top of page

Speelavond 6 februari 2019 - Margriet neemt de leiding terug - Nieuwe leden - ALV NMB - Duplicate Ma

Welkom als lid bij de vereniging

Wim Davids is inmiddels voor velen geen onbekende meer. Wim heeft besloten zijn aspirant-lidmaatschap om te zetten in een definitief lidmaatschap :-)

Erik Peeters deed mee met het kleinschalige kersttoernooi. Het Mahjong heeft hem te pakken, hij wil graag toernooien spelen. De Bond vereist dat mensen die aan toernooien meedoen ook lid zijn van de Nederlandse Mahjong Bond en dus van een vereniging. Erik is via Mariette lid geworden bij de Haagse Kringen. Alhoewel we hem dus heel weinig op de speelavonden zullen tegenkomen is hij toch volwaardig lid. Heren welkom bij Haagse Kringen!

Kopij?

Heb je als lid ook eens wat te melden, te vertellen dat je wilt delen (een verslag, foto's)? stuur het dan naar kopij@mahjongdenhaag.nl

Cursus start op 6 maart!

Vanaf 6 maart wordt het extra druk, 8 woensdagavonden langen ontvangen we 12 cursisten, helaas hebben we een flink aantal enthousiastelingen moeten teleurstellen voor deze cursusronde. Weten wie er meedoet? Check de cursuspagina... ken je iemand die interesse heeft? alleen aanmeldingen via het cursusformulier! (link wederom ook weer op de cursuspagina)

Algemene Ledenvergadering Nederlandse Mahjong Bond

Op 9 maart organiseert het bestuur van de Nederlandse Mahjong Bond de Algemene Ledenvergadering 2019. Alle Haagse Kringen leden hebben van de secretaris de vergaderstukken ontvangen.

Een afvaardiging van Haagse Kringen zal de vergadering bijwonen.

Wil je er ook bij zijn, dat mag, dan wel even van te voren opgeven via secretaris@mahjongdenhaag.

Duplicate Mahjong

Er was al enthousiast gereageerd op een berichtje in het informele whatsapp circuit.

Een klein groepje probeert alle relevante exacte informatie boven tafel te krijgen en zal deze formele vorm waarbij resultaten van spelers/teams op een goede manier met elkaar vergeleken kunnen worden ter zijner tijd tijdens een avondje anders uit de doeken doen.

In het kort, duplicate mahjong is bedacht in lijn met duplicate bridge dat al heel lang bestaat. Om mahjong toe te laten bij de IMSA (international mindsports association) is er de eis om de geluksfactor zo veel als mogelijk uit te schakelen, daartoe wordt er bijvoorbeeld gespeeld zonder bloemsteen, en zal elke deelnemer een keer met een bepaalde "gestoken" spel spelen, om zodoende de resultaten van handen te kunnen vergelijken. Andere karakteristieken zijn bijvoorbeeld dat je met een persoonlijk muur speelt, en alleen van je eigen muur stenen kunt pakken (dus ook de vervangende Kongsteen), er zijn ook speciale specifieke rotatie protocollen om te zorgen dat iedereen een keer met een bepaalde hand speelt. Ook zijn bepaalde geluksfactoren die bij regulier MCR mahjong een rolspelen niet van toepassing. Minder geluk, meer skills!

Je kunt het Duplicate Mahjong in team verband spelen en het schijnt ook op individuele basis te kunnen. Een duplicate wedstrijd vergt veel voorbereiding en mankracht om de 16 spellen steeds opnieuw op te zetten voor een volgende tafel en te verplaatsen. Ook het verwerken van de scores gebeurd op een specifieke manier die het vergelijken van uitkomsten faciliteert.

Stay tuned... Nieuwsgierig? Bekijk hier een aantal YouTube filmpjes

Competitie - Seizoen van de Azuren Draak 2019

We zijn nog maar nu weken onderweg en het behoorlijk spannend. Margriet heeft de leiding genomen, al wordt ze op de voet gevolgd door Wendy, Lino (Witte Tijger 2018) en Geertjan (Azuren Draak 2018) die een karavaan aan leden aanvoeren die geen kans onbenut zullen laten om dichterbij te komen.

De tussenstand is sinds kort weer up and running op de Competitie Blog pagina.

Tafelverslagen

Tafel 1 Irmgard, Lino en Marij

Irmgard opent de Oost-ronde met een self pick Gemengde Straat. Het tweede spel eindigt in remise. Irmgard pakt de draad weer op en wint het derde en vierde spel met Allemaal Pungen gevolgd door een Zuiver Spel. Zij staat heel ruim aan kop. De Zuid-ronde begint met een remise. Irmgard is in the winning mood, zij roept Mahjong met Gemengde Drievoudige Chows. Na nog een remise is eindelijk de beurt aan jarige Marij, met een zelf gepakte Alleen Troef- en Hoekstenen.

Irmgard is tafelwinnaar.

