top of page

OEI! FOUTJE!

STRAFPUNTEN ONDERDEEL VAN HET SPEL.

Ik riep Mahjong! en legde een set Gemengde drievoudige Chows neer. Eén set bestond echter uit Tekens 2 3 5. Dat had natuurlijk 2 3 4 moeten zijn. Dom, dom! Mijn hand viel onder incompleet of niet juist.

Tsja, en dan heb je ineens een foutieve Mahjong: een dode hand en 60 strafpunten! Dat betekende voor mij 60 punten in de min en de andere spelers 20 punten erbij.

Als ik alleen te weinig punten had gehad, was dat ook een foutieve Mahjong maar met slechts 30 strafpunten.

Alles over de speelregels en straffen staat op de achterkant van ons scoreformulier en is ook terug te vinden in het cursusboek.


Niemand vindt het leuk om strafpunten te krijgen en soms worden ze, onterecht, niet berekend. Strafpunten zijn gewoon onderdeel van het spel. Bij klaverjassen mag je niet verzaken. Als je dat wel doet, is er echt niemand die dan denkt: ‘Zullen we dan nu wel of niet doen? ‘

Als je strafpunten niet toekent, benadeel je eigenlijk de andere spelers die de 10 of 20 punten erbij krijgen.

Voel je dus niet bezwaard als je ze moet opschrijven of benadeeld als iemand dat doet. Het hoort er gewoon bij!


Natuurlijk gaan we nieuwe en dus minder ervaren spelers niet met zulke straffen opzadelen, maar helpen. Iedereen moet de tijd krijgen om de puntentelling en de scorende elementen ('fan') onder de knie te krijgen. Een oud-cursist gaf tijdens de vorige ALV aan dat ze na een half jaar spelen de basis voldoende onder de knie had om een geldige Mahjonghand te kunnen maken en ook erop afgerekend zou mogen worden als ze die hand niet had. Anderen beaamden dat toen.


DE BELANGRIJKE BASIS

Zorg dat je in ieder geval de scorende elementen die 1, 2, 4, 6, 8 punten opleveren goed kent! Vooral de kleine puntjes zijn vaak erg belangrijk om van een aantal veel gespeelde scorende elementen van 6 punten de benodigde 8 te maken.


6 punten krijg je voor:

  • Alleen Pungs

  • Schoon spel

  • Oplopende gemengde Chows

  • Alle soorten

  • Open hand

  • 2 pungs Draken

  • 1 open en 1 gesloten Kong


WEL OF GEEN FOUTIEVE MAHJONG HIER?

Klopt deze Mahjong? Hoeveel punten heb ik hier?

Geef mij woensdag een briefje met jouw naam en het puntenaantal óf, als je er niet bent dan, app of mail (secretaris@mahjongdenhaag.nl) mij het antwoord.

Onder de juiste inzenders verloot ik woensdag een drankje aan de bar.


Joyce92 weergaven

Comments


bottom of page