats.

Wendy, Margriet en Marijke Schilders voeren de ranglijst op dit moment nog aan!

 

!!! OPGELET !!!

WOENSDAG 11 JULI GEEN MAHJONG AVOND

in verband met ingelaste een Bijzondere Algemene Vergadering van de korfbalvereniging is er deze avond geen mahjong mogelijk in de ALO kantine.

 

Mahjong Competition Rules

De variant die wij spelen kent behoorlijk wat regels, sommige daarvan zijn heel duidelijk voor iedereen, er is een "etiquette" en er zijn ook strafregels. Iedereen mag de tegenstanders aan de tafel aan de regels houden, het kan dan soms ook gebeuren dat er verschil van mening is over een regel. Het is de bedoeling dat er dan eerst geprobeerd wordt met de tegenstanders consensus te bereiken.

Bij een toernooi zijn er aangewezen scheidsrechters, bij onze speelavond is er de "aanwezige kennis" in de vorm van ervaren spelers. Op onze speelavond is het altijd toegestaan in het geval dat er aan de tafel niet tot overeenstemming wordt gekomen om een second opinion te vragen. Een van de bestuursleden is meestal aanwezig.

Daar waar het het tellen van de score betreft, komen we er meestal wel gezamenlijk uit, al weten we uit ervaring dat er soms ook hardnekkige misvattingen zijn en soms ook verschillende interpretaties, want niet alle regels zijn 100% duidelijk / consistent.

Wist u dat...

De Verweven Hand is voor sommigen een lastige hand. De Volledig Verweven Straat combinatie is voor vele ervaren spelers een mooie alternatieve mogelijkheid, als meest gespeeld scorende element niet echt voor de hand liggend. Een Verweven Straatcombinatie scoort op zich al 12 punten, maar met 5 unieke troefstenen mag je ook een Minder Troefstenen en Verweven hand tellen. Met een complete Verweven Straat mag de vierde set en het sluitpaar van alles zijn. Maar is je vierde set een chow en het paar is ook een bamboe, teken of kringencombinatie dan mag je ook Alleen Chows scoren! - het is één van die situaties waarvan niet iedereen weet dat het mag, en misschien ook wel een vreemde eend in de bijt, omdat de onderdelen van de Verweven Straat niet echt reguliere chows zijn.

Met dank aan Rein voor de tip!

Tafel 1 Geertjan, Lino en Wendy

Geertjan heeft een zeer goede start, de eerste twee spellen zet hij op zijn naam, dat doet hij met de hierboven beschreven Verweven Straat gevolgd door een Chicken Hand. Lino geeft dan tegengas met een Gemengde Straat. Wendy moet lijdzaam toezien dat Lino en Geertjan ook de volgende 3 spellen onderling de winst verdelen, voordat zij zelf de gelegenheid krijgt om de spreekwoordelijke eer in elk geval te redden. Zij weet zich uit de negatieve punten te wurmen met een mooie self-drawn hand: Zuiver Oplopende Chows. Aan het einde van de Zuid-ronde staat Lino 3 punten voor op Geertjan.

In het negende en tiende spel maakt Lino echter een einde aan alle twijfel en neemt een definitieve voorsprong door tweemaal achtereen Allemaal Pungen te claimen, de discard eenmaal van Geertjan en de tweede een self-pick. Wendy weet in het laatste spel met een 11 punten Mahjong ook Geertjan nog nipt in te halen. Lino is wederom verdiend tafelwinnaar!

Tafel 2 Annechien, Lilian, Joyce Riekerk en Margriet

Er word aan deze tafel ook met een behoorlijk tempo gespeeld. Margriet heeft nog podium kansen en weet het eerste spel naar zich toe te trekken met een Verweven Hand. De kersverse kampioene van de "Reus van Rotterdam" laat dan zien dat zij natuurlijk een geduchte tegenstander is door Mahjong te maken met een Tweelingenhand. Het vierde spel wint zij met een Gemengde Straat, en pakt de leiding mede omdat het derde spel in onbeslist eindigt.

Joyce R opent de tweede ronde met een self-drawn spel. ook een Gemengde Straat, Margriet neemt de leiding over omdat zij met de weggelegde steen van Annechien Mahjong weet te maken. Joyce maakt het extra spannend door te winnen met de Laagste Vier. Annechien, Joyce en Margriet staan dan nagenoeg gelijk. Annechien claimt daarop een 45 punten hand, Lilian heeft de pech de winnende steen "weg te geven". Het geknok is nog niet over.. in de west ronde stelt Annechien haar tafelwinst meteen veilig met een self-drawn hand Schoon Spel gecombineerd met Allemaal Pungen. Joyce weet dan met een self-drawn hand Oplopende Chows de tweede plaats veilig te stellen. Gelukkig weet Lilian nog heel even te proeven aan het veertienstenen geluk in het laatste spel, maar de stand staat dan al vast. Annechien is tafelwinnaar.

