top of page

Speelavond 11 december - Cursist Els Quelle avondwinnaar! - Vier nieuwe aanmeldingen voor lidmaatsch

GEZELLIGE AVOND MET VIJF CURSISTEN EN TWEE GASTEN

Je ziet de afmeldingen binnenkomen, het is blijkbaar een drukke feestmaand. Maar we zijn inmiddels al zo groot als club dat zelfs als er bijna twintig geregistreerde leden er niet zijn we toch al meer dan genoeg tafels hebben om een leuke avond te kunnen organiseren. Zeker als ar ook nog eens twee aangemelde gasten zijn en vijf van de elf cursisten aan deze speelavond deelnemen. Met acht speeltafels en een gasten tafel was het gezellig druk. Joyce Goddijn nam de gasten tafel voor haar rekening. Onze twee gasten Yani en Cisca kende al verschillende soorten speelregels en kregen van onze secretaris Joyce Goddijn een introductie tot de MCR spelregels, Inmiddels hebben zij onze vermaarde MCR puntenkaart aangevraagd. Wij hopen ze in de toekomst gauw nog eens terug te zien. Vijf cursisten hadden ook de moed verzameld om aan te schuiven aan de reguliere speeltafels. Wij weten natuurlijk allemaal dat dat gewoon de start van een leuke avond is, maar voor de gemiddelde cursist is dat toch altijd wel een dingetje, op z'n minst spannend. Weten hoe Alieke, Bert, Els, Nico en Toos het er af brachten? ... lees verder en bekijk ook de avond uitslag.

AANGEMELD ALS LID

Inmiddels hebben zich vier cursisten aangemeld als lid. Bert van Dam had zich al aangemeld (per 1 januari 2020). Ook Nico Mulder, Rita de Niet en Alieke Otter hebben zich ook aangemeld per 1 januari 2020.

Alieke, Bert, Nico en Rita

van harte welkom bij de Haagse Kringen!

DRINGEND VERZOEK! AFMELDEN VIA HET FORMULIER!

De tafel-indeling blijft toch altijd een ding met rond de vijftig leden en gasten en cursisten is het van groot belang te weten wie er wel en niet is. Improviseren op de avond gaat altijd ten koste van een aantal tafels / mensen. Jodoki posities zijn niet altijd te voorkomen maar zijn wel de meeste eerlijk oplossing gegeven het feit dat op de reguliere speelavonden voor de competitie wordt gespeeld. Deze week was iedereen al begonnen terwijl nog niet alle leden aanwezig waren. Het gevolg was dat er besloten werd om aan een tafel door te draaien met vijf spelers. Dat was een praktische snelle oplossing maar tegelijkertijd ook problematisch voor het toekennen van tafelpunten en de einduitslag.

Het is dus een gegeven dat we niet altijd van te voren weten hoeveel spelers er wel of niet zijn, hier moeten degenen die de tafel indeling verzorgen nog beter proberen rekening mee te houden. Als het nodig is moeten complete tafels opgedeeld worden zelfs na de start, niet leuk maar wel zo eerlijk.


​VERRASSENDE AVONDWINNAAR!

Zo dat is lekker binnenkomen! De zes cursusavonden zitten er op voor alle cursisten. Alle cursisten kunnen mochten van de resterende (bij uitzondering) drie speelavonden gebruikmaken.

We proberen ervoor te zorgen dat de cursisten verdeeld worden over verschillende tafels. Zo hebben zij de "onverdeelde" aandacht van (meer ervaren) leden, en maken zij gedurende de voor hen "vrije speelavonden zoveel mogelijk kennis met zoveel als mogelijk verschillende leden.

De achterliggende gedachte is dat een cursist weinig ervaring heeft en alle hulp kan gebruiken en de ervaring leert dat dat over het algemeen ook zo is.

Afgelopen woensdag 11 december lieten twee dames zien dat dat anders kan zijn.

Zowel Alieke als Els toonden dat zij geduchte tegenstanders zijn. Zij werden beiden tafelwinnaar en Els behaalde zelfs de hoogste avondscore! Geweldig goed dames!

