top of page

Speelavond 5 juni 2019 - Peter avondwinnaar - Speeltips - Wind-indicator


Wind-indicator

Afgelopen week is er een windindicator in gebruik genomen. Naast de windwijzer, is de windindicator behulpzaam om in de gaten te houden welke wind momenteel de wind van de ronde is. Van de zes vlakken geven er vier natuurlijk de wind aan en de andere twee vlakken zijn voor de sier gevuld met de rode en groene draak. Er is geen verplichting om deze steen te gebruiken, tenzij één van de spelers aan de tafel de steen wenst te gebruiken. Graag zuinig op de steen en er voor zorgen dat de steen weer netjes wordt opgeborgen in de doos bij de dobbelstenen, pen etc..

Als je zelf zo'n steen wilt dan kun je die bij Peter bestellen (zo lang de voorraad strekt, ad. 1 euro - opbrengst voor de club!)

Telling tip - Twee kansen wachtend sluitpaar

De afgelopen week was er weer zo'n vraag die met enige regelmaat terugkomt, als je wachtend bent op de sluitpaar steen, wordt mag je deze dan ook tellen als je eigenlijk twee mogelijkheden hebt om een sluitpaar te maken. Deze situatie doet zich voor als je bijvoorbeeld je de stenen 4-5-6-7 in je hand hebt, je kun dan met zowel de 4 als de 7 een sluitpaar maken.

De regel is als je eigenlijk twee mogelijkheden hebt om met een Wachtend op Sluitpaar Single Wait uit te gaan, dan mag deze niet als Single Wait tellen.

Speel-tip - Plaatswisseling moeilijk? welnee.. Het verwisselen van zitplaats is een karakteristiek protocol dat bij Mahjong Competition Rules hoort, er is geen vraag of je het wel of niet doet.

  • E - S - N - W voor de speler die de eerste ronde start op oost

  • S - E - W - N voor de speler die de eerste ronde start op zuid

  • W - N - E - S voor de speler die de eerste ronde start op west

  • N - W - S - E voor de speler die de eerste ronde start op noord

 

Er zijn spelers die simpelweg onthouden wat hun wind bij de volgende ronde is, als dat lastig voor je is, dan kun je ook de informatie op ons handige score formulier gebruiken.

Het uitgangspunt is in elk geval dat de Oost positie na afloop van een speelronde weer terugkeert bij speler die die ronde als oost begon.

TIP: Sommige kleedjes hebben ook de vier windaanduidingen!

Vervolgens kun je of de wisselschema's gebruiken, die aan de linkerzijde staan afgebeeld, óf je kunt de aanduidingen bij de spelers-kolommen gebruiken. (zie de omcirkelde letters in de afbeelding hieronder) Deze aanduidingen komen dus ook overeen met hetgeen sommige mensen gewoon weg uit hun hoofd weten te leren.

 
 

SPEELAVOND TAFELVERSLAGEN

Tafel 1 Enne Jan, Lilian, Maaike en Mia

Enne Jan begint de Oost-ronde gelijk mooi met een self pick, een Gemengde Straat. Maaike volgt dat voorbeeld en pakt de winnende steen van haar Zuivere Straat zelf. Zij heeft daarop volgend Alle Soorten/Gemengde Oplopende Chows. Lilian sluit de Oost-ronde af, ook met Gemengd Oplopende Chows. Maaike staat aan kop. Mia opent de Zuid-ronde met een Schoon Spel. Maaike wint het tweede spel met Alle Soorten. Lilian het derde met Gemengde Driedubbele Chows. Die heeft Enne Jan ook bij het afsluiten van de ronde. Maaike staat onaantastbaar bovenaan. Mia haalt een fors stuk van haar achterstand in door de West-ronde te openen met een self pick Zuivere Straat. Maaike loopt echter weer uit door het tweede en derde spel te winnen met eerst Gemengd Oplopende Chows en daarna een Zuivere Straat. Zij levert wat van haar voorsprong in door de winnende steen aan Enne Jan te geven, die de West-ronde afsluit met een Zuivere Straat. Ook Lilian krijgt in het eerste en laatste spel van de Noord-ronde deze steen van Maaike. Dat maakt niets uit voor de eindstand. Maaike staat als enige ruim in de plus en is tafelwinnaar.

Tafel 2 Gerdina, Ken, Mariette en Monica

De Oost-ronde begint met een remise. Monica wint het tweede spel met Alle Soorten. Ken meldt daarop een Gemengde Straat. Mariette sluit de Oost-ronde af en staat maar een paar punten achter voorlopig koploper Monica. Die opent de Zuid-ronde met een Zuivere Straat. Ook Gerdina mengt zich nu in de strijd met de Laagste Vier. Monica geeft gas en wint het derde en vierde spel met eerst Alle Soorten en daarna een self pick Laatste Steen van Vier/Verborgen Schat. Zij staat zeer ruim vooraan. Mariette opent de West-ronde met een zelf gepakte Gemengd Oplopende Chows en veroverd daarmee de tweede plaats. Monica sluit het spel af met de dure versie van de Verweven Straat. Zij is tafelwinnaar.

Tafel 3 Eva, Henny B en Frans en de laatste spelletjes ook Paul

Frans wint het eerste spel van de Oost-ronde met een self pick Zuivere Straat. Eva heeft het tweede spel ook een self pick, Verweven Straat. Als klap op de vuurpijl meldt ook Henny een zelf gepakte Mahjong, Gemengde Driedubbele Chows. Frans sluit de Oost-ronde af met nog een Zuivere Straat. Hij staat nummer 1. Eva gaat gelijk in de aanval en opent de Zuid-ronde met een self pick Drievoudige Pungen en neemt de leiding over. Frans geeft niet op en wint het tweede en derde spel eerst met de Laagste Drie en daarna met zijn derde Zuivere Straat (zijn specialiteit). Henny sluit de Zuid-ronde af met Tweelingen. Frans staat met 139 punten heel dicht achter Eva met 147 punten. Eva wint echter het eerste en laatste spel van de West-ronde met Allemaal Pungen, waarvan zij de winnende steen ook nog eens zelf pakt. Eva is tafelwinnaar.

