top of page

Eva avondwinnaar op deze zwoele zomeravond... Zomerse mahjongtip! -v2-


foto: Geertjan Blaauw

We houden het kort. Nederland ondergaat een hittegolf, hoge temperaturen waaraan we in ons kikkerlandje niet gewend zijn, het is te warm voor heel veel dingen. Afgelopen woensdag gaf de thermostaat 29 graden aan in het ALOodsje waar de verzengende zon de hele dag op had gestaan! Echter buiten op het ALO veld was het heerlijk toeven. Een voorzichtige windvlaag, geen brandende zon in de avond. De mahjongstenen waaien natuurlijk niet weg. De buitentemperatuur goed te verdragen. Een fijn muziekje op de achtergrond. Een bijzonder aangename avond, zes volle tafels met een aangenaam Mahjonggezelschap. Aad die ons weer fantastisch van drankjes voorzag, wat wil een mens nog meer?

Heel even was het lastig om te bepalen met hoeveel tafels we zouden gaan starten, want helaas had niet iedereen zich afgemeld... het zal de hitte geweest zijn. Uiteindelijk startten we met zes volle tafels en dat is ook eens fijn!

Tafel verslagen speelavond 25 juli 2018

Tafel 1 Marijke H, Marijke S, Peter & Wendy

Wendy wint het eerste spel met een Zuivere Straat, Verborgen Schat met 5 bloemen. Daarop wint Peter ook een self pick, met Allemaal Pungen. Wendy pakt in het volgende spel de winnende steen nogmaals zelf, deze keer met een Gemengde Straat gecombineerd met Alle Soorten. Vervolgens roept Peter opnieuw Mahjong in het vierde spel, met een Gemengde Straat self pick. De Zuid-ronde begint hij ook nog eens met met een prachtige Tweelingenhand van Alle Soorten. Dan is Marijke S. aan de beurt met een zelf gepakte Schone Hand. Wendy vervolgt met Gemengde Drievoudige Chows, waarop Peter de zijn derde self pick haalt met wederom een Tweelingenhand. Hij staat bovenaan. Het eerste spel van de West-ronde eindigt in remise. Het had zo mooi kunnen zijn...... Peter had Drie Grote Pungen Draken in de hand en had nog maar kreeg de laatste afsluitende Chow net niet voor elkaar. Wendy wint nog een keer en ook Marijke S. wint nog 2 potjes. Helaas moet Marijke H. dit alles met lede ogen aanzien. Peter is tafelwinnaar.

Tafel 2 Gerry, Joyce, Mieneke & Hans

Hans opent de score aan tafel 2 met een Gemengde Straat. Mieneke trekt zelf de winnende steen met Allemaal Pungen. Daarna haalt zij Mahjong met de Hoogste Vier. Joyce sluit de Oost-ronde af met Tweelingen. Mieneke leidt. Ook Gerry laat van zich horen met een Zuiver Spel, Dan is het de beurt van Joyce, zij wint de volgende 5 potjes, de vijfde keer met een self pick. Haar winning streak wordt onderbroken door Hans, die het elfde spel wint. Joyce wint het laatste spel en is ook de overduidelijke tafelwinnaar.

correctie 2018.08.01: Door een invoerfout was de tafeluitslag niet helemaal correct - dat is in het nieuwe overzicht (hieronder) en in de seizoensstand gecorrigeerd.

Tafel 3 Eva, Jeannette, Jerika & Roel

Jeannette wint het eerste spel. Roel is daarna aan de beurt om Mahjong te roepen. Dan wint Eva de volgende drie potjes, waarvan een keer met een mooie self pick. Jeannette vecht terug en wint het volgende spel. Het zevende spel eindigt in remise. Het is wel Eva's avond want spel acht en negenzet ze ook op haar naam, het negende zelfs met een 46 punten hand. Jeannette wint het laatste spel. Eva is tafel- en avondwinnaar met 243 punten.

Tafel 4 Irmgard, Lino, Marij & Mariette

Mariette opent met een Zuiver Spel. Lino wint het tweede spel met een Zuivere Straat en pakt de winnende steen zelf. Hij verstevigd zijn positie door ook het derde spel te winnen. Marij sluit de Oost-ronde af met een zeldzaam spel, een Chicken Hand, bravo Marij! Lino is oppermachtig, het eerste spel van de Zuid-ronde wint hij met een Verweven Straat. Mariette geeft de strijd niet op, zij wint het volgende spel met een self pick Gemengde Straat. Maar Lino heeft de smaak te pakken en lijkt niet te verslaan. Hij wint ook de drie laatste spelletjes, eerst met Allemaal Pungen, dan een self pick Allemaal Pungen en sluit af met een Zuivere Straat. Hij is tafelwinnaar.