Tafel 3 Anna, Edith & Gerry (A)

Edith had na drie spellen haar tegenstanders al op de knieën zo leek het in elk geval. Twee maal Hu! waarvan één met een self-drawn hand en een remise zette haar op 100 punten, voordat Anna in het vierde spel van de Oost-ronde iets terug kan doen. Gerry opent de Zuid-ronde. Anna schrijft ook het zesde spel op haar naam en neemt de leiding over van Edith. Maar Edith knalt in het zevende en laatste spel met nog een mooie self-drawn Mahjong die haar maar liefst 66 punten oplevert en wordt tafelwinnaar!

Tafel 4 Enne Jan, Irmgard, Paul & Peter

In de Oost-ronde weten alle spelers een spel te winnen. Peter heeft de pech dat hij twee maal de winnende steen weggeeft. De basis voor de leiding na de ronde van Oost door Paul is een mooie self-drawn Zuivere Straat. Het geluk lijkt voor Peter te keren in het vijfde spel, met een self pick Allemaal Pungen komt hij terug tot op 1 punt van de leider van dat moment, Paul. Die maakt echter met een prachtig weinig gespeeld combinatievan Vier Zuiver Oplopende Chows duidelijk dat hij van plan is om te winnen. Enne Jan haalt nog Gemengde Oplopende Chows voordat Paul wint met een Gemengde Straat gecombineerd met Alle Soorten. Ook het eerste spel van de West-ronde is voor Paul. Irmgard wint het laatste spel. Van deze vijf spellen geeft Peter helaas voor hem vier maal de winnende steen weg. Paul eindigt als enige in de plus en is wederom tafelwinnaar.

Tafel 5 Joyce Goddijn, Maaike, Monica en Roel

Roel lijkt het op voorhand al niet gemakkelijk te krijgen aan deze tafel, hij moet de strijd aangaan met drie fanatieke dames. Monica wint het eerste spel met een self-drawn hand Alle Soorten en Maaike doet hetzelfde in het tweede spel met Allemaal Pungen en weet ook het derde spel te winnen met een Tweelingenhand ten koste van Roel. Roel laat zich echter niet kennen en speelt op zijn beurt ook een mooie self-drawn hand Schoon Spel/Allemaal Pungen, alvorens de drie dames in het vijfde spel op een remise te houden. Monica neemt in het zesde spel de leiding over van Maaike met een self-drawn hand. Maaike pakt echter de leiding meteen terug in het zevende spel met Alle Soorten. Roel weet het achstete spel te winnen ten koste van Joyce, die tot dan toe alleen maar punten moet inleveren. Dat ze daar een beetje genoeg van heeft blijkt in spel negen en tien die ze beide op haar conto weet te zetten. Het laatste spel wordt Maaike gewonnen met haar tweede self pick van de avond, en een niet veel gespeelde Zuivere Drievoudige Chows combinatie, zij is de tafelwinnaar.

Tafel 6 Eva, Jeanine, Jeannette en Marij (A)

Aspirantlid Marij opent de score aan deze tafel. Eva zet het tweede spel een mooie mahjong van 30 punten neer, een Zuiver Spel. Daarna begint Jeanine aan een "winning streak"... maar liefst viermaal op rij weet zij de gelukkige veertiende steen te pakken waarvan één maal ook nog eens van de muur. Dit is vanzelfsprekend de basis voor de tafelwinst. Jeannette en Eva winnen respectievelijk spel zeven en acht. Marij heeft door geen enkele keer de winnende steen weg te geven toch genoeg punten, ondanks maar één winstpartij, om toch nog tweede te worden, achter Jeanine die ook de avondwinst op haar naam krijgt bijgeschreven.

Tafel 7 Ineke, Jerika, Mia en Mieneke

De basis voor de tafelwinst aan deze tafel wordt gelegd in de eerste twee spellen van de avond. Ineke opent met een self-drawn spel Tweelingen en knalt er een 26 punten hand achteraan ten koste van Mieneke. Dat Ineke daarna geen spel meer wint is jammer, maar ze geeft behalve in het laatste spel geen punten weg en weet zo haar voorsprong te behouden. Mieneke wint het derde spel met een Gemengde Straat. Na een remise in het vierde spel, wint Jerika haar eerste spel van de avond. Alleen Mia heeft nog geen winstspel gehaald en zal dat helaas ook niet meer doen deze avond. Mieneke daarentegen wint spel zes en zeven in de ronde van Zuid en speelt zich zo naar de tweede plaats. Na een remisespel haalt Jerika haar tweede Mahjong van de avond met een geclaimde steen van Ineke die zoals gezegd nog een ruime voorsprong behoudt op al haar tegenstanders en de tafelwinst op haar naam schrijft

28 weergaven
bottom of page