top of page

Speelavond 19 juni - Joyce R avondwinnaar! - Spanning in de competitie - Speeltip!

SPANNING IN DE COMPETITIE OM DE VERMILJOEN FENIKS 2019

Met nog één speelavond te gaan in dit kwartaal, is het behoorlijk spannend in de competitie voor het seizoen van de Vermiljoen Feniks.

Het ere-podium is nog voor verschillende spelers haalbaar.

Aan de top is het verschil tussen Wendy en Margriet is op dit moment slechts 37 mahjongpunten, en ze mogen geen steken laten vallen want Mia is zeker nog niet uitgeschakeld voor de toppositie.

Achter Mia zijn het Maaike en Peter die theoretisch nog het podium kunnen bereiken.

CHEATSHEET UITGELICHT - BASIS EN ONDERSTEUNENDE SCORENDE ELEMENTEN

Al sinds enige tijd heeft ons vermaarde cheatsheet een kleur codering meegekregen voor de meest gespeelde scorende elementen.

Bij de scorende "basis" elementen die statistisch het meest voorkomen (uit een analyse van vele honderdduizenden online spellen), is de waarde afgedrukt in het groen met een groene cirkel er omheen. Het advies is om altijd na te gaan of je met de stenen die je ontvangt, één van deze elementen kunt plannen, dus met andere woorden zou kunnen komen tot. Misschien zijn er wel meer mogelijkheden, of ontwikkelen er zich meer mogelijkheden gaande weg het spel.

Vervolgens zijn er een aantal "ondersteunende" scorende elementen die je zou kunnen plannen bij die "basis" elementen die slechts 6 punten scoren. Deze groep scorende elementen zijn aangeduid met blauwe cijfers in een blauwe cirkel.

Het zal je wellicht niet verbazen dat we dit bij onze cursisten er in proberen te stampen.

VOLGENDE WEEK 3 JULI AVONDJE ANDERS

De eerste avond van het kwartaal wordt er geen competitie gespeeld.

Het is een gelegenheid om wat informeler een partijtje mahjong te spelen, uitleg te krijgen / vragen. Eens wat langer aan de bar te (blijven) hangen.

Je mag ook een introducé mee te nemen (wel graag even aanmelden via het gasten-formulier!)

Je kunt met je eigen stenen te spelen, of zelf kiezen met wie je aan tafel zit.

De regel is natuurlijk wel dat iedereen mahjong kan spelen, waar mogelijk aan volle tafels.

Op deze avond wordt ook de Vermiljoen Feniks 2019 gehuldigd!

Er wordt ook regelmatig hapjes gemaakt (hint, hint).

TAFELVERSLAGEN

Tafel 1 Elly, Joyce R en Maaike

Joyce opent de score met Tweelingen/Verborgen Schat, self pick dus. Zij vervolgt met Gemengde Oplopende Chows in het tweede en derde spel en heeft daardoor na het derde spel al een een puntensaldo van 200! Maaike sluit de ronde af met Alle Soorten. Joyce staat bovenaan. Zij vervolgt haar opmars door ook het eerste spel van de Zuid-ronde te winnen met deze keer een Handje Buitenkantje. Dat doet ze het tweede spel ook, maar pakt de winnende steen dan ook nog zelf. Maaike wint het derde en vierde spel met Alle Soorten en een Zuivere Straat. Joyce staat onveranderd bovenaan. Maaike wint de eerste twee spelletjes van de West-ronde, eerst met een Open Hand en daarna met Gemengde Oplopende Chows. Joyce wint het laatste spel met een Gemengde Straat. Zij is tafelwinnaar en ook avondwinnaar.

Tafel 2 Gerdina, Henny B, Marijke S en Mieneke

Aan tafel 2 opent Henny ook met Tweelingen en ook door de winnende steen zelf te pakken. Het tweede spel eindigt in remise. Gerdina wint het derde spel met een Zuivere Straat en het vierde met Allemaal Pungen. Henny staat nummer een. Marijke opent de Zuid-ronde met een self pick Schoon Spel. Gerdina heeft het tweede spel een Verweven Straat. Ook Mieneke laat nu haar naam noteren, zij heeft Alle Soorten. Daarna sluit ze de ronde af met Alles Open/Allemaal Pungen. Gerdina staat nu op een. Marijke opent de West-ronde met een Schoon Spel en wint ook het tweede spel, met Gemengde Driedubbele Chows. Henny wint het laatste spel met een mooie combinatie Zuiver Spel/Allemaal Pungen en wordt daardoor tafelwinnaar.

