top of page

Speelavond 19 februari 2020 - Bert avondwinnaar en meer ...


Ons nieuwe lid Bert van de laatste najaarscursus 2019 behaalde met een prachtige score de ere titel avondwinnaar, goed gedaan Bert!

Rita en Toos werden beiden tweede aan hun respectievelijke tafels.

We hebben het eigenlijk meestal alleen over de winnaars, maar Henny M. was toch de pechvogel van de avond, blijkbaar ook het een en ander weg gegeven met Bert aan tafel! Kom op Henny de aanhouder wint, blijven leren en proberen vanaf de start een plan te hebben.


Het seizoen van de Azuren Draak 2020 is in volle gang, na zes speelweken ligt Eva stevig aan de leiding met 28 punten gevolgd door Gerdina (25) en Wendy (22) en een hele rits van vijftien spelers die tussen de 18 en 21 punten hebben weten te scoren.


Nieuwe kast en nieuwe bijzet/krukje in gebruik genomen.

Jullie hebben vast allemaal de nieuwe krukjes gezien, Frans heeft ze gemonteerd en een speciaal "hondje" gemaakt zodat de krukjes er niet van af kunnen schuiven. Graag er met z'n allen op letten dat de krukjes netjes gestapeld worden, dat wil zeggen in spiraalvorm zodat de toren van 28 krukje ook stabiel blijft staan.


Er is sinds een paar weken ook een nieuwe kast in gebruik genomen, stonden de spellen, speelplankjes en kleedjes altijd vrij toegankelijk in het hok deze staan nu netjes in "onze kast" die we in bruikleen hebben. Let op maximaal 3 speeldozen stapelen, dat verlengt hopelijk de levensduur van de speeldozen, hoe netter we daar met z'n allen mee omgaan hoe langer de speeldozen meegaan.


Puntentelling vragen?

Het is altijd oké op onze vereniging om tijdens de speelavond, hulp en/of advies te vragen, niet alleen als je nog onervaren bent.

Je mag ook (graag) een foto nemen zodat iemand anders die kan "analyseren" en als je deze deelt via whatsapp kunnen we iedereen mee laten leren,

Jeannette ging uit met een Kleine Drie Winden combinatie, als onderdeel van een All Pungs hand, SSS(open) WWW(open) EEE(open) B6B6B6(open) C3C3(gesloten) zie ook de afbeelding hieronder.

Het was geen selfpick, één bloem.

Twee van de winden pungen waren ook nog eens de Eigen Wind en de Ronde Wind.

Hoeveel punten?

  • Grote Drie Winden combinatie (12 punten)

  • All Pungs hand (6 punten)

  • Ontbrekende kleur (1 punt)

  • Eén bloem (bonus punt)


De vraag is of je de afzonderlijke Winden Pungen volledig mag tellen?


Drie Kleine winden impliceert dat er drie winden pungen zijn, de 12 punten score is inclusief de punten voor een eventuele reguliere Winden Pungs, die zijn er namelijk altijd.

De Eigen Winden Pung en de Ronde Wind Pung zijn echter niet noodzakelijkerwijs impliciet onderdeel van deze combinatie (de ontbrekende wind kan immersEigen Wind en Ronde wind zijn) dus deze mogen wel als zodanig geteld worden voor de volledige waarde wel te verstaan.

  • Pung Wind van de Ronde (2 punten)

  • Pung Eigen Wind (2 punten)

Dus totaal scoort deze mahjong 23 + 1 = 24 punten


De onderliggende spelregel die aan bovenstaande ten grondslag ligt, is de regel welke die beschrijft dat als een bepaalde scorende set of combinatie of ander scorende element geïmpliceerd is, dus als het ware logischer wijs onvermijdbaar een onderdeel is van een andere combinatie of van de hand in zijn geheel.


Een andere situatie die nogal eens voorkomt is als je een zeven tweelingen hand speelt je de winnende steen claimt. De zeven tweelingen zal gegeven het feit dat je voordat je het laatste paar compleet maakt geen enkele ander paar open kunt hebben dus altijd op z'n minst een Verborgen Hand zijn, die punten voor die Verborgen Hand mag je dus niet tellen, anders gezegd zijn deze automatisch onderdeel van de 24 punten die de Zeven Tweelingen scoren. Anderzijds is een zelf gepakte steen niet onvermijdelijk onderdeel van de Zeven Tweelingen, die mag je dus wel tellen.


Avonduitslag

Hieronder de avonduitslag gevolgd door een link naar de tussenstand. In de oude site opzet konden we die mooi op de pagina laten zien vanaf waar je toegang had tot alle verslagen, dat is nu niet mogelijk we proberen te werken aan een alternatief.

Voor de seizoen tussenstand van de Azuren Draak 2020 ga je naar deze link


52 weergaven

Comments


bottom of page