top of page

We missen jullie!

Bijgewerkt op: 31 mei 2020


Natuurlijk missen we jullie allemaal! Ondanks de mogelijkheid tot online spelen, de nieuwe mogelijkheden om een nieuw competitie formaat online te kunnen spelen, we missen onze wekelijkse gezellige speelavond, een kopje koffie of thee, een "blij je weer te zien", een "hoe gaat het er mee?", een lekkere pot mahjong, een babbel tussendoor, een drankje, de regelmatige traktaties, Aad die ons "vertroeteld". De kletterende mahjonhgstenen, de uitroepen van geluk en afgrijzen, de vraag om hulp, de geduldige uitleg.


Natuurlijk zien we een aantal spelers online spelen en de mensen die op whatsapp berichten sturen. Maar er zijn ook leden die geen whatsapp hebben, kunnen of willen gebruiken.

Het bestuur heeft de afgelopen weken een belronde gedaan naar alle leden, er heeft ons gelukkig geen slecht nieuws bereikt. Iedereen lijkt het naar omstandigheden goed maken en daar zijn we heel blij mee.


Op vragen die we terloops tegenkomen / horen, hebben we niet echt een antwoord.

... Maar we kunnen toch ook buiten spelen als het lekker weer is? ... Het schijnt dat ze al beginnen met bridgen? .... De regels versoepelen, wanneer denk je dat wij weer kunnen mahjong? ... Hebben jullie nagedacht over alternative vormen van ons spel? ... Is er überhaupt iets te bedenken om creatief om te gaan met de gestelde regels waarbij we elkaar kunnen beschermen tegen besmetting?

We kunnen momenteel eigenlijk alleen de ontwikkelingen afwachten.


De versoepelde regels laten het in elk geval nu nog niet toe. Wie zou er ook eigenlijk het risico willen nemen? met een gemiddelde leeftijd van zo'n 63 jaar zitten flink wat leden in een risicogroep! Op de keper beschouwd is ons geliefde spel misschien helemaal niet Corona-proof en dat is misschien wel een understatement. We zitten aan een speeltafel van 80x80 centimeter, dus slechts op nog geen meter afstand van degene die tegenover je zit, de spelers naast je zitten zelfs op nauwelijks een halve meter afstand. We raken constant de stenen aan, roeren, muur bouwen, stenen verdelen, stenen wegleggen, stenen van de muur pakken. De kleine speeltafel, de stenen het zijn onze speel attributen. We spelen normaal gesproken binnen met gemiddeld acht of negen tafels, dus 32 tot 36 mensen. Misschien komt iemand op een brilliant idee?

Wij volgen in elk geval de richtlijnen van de Overheid/RIVM en NOC/NSF, je kunt hier ook zelf volgen/lezen wat de gevolgen zijn van de regels voor de sport en welke eisen / protocollen gelden voor onze vereniging en onze activiteit, ook nog in de context dat wij in een sportkantine onze activiteit uitvoeren. Niet onbelangrijk, wij moeten ook de verordeningen van de Gemeente Den Haag op de voet volgen, per 1 juni is er een nieuwe noodverordening van kracht voor de Veiligheidsregio Haaglanden.

Wij volgen natuurlijk ook de ontwikkelingen bij andere denksporten zoals Bridge, Schaak, Dam en Go met name natuurlijk de denksport-bonden. Denksporten die ook allemaal gebruik maken van speel attributen, waar spelers normaliter aan ook een speeltafel van gering formaat zitten en welke doorgaans ook binnen gespeeld worden.


De overheid beantwoord allerlei vragen die gerelateerd zijn aan sport, wij vallen als denksport onder binnensportactiviteiten in een sportkantine. Wat opviel van de week was het volgende...

Kan ik nog bridge spelen, schaken of andere denksporten doen?
Het advies is om dit niet te doen. Veel van deze denksporten vereisen dat deelnemers aan dezelfde tafel zitten en dat is in veel gevallen binnen 1,5 meter. Daarnaast worden de materialen (speelkaarten, stukken) vaak doorgegeven waardoor het risico op besmetting vergroot wordt.     
Denksporten lenen zich echter wel goed voor digitale varianten. Via internet zijn vele mogelijkheden, zo raadt de Bridgebond Stepbridge aan. Ook voor andere denksporten zijn diverse applicaties beschikbaar. Zo verwijst de schaakbond voor jeugd naar de online jeugdschaakclub Schaakmatties.

Voor Mahjong zijn er ook goede online mogelijkheden, daar hebben we al eerder over gecommuniceerd. Heb je hulp nodig of uitleg, laat het ons weten.

 
Wordt het virus doorgegeven als ik dezelfde sporttoestellen als een rekstok of bank gebruik?
De kans dat u besmet raakt doordat u een sporttoestel en sportattributen aanraakt, is heel klein, maar niet uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel af buiten het lichaam. Desinfecteer sportmaterialen en was regelmatig uw handen wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.  
Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas. En minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.
 

Okay we hangen niet aan rekstokken, maar de Mahjongtafel, de 144 mahjongstenen en dobbelstenen zijn onze speelattributen, als we dan spelen hoe vaak en hoe reinigen we dan ons materiaal, kan dat praktisch dan wel als je Mahjong speelt?


Inderdaad, er worden versoepelingen aangekondigd, helaas niet voor de denksport o dit moment. Laat je niks wijsmaken voor wat betreft een snelle versoepeling waardoor wij onze speelavond snel weer zouden kunnen oppakken. Het is helaas geen leuke boodschap en in elk geval de voorlopige realiteit, maar we houden natuurlijk wel goede hoop, die speelavond gaat er echt wel weer komen!


Blijf gezond en bescherm jezelf iedereen om je heen!

Het bestuur.

Joyce, Geertjan & Peter.

60 weergaven

Comments


bottom of page