Tafel 4 Irmgard, Karin, Liesbeth en Roel

Irmgard opent de Oost-ronde met een Gemengde Straat. Liesbeth wint het tweede spel met Allemaal Pungen/Open Hand en het derde spel met zelf gepakte Tweelingen. Irmgard sluit de Oost-ronde af met een prachtige combinatie Laagste Drie/Allemaal Pungen/Gemengd Oplopende Pungen. Liesbeth voert de lijst aan. Karin opent de Zuid-ronde met een Gemengde Straat. Roel wint het tweede en derde spel met eerst de Hoogste Vier en daarna een self pick Zuivere Straat. Irmgard sluit de Zuid-ronde af met Allemaal Pungen. Liesbeth staat nog steeds bovenaan. Dat blijft ook zo. Zij opent de West-ronde met een Gemengde Straat. Karin wint het laatste spel met Allemaal Pungen. Liesbeth is tafelwinnaar.

Tafel 5 Carmen, Franca, Jerika en Lino

Het eerste spel van de Oost-ronde eindigt in remise. Franca heeft het tweede spel Allemaal Pungen. Het derde spel eindigt in remise. Carmen sluit de Oost-ronde af met zelf gepakte Gemengde Drievoudige Chows. Franca staat bovenaan. Jerika opent de Zuid-ronde met Tweelingen. Lino wint het daaropvolgende spel met een Schoon Spel. Het laatste spel eindigt in remise. Franca is tafelwinnaar.

Tafel 6 Henny, Margriet, Mieneke en Wendy

Margriet opent de Oost-ronde met Gemengd Oplopende Chows. Mieneke heeft het tweede spel een prachtige combinatie Drie Kongen/Allemaal Pungen. Wendy wint dan met Gemengd Drievoudige Chows. Het laatste spel van de Oost-ronde eindigt in remise. Mieneke staat aan de leiding. Zij verstevigt haar positie door de eerste drie potjes van de Zuid-ronde te winnen, het eerste met een Zuivere Straat, het tweede met een self pick Allemaal Pungen en het derde met een Gemengde Straat. Wendy sluit de Zuid-ronde af met Alle Soorten. Mieneke is de enige in zwarte cijfers. Margriet wint het eerste spel van de West-ronde met Alle Soorten. Wendy het tweede met de Laagste Vier. Doordat Margriet het laatste spel wint met Gemengd Drievoudige Chows wordt zij tweede. Mieneke is tafelwinnaar.

Tafel 7 Ineke, Jeannette, Margriet en Peter

Peter opent de Oost-ronde met een self pick Hoogste Drie/Stenenvreter. Ineke wint het tweede spel met Allemaal Pungen. Jeannette heeft het derde spel ook Allemaal Pungen en Ineke het laatste spel van de Oost-ronde nog een keer. Peter staat aan kop. Die positie houdt hij, want hij opent de Zuid-ronde en wint ook het tweede spel, wederom met de Laagste Drie. Ineke zet het derde spel op haar naam met de Hoogste Vier, waarna het vierde spel voor Peter is, deze keer met de Laagste Vier. Hij opent de West-ronde met Gemengde Drievoudige Chows, en wint ook het tweede spel met die hand. Ineke wint het laatste spel met een Zuivere Straat. Peter is tafelwinnaar en ook avondwinnaar.

Tafel 8 Boudewijn, Diny, Geertjan en Leny

Dit is de derde tafel waaraan het eerste spel in remise eindigt. Geertjan wint het tweede spel van de Oost-ronde met een Zuiver Spel. Het derde spel is voor Boudewijn met een Zuivere Straat. Geertjan sluit de ronde af met de Laagste Vier. Hij staat bovenaan. Daar komt verandering in. Boudewijn opent de Zuid-ronde met een self pick Gemengd Oplopende Chows en gaat daarmee Geertjan voorbij. Het tweede spel wordt gewonnen door Diny met een Zuivere Straat. Boudewijn geeft haar de winnende steen. Daardoor staat hij nog maar twee punten boven Geertjan. Diny wint ook het laatste spel van de Zuid-ronde en krijgt deze keer de winnende steen van Geertjan. Boudewijn is tafelwinnaar.

Tafel 9 Annechien, Jeanine, Marij en Marijke H

Het eerste van de Oost-ronde is voor Jeanine met de Hoogste Vier. Het tweede spel eindigt in remise. Het derde is voor Marijke met een Zuivere Straat. Annechien sluit de ronde af met Gemengd Oplopende Chows. Jeanine is leidster. De Zuid-ronde begint met een remise. Marijke heeft daarna een self pick. Het volgende spel geeft geeft zij weg aan Marij. Die sluit de Zuid-ronde af, ook met een self pick. Marij is de nieuwe leidster. Zij opent de West-ronde met Twee Gesloten Kongen/Alle Soorten. Annechien heeft het tweede spel een Zuivere Straat. Marij is echter niet te stuiten. Zij heeft het derde spel een self pick Verweven Straat. Wel heeft Annechien het laatste spel nog een self pick, waardoor ze op de tweede plaats komt. Marij is tafelwinnaar.

...

Speelavond uitslag

8 weergaven
bottom of page