top of page

Speelavond 1 augustus - Geertjan avondwinnaar - Mahjong zomertip #2

LEDENNIEUWS

Liesbeth van Dorsser heeft zich na twee maal onze gast te zijn geweest, aangemeld als Aspirant-lid. Welkom Liesbeth.

VAN HET BESTUUR

Wij huren de kantine voor een schappelijk bedrag, er wordt vanuit gegaan dat er ook consumpties verkocht worden. Er ogen geen eigen consumpties worden genuttigd, sommige mensen vinden de hoeveelheid van het flesje water uit het assortiment teveel en bestellen liever een glas water. Dat kan maar het wordt wel als een glas water berekend à 70 eurocent.

TAFELVERSLAGEN

Tafel 1: Enne Jan, Eva, Frans & Mariette

Enne jan kwam goed uit de startblokken en won het eerste spel. Mariette wist daarna met een geclaimde Verweven Straat het tweede spel te winnen. Nadat Eva haar eerste winstspel van de avond met een Zuivere Straat combinatie op het formulier zette, sloot Enne Jan met dezelfde combinatie de ronde van Oost af. Frans moest helaas niet alleen de eerste ronde maar ook de Zuid ronde zonder enige Mahjong afsluiten. Eva won het vijfde spel met een zelf gepakte Schoon Spel hand, en Enne Jan produceerde een zelf gepakte Alle Soorten hand. Daarna was het spannend maar eindigde spel zeven in remise. Eva pakte de leiding over van Enne Jan met nogmaals een self-drawn hand die haar 84 punten opleverde.

Enne Jan was goed begonnen en wist in het eerste spel van de ronde van West een mooie 25 punten mahjong te scoren ten koste van Eva, en pakte daarmee de leiding weer terug. Gelukkig wist Frans in het laatste spel van de avond aan deze tafel zijn mahjong eer te redden. Enne Jan tafelwinnaar!

Tafel 2: Gerry, Lino, Peter & Rein

Lino had voordat de avond begon de leiding in het seizoen van de Witte Tijger. Cool als hij is, nam hij het voortouw met een snelle Gemengde Drievoudige Chow. Rein dupliceerde deze hand in spel twee, waarna hij ook het derde spel naar zijn hand wist te zetten met een mooie Méér troefstenen en Verweven hand. Peter wond het laatst spel in de eerste ronde met een Alle Soorten hand. Het vijfde spel eindigde in remise. Rein maakte zijn derde winstspel van de avond met een 28 punten mahjong. Het zevende spel werd gewonnen door Peter, waarna Rein zijn ambities voor de avond nog maar eens bevestigde met een mooie Alle Soorten en Gemengde Straat hand. Intussen was het voor Gerry een ongelukkige avond. Gelukkig wist zij na nog een mahjonghand van Rein het tweede en laatste spel van de Westronde met een mooie 26 punten hand in ieder geval haar eer te redden. Rein tafelwinnaar!

Tafel 3: Hans, Jeannette, Margriet & Paul

Paul opende na een weekje afwezigheid met een mooie Laagste Vier hand, waarna Hans een Zuiver Spel wist te claimen. Paul beheerst vele handen, een daarvan die hij vaker speelt dan menig ander is de Omkeerbare Stenen hand, je moet het maar herkennen en dat gebeurde in het derde spel. Jeannette wist de Oost ronde af te sluiten met een Buitenspel hand gecombineerd met Drie Gelijke Chows. Paul drukte zijn stempel volledig op de ronde van Zuid tot wanhoop van Jeannette. Hij won de eerste drie spellen achtereenvolgens met een Allemaal Pungen hand, Een zelf-gepakte Zuiver Spel hand met veel extra punten en een Zuivere Straat met een Schoon Spel hand. Daarna was het Hans die spel acht en negen op zijn naam schreef met tweemaal een Verweven Hand, voordat Paul voor de zesde keer Mahjong wist te roepen, en daarmee natuurlijk deze avond als tafelwinnaar afsloot. Aan deze tafel was het Margriet die hier helaas zonder één Mahjong de avond moest afsluiten.

Tafel 4: Mieneke, Marijke H, Marijke S & Roel

Roel wist een Zuivere Straat combinatie met een zelfgepakte steen compleet te maken en kwam daarmee op een prachtige voorsprong die hij de gehele avond niet meer uit handen zou geven. Marijke Huijsing maakte een mooie 32 punten mahjong met een Alle Soorten hand met uitsluitend maar Pungen en veel extra punten. Roel claimde zijn tweede mahjonghand met een Allemaal Pungen hand, voordat Marijke Schilders haar eerste winstpartij wist te maken met een Hoogste Drie hand. In de Zuidronde wist Marijke Schilders, die altijd een scherp oog heeft voor hoog scorende mogelijkheden, meteen ook het vijfde spel te winnen met Drie Zuiver Oplopende Chows gecombineerd met een Zuiver Spel, goed voor maar liefst 43 punten. Hierna wonnen Roel en Marijke Huijsing beiden met een Allemaal Pungen hand waarna Marijke Huijsing ook het achtste spel wist te winnen met een Zuivere Straat, hiermee wist zij iets goed te maken met de opvallende pech die zij had door maar liefst 4 maal achtereen de winnende steen weg te hebben moeten geven. Zij wist zelfs weer in de plus te komen door ook het negende spel te winnen. Het tweede spel in de West ronde werd na veel spanning afgesloten met een remise, dit tot afgrijzen van Mieneke die de gehele avond nog steeds geen Mahjong had mogen roepen en helaas voor haar bleef dat ook zo. Marijke won het laatste spel nog met Drie Gemengde Chows, maar Roel wist genoeg punten over te houden aan zijn drie winstspelen om de avond als tafelwinnaar af te sluiten.