Tafel 5 Enne Jan, Frans, Maaike & Mia

Mia zet de Oost-ronde geheel op haar naam, eerst met een Zuivere Straat, dan de Laagste Vier, een self pick Alle Soorten en nog een Zuivere Straat. Maaike haalt daarop een self pick Buitenspel Hand en een self pick Hoogste Vier en heeft daarop weer volop kans. Mia wint dan met een Gemengde Straat. Enne Jan laat ook van zich horen met een self pick Zuivere Straat. Maaike wint dan het eerste spel van de West-ronde met een door Mia weggegeven steen, daardoor wordt het weer spannend, de stand is dan Maaike 87 tegen Mia 118. Het laatste spel wordt echter gewonnen door Frans. Mia is tafelwinnaar.

Tafel 6 Annechien, Geertjan, Margriet & Liesbeth (gaste)

Aan Tafel 6 worden maar liefst 15 spelletjes gespeeld. Ook hier is het spannend. Annechien haalt het eerste spel Mahjong met Allemaal Pungen, Schoon Spel. Het tweede spel wint zij met een Verweven Straat. Geertjan heeft het volgende spel ook een Verweven Straat en haalt een self pick Oplopende Chows in het laatste spel van de Oost-ronde. Hij opent de Zuid-ronde met een Schoon Spel. Daarop wint Annechien. De strijd lijkt te gaan tussen Geertjan en Annechien. Margriet is echter aan de beurt. Zij wint de twee laatste spelletjes van de Zuid-ronde, allebei de keren ten koste van Annechien. Geertjan staat bovenaan. Hij opende de West-ronde. Margriet wint echter de drie overblijvende spelletjes van deze ronde en neemt de leiding over. De stand is dan Geertjan 104 tegen Margriet 107, superspannend! Margriet opent de Noord-ronde met een self pick Zuivere Straat. Geertjan wint het volgende spel, Margriet geeft de winnende steen weg. Annechien wint het laatste spel. Margriet is tafelwinnaar.

Met deze uitslag verstevigt Lino, met wederom een tafelwinst, zijn koppositie in het seizoen van de Witte Tijger, maar zitten Joyce, Eva en ook Mia hem op de hielen en daarna volgen een hele rits spelers die nog volop kans hebben om aansluiting bij de top te houden of te krijgen.

Mahjongtip! About the Chicken Hand .... uit de cursus!

Als je bij jouw begin hand denkt, “… wat moet ik hiermee? …” overweeg dan eens de optie van een Chickenhand!

Deze combinatie behoorlijk speciaal, je zou eigenlijk bijna alle combinaties moeten kennen om deze bijzondere combinatie te kunnen maken.

Zoals eerder al gezegd, eigenlijk zou een dergelijke combinatie 0 (nul) punten opleveren op basis van alle andere combinaties en score mogelijkheden.

Alle scorende elementen kennen laat zich in dit geval vertalen in een aantal regels waar je op moet letten om te zorgen dat je niet per ongeluk toch iets van punten scoort. Waar moet je allemaal op letten?

  1. a) Je paar moet bestaan uit twee troefstenen, dus twee draken of twee winden,het paar moet je al in handen hebben – immers een Pung troefstenen of het Sluitpaar zou al punten opleveren!

  2. Vervolgens moet de hand ook alle drie de serie kleuren bevatten, dus Kringen,Bamboes en Tekens - - immers een ontbrekende kleur zou ook een score betekenen

  3. Vervolgens moet je natuurlijk de volgende combinaties vermijden, Gemengde Dubbele Chow, Pure Dubbele Chow, Twee Hoeksteen Chows

  4. Er moet sprake zijn van een twee kansen situatie – je moet de “enige mogelijkheid” situaties dus ook vermijden!

  5. Je mag ook geen gesloten hand hebben en al helemaal geen verborgen schat.

  6. Je mag ook geen scorende Pung Hoekstenen, Draken of Winden hebben

  7. De laatste steen moet je claimen!

  8. Dan zijn er natuurlijk nog instinkers, Laatste steen van Vier, Tile Hog, uit met een vervangende steen etc. Ook die mogen niet :-)

Het lijkt moeilijk, maar de handen Alle Soorten (All Types) en Gemengde Oplopende Chows (Mixed Shifted Chows) zijn nauw verbonden met het Kippenhandje. Mocht je voor de Chicken Hand gaan blijf dan dus ook die opties in de gaten houden.

Oefening baart kunst.. spreek eens af met je tafel om deze hand de eerste twee rondjes "geforceerd" te spelen...

Tot volgende week!

... nog meer foto's ontvangen via Whatsapp !-)

20 weergaven
bottom of page