top of page

Speelavond 13 juni ... Paul avondwinnaar ... Groeten uit Rotterdam ... Haagse Kringen lid wint Reus

GEZOCHT ENTHOUSIASTE VRIJWILLIGERS

GROTE CLUBACTIE 2018

 

Vrijwilligers gezocht voor de Grote Club Actie 2018

Ook dit jaar weer doet onze vereniging weer mee aan de Grote Club Actie 2018. De afgelopen jaren bracht de actie een aardig bedrag op. De inkomsten zijn nadrukkelijk niet bedoeld om alleen de kas te spekken maar juist ook om iets extra's mee te ondernemen ter promotie van ons spel en onze vereniging. Van de opbrengst is ondere andere weer promotie materiaal in de maak, zoals een beach-flag voor buiten evenementen en eigen flyer materiaal. Zo zouden we bijvoorbeeld ook een aantal eigen stoelen kunnen aanschaffen en wellicht een opklapbare mahjong-tafel voor de vereniging (die nu steeds voor evenementen geleend wordt.

We zoeken twee vrijwilligers die de actie coördineren, als we een inschatting moeten maken dan zal het per vrijwilliger tussen de 5 en 8 uur werk opleveren.

We hopen dan ook dat dit koppel een draaiboek maakt dat de komende jaren steeds weer opnieuw gebruikt kan worden.

Veel aanloop en interesse in onze Mahjongclub en de cursus.

We groeien snel als club en er is behoorlijk veel interesse. Inmiddels zijn er al weer 10 inschrijvingen voor een volgende te organiseren cursus. In principe is er echter dit jaar geen tweede cursus, het organiseren en begeleiden van de cursus trekt een behoorlijke wissel op de cursusbegeleiders.

Ook ontvangen we regelmatig gasten, zoals ook vanavond Eja en Pien die zich hadden aangemeld. Zij schoven aan bij de tafel van Joke, Joyce Riekerk en Paul. Als je al jaren gewend bent om een het Mahjongspel te spelen in huiselijke kring met andere regels, dan vergt het best wel wat om eigenlijk je geliefde versie even opzij te zetten en jezelf open te stellen voor een andere set van regels. Velen van ons hebben een overstap gemaakt van eigen (huis) regels, NTS, of Hong Kong varianten. Er kwam nog een gaste binnenlopen, Karin schoof aan aan de tafel van Margriet, Rein, Jeannette en Wendy. We hopen dat Eja, Pien en Karin het in ieder geval gezellig vonden, en wellicht tot een volgende keer.

Groeten uit Rotterdam!​​

Deze zaterdag 16 juni vertegenwoordigden een tiental Haagse Kringen leden onze club tijdens het jaarlijkse toernooi georganiseerd door de ENMV (de Eerste Nederlandse Mahjong Vereniging) in Rotterdam, genaamd "De Reus van Rotterdam". Maar liefst 100 deelnemers aan dit grote toernooi waarvan 68 competitie spelers die op het scherpst van de snede om een goede klassering knokken. Onze delegatie nam deel aan het recreanten toernooi met 32 deelnemers. Zo'n toernooi is echt een dagje weg met een flink Mahjong programma dat al in de ochtend begint en voor de recreanten 4 speel-sessies van 90 minuten omvat. Er is vooral ook veel gezelligheid en in de pauzes snel elkaar bijpraten wat de resultaten waren, ik ging goed... ik hoor dat hij eerste aan de tafel was, even snel een kop thee halen, een sanitaire stop. Dan wordt de volgende ronde alweer aangekondigd. Snel op het "loopbriefje" kijken aan welke tafel je weer moet gaan zitten. Terug naar de tafel kennis maken met nieuwe gezichten. Er is dus ook een gezonde spanning bij de deelnemers, immers het gaat om de punten, een flink aantal van de deelnemers is er in meer of mindere mate op gebrand om een goed resultaat te behalen. Op zo'n toernooi zal dan ook strikter worden omgegaan met de etiquette en strafregels (zoals die achter op ons score formulier staan afgedrukt). Het overkomt de beste, een vergissing, strafpunten en een "dode hand". Het is over het algemeen rustig aan de tafel, er wordt weinig gepraat, er is vaak opperste concentratie om de kansen elke keer weer zo goed als mogelijk in te schatten en je zult op zo'n toernooi vaker meemaken dat er een defensieve strategie wordt aangewend als de eigen hand onmogelijk lijkt te worden en het er ook om gaat om zo min mogelijk punten te verliezen of zelfs weg te geven. Er wordt weinig naar de cheatsheets gegrepen bij de recreanten (al mag het wel) er word ook snel gespeeld en geteld en de score moet secuur genoteerd worden. Zeuren over verlies of een slechte hand is eigenlijk "not done" en het napraten wordt vaak eigenlijk tot een minimum beperkt, niet dat het ongezellig is maar het is toch een toernooi. Het vreemde is dat naar mate het toernooi einde nadert er natuurlijk een groep mensen is die kansloos is voor de overwinning maar ook een groep die voor de winst blijft gaan om zo hoog mogelijk te eindigen, dan is het zaak dat iedereen zijn concentratie blijft houden en zijn best blijft doen om zo goed mogelijk te spelen.

