top of page

Speelavond 27 september | Ontknoping Witte Tijger van het Westen 2023 | 4 Oktober AVONDJE ANDERS!

Wederom een speelavond met 6 tafels en dit keer twee jodoki, dus 22 deelnemers.

Over Jodoki gesproken... Het indelingsritueel voor de speeltafels doen we niet voor niets, in de geest van ons spel en de MCR-variant die wij spelen is het echt de bedoeling dat je plaats neemt aan de tafel die je krijgt toegewezen door de avond coördinator. Alleen als er een dringende reden is om hier van af te wijken dan kun je die vraag neerleggen bij de avond coördinator.


Echt spannend bleek de eindstrijd om de seizoenstitel uiteindelijk toch ook niet te zijn, Eva is dit jaar nog slechts 2 maal op de laatste plaats aan haar speeltafel geëindigd en Joyce G was aan haar tafel verwikkeld in een rechtstreekse strijd om plaats twee met Wendy.

Deze keer weer eens per tafel een kort verslagje.


AVONDJE ANDERS 4 OKTOBER

Aanstaande woensdag 4 oktober is traditioneel weer een avondje anders, er zijn waarschijnlijk meerdere gasten die interesse hebben om een avondje te komen kijken. Heb jij nog een introducee, dan graag aanmelden als gast, dan weten we enigszins waar we aan toe zijn!

Ter herinnering, er mag en er kan van alles, maar het uitgangspunt is een informele gezellige mahjong avond, zolang alle gasten opgevangen zijn, en er geen van de leden (of gasten) alleen of met zijn tweetjes overblijven!

We zijn benieuwd wat voor lekkere versnaperingen - al dan niet zelf gemaakt - deze avond weer op de bar verschijnen. En natuurlijk is er een moment om de Witte Tijger van het Westen te huldigen.

Het is altijd even bekijken hoe we de gasten deze avond opvangen. E.e.a hangt af de ervaring met de MCR-variant.


De volgende vraag kwam op, wanneer is iemand ervaren genoeg in de MCR-variant om lid te worden? Is dat überhaupt nodig? Zouden we daar eisen aan moeten stellen? Dat is een hele goeie vraag waar ik zelf nog nooit heb nagedacht. De meeste van onze leden hebben een cursus doorlopen of hadden zich de MCR-variant al elders op de een of andere manier "eigen" gemaakt.

Hier een informele poll... Wat vinden jullie?

Stem anoniem :-) , alleen als je zelf stemt, kun je de resultaten zien!

Hoeveel MCR kennis om lid te worden?

  • Kom er maar bij, geen kennis nodig

  • Basiskennis van Mahjong is nodig, specifieke MCR kennis niet

  • Basis kennis spelregels van de MCR variant echt noodzakelijk


SPEELAVOND 27 SEPTEMBER

Wendy speelde aan tafel 2 en mag zich met maar liefst 249 mahjong punten avondwinnaar noemen, een prestatie om trots op te zijn! Ook verdienen de winnaars van de andere tafels een eervolle vermelding. Bij tafel 1 was het Jeannette die de tafelwinst pakte met 227 punten, gevolgd door Rita (tafel 4) die 134 punten behaalde. Op tafel 3 deed Eva wat zij moest doen voor de seizoenstitel en behaalde 201 punten. Paul won bij tafel 6 met 103 punten. Marij voerde tafel 5 aan met 100 punten.

Gefeliciteerd aan alle tafelwinnaars voor hun mooie prestaties deze avond!


Tafel 1 - In de oost-ronde ging de strijd nog enigszins gelijk op. In spel 7 legde Jeannette de basis voor de tafelwinst met een zelf gepakte Laagste 3 hand. Diana kon Joyce R nog net voorblijven door de laatste twee spellen van de west-ronde te winnen.


Tafel 2 - Wendy ging goed van start in de eerste ronde en bouwde een aardige voorsprong op. In de zuid-ronde zorgde een zelf-gepakte Zuivere Straat voor een nog grotere voorsprong. Alleen Joyce G. die nog een kleine theoretische kans had om seizoenswinnaar te worden, kon iets van tegengas geven. Peter was "toekijker" en Marijke wist tot dan toe slechts één spel te winnen. In de west-ronde zette Wendy de wedstrijd definitief naar haar hand en nam een voorsprong van 215 punten voor dat de noord-ronde van start ging en Peter wist zijn eerste en enige spel te winnen, maar wel met zelf-gepakte All Types / en Gemengde Straat hand waardoor hij Marijke voorbij streefde. Er werd een volledige Ronde van Noord afgewerkt waar in er uiteindelijk niets veranderde aan de eindstand. De acht gewonnen handen (50% van de 16 spellen) van Wendy leverden 249 punten op, goed om ook avondwinnaar te zijn.


