top of page

Speelavond 2 augustus | IMD2023?

Elk jaar is het op 1 augustus International Mahjong Day #IMD2023, zo'n jaarlijkse "aandachtsdag", waar er zo veel van zijn. Het staat nu op mijn kalender want als mahjong liefhebber zou ik er misschien wel wat mee moeten. Jammer alleen dat het midden in de Nederlandse zomervakantie valt. Wellicht kunnen we in Nederland een Nederlandse Mahjong Dag introduceren op een kalenderdag waar je wat mee kunt, misschien in de zomerbraderie /festivals periode, vaak aan het begin van de zomer? Misschien is het wat voor onze activiteiten-commissie of de bond om hier iets mee te doen, wat vindt jij?

Ook wat aandacht voor fouten. We maken allemaal wel eens fouten, daar leren we ook ook het meeste van.Tijdens het mahjongspel maar ook tijdens het noteren van de scores, worden ook wel eens fouten gemaakt... hoe gaan we daar mee om?

Leuk een jaarlijkse Mahjong Dag activiteit!

  • 0%Leuk, een Haagse Mahjongdag!

  • 0%Leuk, een Nationale Mahjongdag!

  • 0%Laten we het maar op een Internationale Mahjong Day houden.

Informele poll - Leuk een jaarlijkse Mahjong Dag?


NAJAARSCURSUS GEÏNTERESSEERDEN UITGENODIGD.

Dit jaar is er hard gwerkt aan de wachtlijst van geïnteresseerden van onze cursus, er zijn al we hebben al 21 cursisten gehand in onze voorjaars- en zomereditie van de cursus. We hopen vanaf 18 oktober weer een aantal cursisten te mogen enthousiasmeren voor onze cursus.

Eerder deze week zijn we begonnen met het aanschrijven van de cursisten (op volgorde van aanmelding), de eerste vijf enthousiastelingen hebben zich al opgegeven voor de cursus!


STEEN TE VEEL OF TE WEINIG ?

Tijdens een mahjongspel kan er nog wel eens wat misgaan. Bij sommige 'overtredingen" kunnen we als recreanten coulance betrachten en natuurlijk al helemaal bij debutanten (1ste jaars spelers). Er kan van alles misgaan, bijvoorbeeld tijdens het spel een steen te weinig of te veel hebben, of er blijkt iets niet correct te zijn met de geclaimde mahjong.


Als we allemaal opletten dan kun je gezamenlijk voorkomen dat iemand bijvoorbeeld een vervangende steen vergeet te pakken. Als het bemerkt wordt voordat de speler tegenover de 'overtreder' de beurt heeft afgemaakt (veertiende steen weggelegd), dan kan de speler dat nog corrigeren, maar alleen als er in de tussentijd nog geen Chow of Pung is geclaimd.

Wordt het pas later opgemerkt dan heeft de speler een 'dode hand', je mag dan niet meer uitgaan, en je mag de ontbrekende steen ook niet meer als nog pakken. Zolang niemand het merkt is er niks aan de hand, behalve dan dat je met een steen te weinig nooit een geldige mahjong kunt maken natuurlijk.

Als het te laat wordt opgemerkt, door jezelf of een ander dan heb je een dode hand, je krijgt geen strafpunten. NB: Elk score klembord bevat een geplastificeerde kopie van het reglement voor onze interne competitie.


FOUTIEVE (VALSE) MAHJONG

Je kunt op verschillende manieren een incorrect mahjonghand hebben. Al naargelang de situatie.

Heb je mahjong geclaimd maar blijk je alleen te weinig punten te hebben of zelf niet de eerste acht punten te kunnen tellen dan is dat een foutieve (valse) mahjong. Je ontvangt dan 30 strafpunten verdeeld over de tegenstanders. Je speelt wel verder maar kunt niet alsnog uitgaan (een dode hand).

Heb je mahjong geclaimd en heb je bijvoorbeeld een steen te weinig of te veel, of bevatten een (of meerdere sets) een verkeerde steen dan wordt dat gezien als een grove fout. De mahjong wordt als incompleet beschouwd. Helaas krijg je dan 60 strafpunten aan je broek, verdeeld over de tegenstanders. NB: Elk score klembord bevat een geplastificeerde kopie van het reglement voor onze interne competitie.


SPEELAVOND 2 AUGUSTUS

Voordat de stand zoals nu gepubliceerd hieronder tot stand kwam, moest er nog wel het een en ander gesleuteld worden. Bij een van de tafels was bij een spel de score verkeerd genoteerd, wat nogal van invloed was op de tafel-uitslag. Bij een andere tafel was even onduidelijkheid over de genoteerde strafpunten. Probeer bij elk spel accuraat te noteren, natuurlijk kan het per ongeluk misgaan, soms wordt het niet opgemerkt. Wat zou kunnen helpen is dat degene die de score noteert ook even herhaald wat er is genoteerd.

Overigens wordt als de tafeluitslag dusdanig gecorrigeerd moet worden, zodat de genoteerde uitslag nogal afwijkt van wat het zou moeten zijn, altijd getracht om hierover contact op te nemen met de betreffende spelers van die tafel.

Bij een toernooi, worden de speler geacht het formulier controleren en wordt alleen de tafeluitslag ingevoerd. Bij onze club hebben we dat vanaf het begin anders gedaan, de tafelscores worden per tafel en per spel ingevoerd, dat gaat heel snel, efficient en zo komen er ook onbedoelde schrijf fouten aan het licht, wel zo eerlijk.


Joyce G behaalde een zeer hoge score van maar liefst 367 punten, slechts 8 punten te kort onder het record en mag zich avondwinnaar noemen. Ook Hans, Jeannette, Marijke, Peter en Frans werden tafelwinnaar, allen gefeliciteerd!

Klik op de afbeelding

TUSSENSTAND WITTE TIJGER VAN HET WESTEN 2023

De tafelwinnaars van deze week verberteren natuurlijk hun positie. Jeannette neemt de leiding over van Nico, Hans en Marijke stomen op naar plaats 3.

Klik op de afbeelding...


56 weergaven

Comentarios


bottom of page