Tafel 5: Boudewijn, Ineke, Joyce G, Marij

Joyce Goddijn begon goed met een Gemengde Straat die ze ook nog eens met een zelf gepakte steen wist te maken. Daarna was het Marij die steeds zelfverzekerder gaat spelen die twee maal achtereen Mahjong kon roepen met achtereenvolgens een Gemengde Chows spel en een Hoogste Vier hand. Boude wijn en Ineke kregen deze Oostronde geen kans want Joyce won het vierde spel wederom met een zelf gepakte Handje Buitenkantje. De zuidronde wist Ineke te starten met twee Allemaal Pungen Mahjonghanden achtereen. Marij won nog het een na laatste spel met een Handje Buitenkantje hand waar zij Joyce mee voorbij wist te streven. Boudewijn had veel pech en moest de avond zonder mahjong af sluiten.. Hou vol Boudewijn! Joyce Goddijn wist toch nog de tafelwinst naar zich toe te trekken met een Allemaal Pungen hand in het laatste spel.

Tafel 6 (begonnen als tafel 7) : Annechien, Geertjan, Irmgard & Liesbeth (aspirantlid)

De avondwinnaar van deze avond begon de strijd et een mooie zelf-gepakte Verborgen Schat in combinatie met een Straat en zette daarmee de basis voor een prachtige hoge score. Irmgard won het tweede spel met een Drievoudige Chows hand. Daarna was het spannend in he lang remise spel. Geertjan bouwde de voorsprong uit met twee winstspellen op rij, voordat Annechien haar eerste Mahjong kon claimen met een Alle Soorten / Allemaal Pungen hand. Geertjan maakte vervolgens nog drie maal achtereen Mahjong en stond aan het einde van het eerste spel in de westronde al op 348 punten. Liesbeth won het tiende spel en wist de derde positie over te nemen van Irmgard. Geertjan won zijn zevende spel van de avond in spel elf. Er werd flink doorgespeeld, zelfs toen het al flink afkoelde. Annechien steld haar tweede plaats veilig door het laatst spel van de westronde te winnen. Geertjan ging voor een highscore en dat lukte met een zelf-gepakte steen die een Allemaal Pungs, Allemaal Eenvoudige stenen hand er nog eens 60 punten uit te persen, die zijn totaal op maar liefst 405 punten bracht, de terechte avondwinnaar! gefeliciteerd Geertjan!

Dit scorende element #40 wordt niet zo vaak gespeeld, toch is het een spel dat voor de gevorderde speler zeker een geducht wapen is, ook al scoort een dergelijke hand in beginsel slechts 8 punten.

Wat het wellicht lastig maakt is dat het patroon niet echt simpel is om te onthouden. Het is geen serie of soort steen, het zijn alleen die stenen die als je de steen 180 graden draait (oftewel spiegelt op een horizontale lijn, ofte wel verticaal symmetrisch) nog steeds het zelfde patroon laat zien. Hier komen slechts een aantal stenen voor in aanmerking. In elke geval geen van de Windstenen, geen van de tekenstenen en ook niet de Rode en Groene Draak. Maar de Witte Draak dus wel en ook de volgende Bamboe- en Kring-stenen.

Bamboe: 2, 4, 5, 6, 8 en 9

Kring: 1, 2, 3, 4, 5, 8 en 9

Het zijn dus maar 14 specifieke stenen.

Mogelijke "triggers" voor dit toch wel unieke spel zijn dus:

  1. Weinig of geen tekenstenen

  2. Geen of weinig Winden

  3. Witte Draakstenen

  4. De 2, 4, 8 en 9 van de Bamboe en Kring stenen

  5. De Bamboe 6 en de Kring 1 en 3 stenen

Wat deze hand ook bijzonder maakt is dat sommige van deze stenen uitsluiten als Pung set kunnen voorkomen, Bamboe 2, 8 en 9 en Kring 8 en 9, de anderen kunnen ook in een Chow vorm voorkomen.

Al met al een hand die zich zo af en toe aandient, het belangrijkste is dat je de mogelijkheid herkent en in overweging neemt.

Omdat de tekenstenen geen deel uitmaken van dit scorende element, is het scorende element Ontbrekende Kleur hand automatisch uitgesloten!

Hoe krijg je deze hand onder de knie? Veel spelen.. onderdeel maken van je "mahjongmindset".. wellicht helpt het om te proberen door herkenning deze stenen uit je hooft te leren... probeer dit eens!

bron: o.a. Haagse Kringen Mahjong Basiscursus en Mai Hatsune - MCR Mahjong strategy

16 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page