LINO NET NIET OP HET PODIUM BIJ BONDSTOERNOOI

Tijdens Maar liefst tien leden reisden af naar Schalkwijk om deel te nemen aan het jaarlijkse bondstoernooi. Maar liefst 176 enthousiaste mahjongers verzamelden zich in de Wiese. Het aardige van het bondstoernooi is dat alle regelvarianten vertegenwoordigd zijn. Niet alleen MCR maar ook NTS (Nederlandse Toernooispelregels) en Riichi (de Japanse variant van MCR). Voor sommigen ook jaarlijks weerzien met leden van hun hun oude club of inmiddels kennissen bij andere toernooien.

Op het jaarlijkse bondstoernooi worden ook alle jaar kampioenen in het zonnetje gezet. Het was een goedlopend toernooi met een prima lunch en een leuke loterij met mooie prijzen.

Ook dit toernooi van een behoorlijke omvang wordt niet gespeeld zonder een flink aantal vrijwillige handen. Het is goed om te zien dat er bij de opbouw van het toernooi alle vroege vogels ook de handen uit de mouwen steken. Aan het einde van de dag is dit jammergenoeg blijkbaar minder vanzelfsprekend.

Bij de 72 MCR recreanten behaalde Lino toch wel een vermeldenswaardig resultaat hij werd vijfde, toch zeker een felicitatie waard, al heeft hij naar verluid een beetje de pee in dat hij door een uitzonderlijk speltwist wellicht net naast de derde plaats greep.


NIEUW BELEID COMPENSATIE VRIJWILLIGE INZET TIJDENS SPEELAVONDEN PER 1 JANUARI 2020.

Tijdens de analyse van de prestaties van de verschillende leden die zich als kandidaat hadden opgegeven voor het Haagse Kringen team tijdens de Nederlandse Kampioenschappen viel het op dat de impact van de huidige regeling niet geheel afdoende is en de vrijwilligers die in aanmerking komen voor deze regeling er eigenlijk bekaaid af komen.

Het bestuur heeft besloten om de regeling aan te passen zodat de compensatie beter past bij de 'opoffering' die een lid als vrijwilliger maakt en niet aan de competitie-avond kunnen deelnemen.

Voor de duidelijkheid, de huidige compensatie is standaard 2,5 punten per avond dat men niet kan deelnemen aan de reguliere competitie speelavond).


Per 1 januari is de regeling in het kort als volgt:

Per avond van vrijwillige inzet wordt de compensatie in tafelpunten bepaald door het gemiddelde van de tafelpunten van 6 speelavonden, direct voorafgaand aan de avond van vrijwillige inzet. Daarnaast worden ook 75 mahjong-punten toegekend als compensatie.

NB: Zet een lid zich meerdere weken achtereen in dat wordt een eerder toegekende compensatie in een volgende gemiddelde berekening meegenomen.


GESTOPT ALS LID PER 31 DECEMBER

Annechien, Wim-Jan en Ken hebben aangegeven hun lidmaatschap te beëindigen per 31 december 2019. Wij wensen hen het allerbeste en wellicht tot ziens!


VRAAG VAN DE WEEK

Deze week een vraag die wij naar ons weten nog niet eerder hebben gehoord. Is het verplicht om de stenen in je hand (of op de plank) aaneengesloten te hebben staan. Bij ons weten is hier geen spelregel dan wel bepaling voor. Je mag je stenen neerzetten zoals jij dat wilt z

Je mag ze dus rechtop of ondersteboven en/of dwars en/of met tussen-ruimten en/of juist zonder tussenruimten neer zetten al naar gelang jouw eigen voorkeur. Zolang alle andere tegenstanders jouw stenen maar niet kunnen zien want dat zou als spelbederf gezien kunnen worden.

Bij het wegleggen van de stenen ben je overigens wel verplicht om rijen van zes stenen neer te leggen. De etiquette is om dit zo netjes als mogelijk te doen, maar het is geen enkel probleem om je steen 180 graden gedraaid neer te leggen als dit zo uitkomt.


TAFELVERSLAGEN

Tafel 1 - Henny B, Liesbeth, Nico (cursist) en Ria

Aan deze tafel eindigden maar liefst 4 van de negen spellen in remise.