En hoe deden onze leden het dan?

Ja ze deed het weer, Annechien Deurloo wist de hoofdprijs in de wacht te slepen bij de recreanten. Van harte gefeliciteerd Annechien we zijn allemaal supertrots op je!

Ook Maaike Fleskens (9) en Joyce Goddijn (10) wisten zich beiden in de top tien te spelen. Geertjan (12) en Joyce Riekerk (17) nog net in de top twintig en Eva (24), Wendy (25), Lino (26), Marijke Schilders (27) en Jeannette (30) nog net in de top dertig.

Het was een lange dag, we hopen dat iedereen veel speelplezier heeft gehad!

De volledige uitslag is op de uitslagenpagina van de ENMV.nl site terug te lezen onder "Uitslag RvR 2018".

Erepodium Reus van Rotterdam 2018

Gerda Clobus (2), Annechien Deurloo van Haagse Kringen (1) en Janet Vlug (3)

Competitie - Seizoen van de Vermiljoen Feniks

In de competitie staat de top weer op z'n kop. De koplopers verspilden punten waardoor anderen de kans kregen zich dichter tegen de top aan te spelen. Met nog een paar speelweken te gaan is het super spannend!

 

VOLG JIJ ONS AL OP FACEBOOK?

 

Tafelverslagen

Hieronder de verslagen van de speelavond, het lijkt steeds spannender te worden in de competitie voor het seizoen van de "Vermillion Phoenix", de volledige tussenstand vindt je altijd terug op de overzicht pagina. Er zijn nog twee weken te gaan voor we de seizoenswinnaar bekend zal worden. Er waren zeven tafels bezet. Aad was wederom de gastvrije bar-keeper die ons namens ALO weer op onze wenken bediende, waaronder de heerlijke "balletjes" traktatie vanwege de verjaardag van Jeannette. Dankjewel Aad!

NOOT:

De oplettende lezer heeft wellicht gemerkt dat er steeds vaker scorende elementen worden genoemd in de verslagen. Je kunt dit aangeven op het score-formulier.

In sommige gevallen is het genoemde scorende element ook daadwerkelijk een koppeling naar een pagina waar een beschrijving van het genoemde scorende element is na te lezen, compleet met voorbeeld en aanvullende informatie. Voor een volledig overzicht van alle scorende elementen op onze site, maak je een bookmark naar de overzichtspagina.

tafel 1 Annechien, Edith, Enne Jan & Irmgard

Annechien opent de Oost-ronde met een Schoon Spel. Enne Jan wint het tweede spel. Ook het derde spel zet hij met en self pick op zijn naam. Goed voorbeeld doet goed volgen, Annechien wint het vierde spel ook door de winnende steen zelf te pakken. Zij staat dan ruim vooraan. Irmgard laat ook van zich horen. Door een Verweven Hand van 24 punten zelf te pakken loopt ze een aardig eind in. Annechien wint het zesde spel. Het is heel spannend want Enne Jan haalt daarop zijn tweede self pick, hij haalt Annechien daardoor in. Het wordt nog spannender wanneer ook Irmgard nogmaals een self pick haalt. Zij staat daardoor gelijk met Enne Jan. Doordat zij in het laatste spel de winnende steen aan Edith geeft, die er een Verweven Straat mee maakt, wordt Enne Jan de tafelwinnaar.

tafel 2 Eva, Geertjan, Jerika & Marij (A)