Tafel 2 Eva, Mary, Monica en Wendy

Monica wint het eerste spel met de dure versie van de Verweven Hand. Wendy wint het tweede en derde spel met een Schoon Spel/Buitenspel Hand gevolgd door Allemaal Pungen. Monica staat voorlopig aan kop. Daar komt verandering in want Eva wint de drie volgende spelletjes met achtereenvolgens een Verweven Straat, een self pick Zuiver Spel en nog een Verweven Straat. Wendy sluit de Zuid-ronde af met Tweelingen. Eva heeft de koppositie overgenomen. Zij wint het eerste spel van de West-ronde met de Vier Hoogste. Gelukkig is ook Mary nu aan de beurt om Mahjong te roepen. Zij doet dit met Allemaal Pungen/Drie Verborgen Pungen. Wendy wint het derde spel met Alle Soorten. Eva is tafelwinnaar en met 145 punten ook avondwinnaar.

Tafel 3 Jerika, Mia en Peter

Jerika roept het eerst Mahjong met Allemaal Pungen. Mia die dit weggaf wint het tweede spel met Gemengde Drievoudige Chows. Peter heeft daarna een mooie 30 punten hand. Mia sluit de Oost-ronde en neemt de leiding. Jerika wint ook het eerste spel van de Zuid-ronde en staat daardoor bovenaan. Dat duurt niet lang, want nadat eerst Peter met een prachtige combinatie de Hoogste Drie/Drie Verborgen Pungen/Drie Opeenvolgende Pungen het stokje over pakt, wint Mia het derde en vierde spel met eerst een Zuivere Straat en daarna een zelf gepakte Mahjong. Zij geeft de leiding niet meer uit handen want ze wint ook het eerste spel van de West-ronde, met Gemengde Oplopende Chows. Peter wint het laatste spel. Mia is tafelwinnaar.

Tafel 4 Geertjan, Gerdina, Mieneke en Roel

Het eerste spel eindigt in remise. Geertjan wint het tweede spel met Tweelingen en het derde met Alle Soorten. Gerdina die ze allebei weggaf haalt de schade wat in met de Laagste Vier. Geertjan staat aan kop. Zij wint ook het eerste en tweede spel van de Zuid-ronde, het eerste met een self pick Alle Soorten, het tweede met een self pick Tweelingen en neemt de leiding over. Het derde spel eindigt in remise. Mieneke sluit de Zuid-ronde af met een zelf gepakte Mahjong. Gerdina staat bovenaan. Geertjan wint het eerste spel van de West-ronde. Gerdina loopt verder uit door het tweede spel te winnen. Geertjan geeft niet op. Hij wint het derde spel. Gerdina laat zich niet uit het veld slaan en sluit de West-ronde winnend af. Zij staat ruim aan kop. Roel wint nu gelukkig ook een spel. Gerdina is tafelwinnaar.

Tafel 5 Jeannette, Joyce R, Lilian en Mariette

Mariette wint met Allemaal Pungen het eerste spel van de Oost-ronde. Ook het tweede spel is voor haar, met een zelf gepakte Alle Soorten. Joyce heeft in het derde spel ook Alle Soorten, maar gecombineerd met Driemaal 345. Mariette sluit af met een self pick Schoon Spel/Allemaal Pungen. Zij staat ruim bovenaan. Lilian wint de eerste drie spelletjes van de Zuid-ronde en gaat daardoor Mariette voorbij. Joyce sluit de ronde af. Lilian staat net 1 punt boven Mariette en is nu koploper. Het is spannend. Doordat Joyce het eerste spel van de West-ronde wint met een self pick komt zij gelijk met Lilian. Jeannette die dit alles met lede ogen heeft moeten aan zien, wint het tweede spel en krijgt de winnende steen van Lilian. Joyce staat daardoor, met nog steeds 1 punt verschil, bovenaan.Mariette wint het derde spel en staat daardoor weer ruim bovenaan. Dat blijft zo, want het laatste spel eindigt in remise. Mariette is tafelwinnaar.

Tafel 6 Edith, Margriet, Marijke S en Paul

Margriet wint het eerste spel van de Oost-ronde met een Verweven Straat. Edith het tweede met een Gemengde Straat. Margriet meldt daarna Gemengde Oplopende Chows. Paul sluit af met een Zuivere Straat. Margriet staat nummer een. Zij opent ook de Zuid-ronde met een Verweven Straat. Marijke haalt daarna een Schoon Spel. Het derde spel eindigt in remise. Paul sluit ook de Zuid-ronde af. Margriet staat nog steeds bovenaan. Het eerste spel van de West-ronde eindigt in remise. Margriet wint het tweede spel en Marijke het derde en laatste spel, zij doet dit met een Schoon Spel. Margriet is tafelwinnaar. Door deze tafelwinst streeft zij Lino voorbij en is lijstaanvoerder.

23 weergaven
bottom of page