Het eerste spel wist Henny te winnen met Zeven Tweelingen. Nico die voor het eerst aanschoof behaalde in het vierde spel met een Alleen Pungen combinatie als basis 12 punten, hij had de smaak te pakken en knalde er in het vijfde spel ook een Zeven tweelingen hand op tafel. In het zesde spel won Liesbeth met een Gemengde Straat. Na twee remise spellen stond Nico nog bovenaan zij het met 'slechts' 18 punten voorsprong op nummer twee. Ria was met twee weggegeven spellen niet erg gelukkig deze avond. In het negende en laatste spel wist Liesbeth, zowel Henny als Nico (de weggever) nog nipt links in te halen met een mooie Hoogste Vier hand.

Tafelwinnaar Liesbeth


Tafel 2 - Dilan, Toos (cursist) en doordraaiers Jeannette, Joyce R en Peter

Aan deze tafel draaiden Jeannette, Joyce R en Peter door na elk spel, dat is een praktische oplossing van het feit dat niet iedereen zich formeel had aangemeld dan wel afgemeld via de formulieren waardoor de tafel indeling niet correct verliep. In plaats van drie tafels met een jodokus speelde deze tafel met een doordraai oplossing, verre van ideaal.

Hierdoor is de einduitslag niet goed te bepalen, wie krijgt nou hoeveel punten?

Jeannette opent de score met Gemengd Oplopende Chows en Zelf-gepakt.

Joyce wint spel twee met een Schoon Spel ten koste van Peter. Toos (cursist) geeft in het derde spel een Gemengde Straat weg aan Peter. Peter wint ook het vierde spel met een mooie Zeven Tweelingen en Alle Soorten hand nu ten koste van Dilan.

Jeannette wint het vijfde spel met Gemengd Oplopende Chows, met dezelfde hand wint Peter spel nummer zes. Joyce wint met een Gemengde Driedubbele Chow combinatie en Buitenspel hand en Zelf-gepakt maar liefst 105 punten in spel zeven.

Dilan weet vervolgens met een Verweven Hand 28 het laatste spel van de ronde van Zuid op zijn naam te schrijven. Peter wint ook spel nummer negen. Toos zet haar eerste score van de avond neer in de tweede hand van de West ronde met een mooie Alleen Pungs en Alle Soorten hand ten koste van Peter.

Peter wint ook het laatste spel met een Alle Soorten hand.

Tafelwinnaar Peter


Tafel 3 - Henny M, Irmgard, Jerika en Lino

Na een eerste remise spel, opende Irmgard de score met een zeldzame Drie Zuiver Oplopende Pungs en Zuiver Spel hand, weggegeven door Lino. Vervolgens gaf zij weg aan Henny. Na twee remises scoorde Irmgard nogmaals 11 punten ten koste van Lino. Henny pakte uit met een Zelfgepakte hand van 14 punten en nam de leiding van Irmgard. De Zuiver Oplopende Chows van Lino gaven Lino nog hoop op de derde plaats, maar de winst van Jerika weggegeven door Lino brachten Jerika op de derde plaats.

Tafelwinnaar Henny M


Tafel 4 - Els (cursist), Hans, Lilian en Margriet

Lilian opende met een winstspel in in het eerste en tweede spel, helaas is onbekend met welke combinatie of hand. Margriet won het derde spel met een Laagste Vier hand. Cursiste Els die het een beetje had zitten aankijken won het laatste spel van de ronde van Oost. Zij had de smaak te pakken en wint ook de eerste twee spellen van de Zuid-ronde.

Hans wint het zevende spel met een Zelf-gepakte Alle Soorten spel. Nadat een remise in de laatste hand in de Zuid ronde, won Els ook nog eens het negende en laatste spel met een Zelf-gepakte 27 punten mahjonghand die haar 105 punten leverde en met een totaal van 210 punten zette zij ook de beste tafeluitslag van de avond op haar naam! Wow!

Tafel- en Avondwinnaar Els (cursist)


Tafel 5 - Bert (cursist), Gerdina, Mia en Mieneke

Aan deze tafel werden maar liefst 11 spellen gespeeld, waarvan ook nog eens twee volledige remise handen. Dat is een behoorlijk flink tempo voor een tafel met een cursist! Helaas was er blijkbaar ook geen tijd om spel/hand omschrijvingen te noteren.