Jerika wint het eerste spel met een mooie Tweelingen hand. Marij wint het tweede spel. Geertjan pakt daarop de winnende steen zelf en wint ook het vierde spel van de Oost-ronde, waardoor hij de score leidt. Marij gaat daar onmiddellijk wat aan doen. Zij opent de Zuid-ronde met een Gemengde Straat en doet er nog een Open Hand na, ze neemt daardoor de leiding over. Jerika wint met een Verweven Straat, die door Geertjan wordt weggegeven. De spanning loopt ook aan deze tafel behoorlijk op. Geertjan sluit de Zuid-ronde af met een Gemengde Driedubbele Chows. Hij gaat daardoor Marij voorbij. Doordat Eva het laatste spel wint en de winnende steen door Marij wordt weggegeven blijft dat ook zo. Geertjan is tafelwinnaar.

tafel 3 Jeannette, Margriet, Rein & Wendy (Gaste Karin)

Aan tafel 3 eindigen de eerste twee potjes in remise. Gaste Karin krijgt veel uitleg van Jeannette en Rein. Rein wint het derde spel met een mooie combinatie: Tweelingen en Alle Soorten. Door het daaropvolgende spel te winnen door nog een combinatie, deze keer Allemaal Pungen en Schoon Spel, staat hij gelijk stevig vooraan. Margriet wint daarop met een Zuivere Straat, roept daarna Mahjong met Alle Soorten en nog eens met een Verweven Straat. Wendy sluit de Zuid-ronde af met Gemengde Oplopende Chows. Margriet staat met 74 punten net boven Rein met 72 punten. Ook aan deze tafel brengt het laatste spel de beslissing. Wendy wint het laatste spel en krijgt de winnende steen van Margriet. Rein is tafelwinnaar.

tafel 4 Gerry (A), Ineke & Monica

Monica haalt het eerste spel een mooie self pick van 37 punten en neemt daarmee gelijk een ruime voorsprong. Ineke wint het tweede en derde spel. Gerry sluit de Oost-ronde af met een zelf-gepakte Mahjong. Monica staat aan kop. Gerry opent de Zuid-ronde en loopt al aardig in op Monica. Die wint het zesde spel waardoor het lijkt dat ze op de overwinning afstevent. Gerry wint echter het laatste spel met een self pick en wordt daardoor tafelwinnaar.

tafel 5 Lilian, Marijke S, Mia & Mieneke

Lilian is de eerste die Mahjong roept. Mia wint het tweede en derde spel. Mieneke sluit de Oost-ronde af met een self-pick, zij staat daardoor aan kop. Mia wint daarop weer twee spelletjes en dan is ook Marijke aan de beurt, zij heeft Mahjong met de Hoogste Drie met Gemengde Driedubbele Chow 789. Lilian sluit de Zuid-ronde af. Mia staat dan bovenaan, maar daar komt verandering in als Lilian het laatste spel wint en Mia de winnende steen weggeeft. Lilian is de tafelwinnaar.

tafel 6 Joke, Joyce R, Paul en gasten moeder en dochter Eja & Pien

Het eerste spel aan tafel 6 eindigt in remise. Paul zet de toon door het tweede spel te winnen met een self-pick Alle Soorten. Joyce wint het derde spel met Gemengde Oplopende Chows. Het vierde spel eindigt in remise. Paul staat aan de leiding. Hij opent de Zuid-ronde wederom met Alle Soorten. Joyce wint het volgende spel met een Zuivere Straat. Na nog een remise sluit Paul de Zuid-ronde af met Allemaal Pungen. Paul is de tafelwinnaar en tevens de winnaar van de avond!

tafel 7 Joyce, Lino, Roel & Peter

Joyce opent met een Gemengde Straat. Roel wint het tweede spel met Allemaal Pungen. Joyce roept daarop Mahjong met een Schoon Spel en daarna nog eens met een Verweven Straat met 7 Honneurs. Zij staat daardoor ruim aan de leiding. Lino opent de Zuid-ronde met een self-pick en haalt ook in het zesde spel een self pick Allemaal Pungen. Als hij daarna het zevende spel wint met een zuivere straat wordt duidelijk dat hij de leiding heeft overgenomen. Roel wint het laatste spel van de Zuid-ronde maar kan daar niets aan veranderen. Joyce haalt in de West-ronde nog een mooie Mahjong met de Hoogste Vier, maar Lino is de terechte tafelwinnaar.

47 weergaven
bottom of page