Tafel 3 Eva, Jeanine, Lilian, Mia

Eva opent de Oost-ronde met de Laagste Vier. Jeanine wint het tweede potje met een Gemengde Straat. Helaas eindigt het derde spel in remise. Jeanine sluit de ronde af met een Verweven Straat en is koploper. Mia opent de Zuid-ronde met een Schoon Spel. Jeanine heeft daarna Vier Gesloten Pungen. Mia wint het derde spel met Alle Soorten waarna Lilian de ronde afsluit met Gemengde Oplopende Chows. Jeanine staat op een. Eva opent de West-ronde met Allemaal Pungen. Lilian is dan weer aan de beurt, zij heeft Gemengde Oplopende Chows. Jeanine wint het laatste spel met de Laagste Vier en is tafelwinnaar.

Tafel 4 Liesbeth, Margriet en Peter

De Oost-ronde wordt geopend door Peter, met een Gemengde Straat. Margriet wint het tweede spel met een Winst Zonder Punten. Dan is Liesbeth aan de beurt met de Laagste Vier. Peter sluit de ronde af met een Verweven Straat. Hij is voorlopig aanvoerder. Voorlopig inderdaad, want Margriet wint alle spelletjes van de Zuid-ronde, onder andere met Gemengde Driedubbele Chows, Alle Soorten en een Verweven Straat. Zij is de nieuwe aanvoerder en opent de West-ronde met nog een Winst Zonder Punten. Peter wint het tweede spel met een self pick Alle Soorten. Margriet pakt ook de winnende steen zelf van haar combinatie Alle Soorten/Oplopende Gemengde Chows. Ook Liesbeth heeft een self pick in het laatste spel, zij heeft Alle Soorten. Margriet is tafelwinnaar.

Tafel 5 Boudewijn, Ineke en Wendy

Ineke domineert de Oost-ronde. Zij wint het eerste spel met een Zuiver Spel. Het tweede spel eindigt in remise. Het derde spel heeft zij een weinig gespeelde hand: In Elke Combinatie & Sluitpaar een 5 en sluit de ronde af met Tweelingen. Zij is nummer een. Wendy opent de Zuid-ronde met een self pick Gemengde Straat. Boudewijn wint het tweede spel met een Zuivere Straat. Wendy heeft ook een Zuivere Straat in het derde Spel. Zij wint het vierde spel met Gemengde Oplopende Chows. Ineke is tafelwinnaar.

Tafel 6 Franca, Lino, Marij en Roel

Het eerste spel eindigt in remise. Lino wint het tweede met een self pick Allemaal Pungen. Roel zet het derde en vierde spel op zijn naam met eerst Gemengde Driedubbele Chows en daarna een Schoon Spel. Hij is koploper. Lino gaat hem het eerste spel van de Zuid-ronde voorbij met een Zuivere Straat, maar Roel pakt onmiddellijk de koppositie weer terug met een zelf gepakt Schoon Spel. Ondanks dat hij het derde en vierde spel de winnende steen aan Marij geeft voor haar Gemengde Straat en Schoon Spel/Drie Winden blijft Roel bovenaan en is tafelwinnaar.

Tafel 7 Diny, Henny M, Jerika en Ken

Diny opent de Oost-ronde met Allemaal Pungen. Jerika heeft het tweede spel een Zuivere Straat en het derde spel een self pick. Het vierde spel eindigt in remise. Jerika staat nummer een. Diny opent ook de Zuid-ronde, ze doet dit met een Zuivere Straat. Henny meldt het tweede spel Allemaal Pungen. Jerika vergroot haar voorsprong met een Gemengde Straat. Ken sluit de Zuid-ronde af met een self pick. Jerika staat onveranderd op een. Dat blijft zo want zij wint het eerste en tevens laatste spel van de West-ronde. Jerika is tafelwinnaar.

Tafel 8 Enne Jan, Jeannette en Leny

Zuiver Spel is de eerste winnende hand, van Jeannette. Het tweede spel eindigt in remise. Enne Jan claimt het derde spel met Gemengde Driedubbele Chows en het vierde met Tweelingen. Hij is lijstaanvoerder. De Zuid-ronde begint met een remise. Leny wint het tweede spel met een Verweven Straat en het derde met Allemaal Chows. Jeannette, die tot dan derde stond, wint het laatste spel van de ronde met een prachtige self pick Zuiver Spel/Zuiver Oplopende Pungen. Zij is daardoor in één klap tafelwinnaar.

19 weergaven
bottom of page