Mieneke had de leiding na de ronde van Oost met twee gewonnen spellen, Gerdina won het tweede spel. Behoudens een remise spel won Mia alle handen van de ronde van Zuid waarvan een spel ook nog eens Zelf-gepakt, hiermee nam zij de eerste plaats van Mieneke over. Mia wist ook nog eens het eerste spel van de ronde van West te winnen en stelde hiermee de tafelwinst veilig. De laatste twee spellen werden door Gerdina gewonnen en verovert hiermee nog nipt de tweede plaats op Mieneke. Bert (cursist) heeft gezien het scoreverloop vooral geleerd deze avond, waarbij opgemerkt dat hij geen enkel spel hoefde weg te geven.. alle begin is moeilijk.. hou vol Bert!

Tafelwinnaar Mia


Tafel 6 - Alieke (cursist), Eva, Frans en Diny

Alieke (cursist) kwam heel goed uit de startblokken, het eerste spel won zij met een Schoon Spel hand en ook nog eens Zelf-gepakt. Het tweede spel scoorde zij met een Gemengde Drievoudige Chows combinatie nog eens 37 punten. Wat een mooie start! Eva won het derde spel ten koste van Alieke met een bijzondere Vier Zuiver Oplopende Pungen en ook het laatste spel van de Oost-ronde schreef zij op haar naam met een Alle Soorten hand.

Na een remise spel, wonnen Frans en Diny achtereenvolgens hun eerste spel van de avond met respectievelijk Gemengde Drievoudige Chows en een Zuivere Straat. Eva sloot de Zuid-ronde af met haar derde winstspel Verweven Straat. Alieke nam de leiding weer terug van Eva met een Zelf-gepakte Zuivere Oplopende Chows hand. Eva won ook nog eens de laatste toende hand met een Alle Soorten en Alleen Pungs hand van 32 punten maar kon Alieke hiermee net niet inhalen. Alieke wat een mooi resultaat! TOP!

Tafelwinnaar Alieke (cursist)

Tafel 7 - Enne-Jan, Leny, Marij en Marijke H

Leny wint met een Alleen Pungen hand het eerste spel, waarna Enne Jan met een Gemengde Straat Marijke en Marij verder op achterstand zet. Hij pakt ook nog de leiding na ook de vierde hand te winnen met een Zeven Tweelingen hand. Marij pakt haar eerste winstspel van de avond Zelf met een Zuivere Straat. De 99 punten zetten haar gelijk op de koppositie! Enne-Jan geeft zich niet direct gewonnen en scoort 60 punten met een Zelf-gepakte Alle Soorten hand. Helaas weet Marijke ook deze ronde geen winst te behalen. Marij behaalt echter haar derde en vierde winstspel ten koste van Marijke die de hele avond tot dan toe nog niet erg gelukkig was. Gelukkig wint Marijke nog wel het negende spel van de avond. Marij benadrukte haar gelukkige avond met een laatste winstspel.

Tafelwinnaar Marij


Tafel 8 - Mariette, Roel, Wim en Wendy

Roel wint et een Zuivere Straat het eerste spel. Hierna wint Mariette met eerst een Verweven Straat en vervolgens een Gemengde Straat, de volgende twee spellen, alvorens ook nog eens het vierde spel te winnen met een Zuivere Straat én Zelf-gepakt. Met zo'n start kan het bijna niet misgaan zou je denken. Wendy wint het eerste spel van de Zuid-ronde met een Gemengde Drievoudige Chow. Na een vierde winstspel van Mariette, wint Roel zijn tweede spel van de avond met een Hoogste Vier hand. Wim heeft weinig geluk deze avond. Wendy wint haar tweede spel met een Alle Soorten hand. Roel wint het negende en het elfde spel van de avond met respectievelijk een Open Hand met Alleen Pungen en een Zuiver Spel en stelt hiermee zijn tweede plaats veilig. Wim wint gelukkig nog wel het laatste spel aan deze tafel met een Gemengde Straat.

Tafelwinnaar Mariette


38 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page