Tafel 3 - In de ronde van oost, hielden Mieneke en Eva elkaar in evenwicht door elk twee spellen te winnen. Liesbeth had behoorlijk pech in deze ronde en Monique werd door pech geplaagd in de zuid-ronde waar Eva dominant was met drie gewonnen handen en de basis legde voor de tafelwinst. Liesbeth knokte terug in de ronde van west door de laatste twee spellen te winnen waarvan spel 10 met een zelf gepakt zuiver spel met maar liefst 3 Kongen en nog wat punten haar een 61 punten hand opleverde goed voor een score van 207 punten! en hierdoor ook nog Mieneke wist in te halen.


Tafel 4 - Na de eerste ronde van oost had Nico de leiding genomen middels twee zelfgepakte handen. Ria en Rita wisten in de zuid-ronde iets van hun achterstand op Nico in te lopen, waar Roel helaas nog steeds geen hand wist te winnen. Rita kwam bijna gelijk met Nico na het eerste spel van de west-ronde waar Nico zijn vierde spel van de avond weg gaf. Roel wist in het volgende spel gelukkig zijn eerste hand van de avond te winnen. Ria en Nico wisten vanaf respectievelijk spel 6 en 7 niet meer tot scoren te komen. Rita daarentegen won nog vijf handen, waar van het laatste spel van de avond een zelfgepakte Allen Vijf (All Fives) hand het vermelden waard is, want die zien we echt niet zo vaak. Rita de terechte tafelwinnaar.


Tafel 5 - Aan deze jodokus tafel die eigenlijk geen jodokus tafel had moeten zijn, wist Lino in eerste instantie nog de leiding te nemen. In de ronde van zuid wist Marij iets in te lopen op Lino.

Zij bleef inlopen op Lino en na het derde spel van de west-ronde was zij Lino genaderd tot op 11 punten met opnieuw een zelfgepakte Alle Soorten hand. In het laatste spel wist Frans toch nog zijn tweede spel in deze ronde en derde spel van de avond te winnen ten koste van Lino die daardoor ook zijn leidende positie aan Marij verloor.

Opmerkelijk (of niet?) was dat de jodokus aan deze tafel 4 keer de winnende hand aanreikte.


Tafel 6 - Elly won de eerste 3 spellen, waarvan twee ten koste van Paul. Maar Paul wist spel 4 met een zelfgepakte hand te winnen. Paul wist in de tweede ronde 50 punten in te lopen op Elly. Ineke won haar eerste spel in spel 7. Carmen had pech en won haar enige spel van de avond in de ronde van west, maar wel zelf gepakt en wist zo Ineke voor te blijven. Paul wist spel 11 te winnen ten koste van Elly, maar had nog steeds 39 punten achterstand op Elly bij aanvang van het laatste spel van deze avond. Door een Gemengde Driedubbele Chow hand met een 12 punten score leverde dit Paul 36 punten op en had dus 44 punten ten opzichte van Elly en wist

zo op de valreep de tafelwinst te pakken.


HET DERDE SEIZOEN VAN 2023 ZIT ER OP

Het zomerse seizoen van de Witte Tijger van het Westen is afgesloten. Een kwartaal zonder cursus en een aantal behoorlijk warme dagen. Gelukkig hebben we op onze mooie speelocatie ook lekker de tafels buiten kunnen neerzetten om daar de verkoeling op te zoeken.

Wat cijfers voor deze periode:

  • 33 van de 37 leden namen een of meerdere keren deel aan de 12 speelavonden.

  • We speelden met gemiddeld 6 tafels per avond, met 21 tot 22 spelers.

  • We speelden twee maal zonder jodokus en zes keer met 3 jodoki, in totaal 19 keer verspreid over 12 avonden, waarvan Jerika, Irmgard en Diana elke 4 of 5 kaar een jodokus tafel toebedeeld kregen.

  • De top tien van hoogste persoonlijke speelavond scores in dit seizoen is ook het vermelden waard, leek Paul drie weken geleden nog een onmogelijk hoge score behaald te hebben, Joyce ging daar vorige week met één puntje over heen.


DE WITTE TIJGER VAN 2023 - AND THE WINNER IS...

De spanning in de ontknoping was eigenlijk toch wel vrij theoretisch. Want Eva deed gewoon wat zij moest doen om Joyce voor te blijven. Wendy kwam qua tafelpunten nog op gelijke hoogte met Joyce G. Joyce heeft wel een indrukwekkend aantal mahjong-punten weten te verzamelen en wordt dus tweede.

In de top tien haalt Jeannette nog nipt Frans in en Paul springt langs Peter, Marijke en Monique.

Beide debutanten Monique en Diana wisten het te schoppen tot respectievelijk een 8ste en 11de plaats, heel goed gedaan dames!

Dus...


GEFELICITEERD EVA!

DE WITTE TIJGER VAN HET WESTEN 202383 weergaven

Kommentare


bottom of page