top of page

Speelavond 20 september | Spanning in de Witte Tijger | MCR Spelregels, Kennis & Scheidsrechters

Bijgewerkt op: 28 sep. 2023

TER HERINNERING! CHECK JE EMAIL VOOR DE EMAIL VAN HET BESTUUR VAN VORIGE WEEK!

Spelregels, ze zijn er niet voor niets. Weet iedereen ze allemaal, waarschijnlijk niet. Het is prima om vragen te stellen als er onduidelijkheid is, Soms is het een simpele vraag over een scorend element, meestal een scorend element dat niet zo vaak het daglicht ziet. Meestal is er iemand die het antwoord wel weet. We hebben immers ook genoeg docenten waarvan sommigen ook nog regelmatig toernooien spelen. Dat is geen garantie voor "alles weten".

Gelukkig is daar informatie op het internet en onze eigen site wordt druk bezocht.


Wil jij MCR scheidsrechter op toernooien worden of wil jij een van de vraagbaken (interne scheidsrechters) zijn tijdens de speelavond? Lees verder en meld je aan als je interesse hebt.


Het seizoen van de Witte Tijger van het Westen loopt op z'n eind, deze woensdag de laatste competitieavond van dit kwartaal. Een mooie uitslag van Joyce G, waardoor het nog spannend is!


PROBEER DE SPELREGELS AAN TE HOUDEN

Het wordt lastig als je als tafel de verplichte plaatswissel liever niet doet, omdat "het toch eigenlijk al het laatste spel is en waar moet je ook alweer gaan zitten". Ons eigen Scoreformulier, laat precies zien, bij elke ronde wissel wie waar heen moet en het staat ook op de windwijzer.


Op elk scorebord zit een geplastificeerd exemplaar van de recreanten speelregels inclusief strafsituaties en bijbehorende straf/strafpunten.


ONZE EIGEN SITE, EEN BRON VAN MCR KENNIS

Onze eigen site staat boordevol relevante MCR spelregelinformatie en ook informatie om te leren spelen of zelfs tips om beter te leren spelen.

Je moet het even weten te vinden op de site, dus kijk gewoon eens rond op de site, je bent niet de enige want honderden mensen weten maandelijks onze site te vinden en bekijken onze MCR-informatie.

Wat nog handiger is, is als je simpelweg Googled en direct het antwoord krijgt (lees: de pagina op onze site). Gebruik de volgende zoekopdrachten eens:

"MCR Kongroof" of "MCR Zeven Tweelingen" of "MCR Vervangende Steen"... Probeer het maar eens uit.

Soms is het lastiger als het om de feitelijke score berekening gaat, daar biedt onze handige kaart met alle scorende elementen natuurlijk vaak uitkomst, maar onze onvolprezen site heeft een pagina gewijd aan de principe regels voor het berekenen van de score in MCR, óf Google ook hier simpelweg op "MCR Scoreberekening". De vijf principes van score berekening worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden, een "je moet het maar even weten" situatie is bijvoorbeeld de volgende: Heb je wel een valide mahjong van minimaal 8 punten, met de volgende stenen in je hand?

(a)🀇🀈🀉, (b)🀍🀎🀏, (c)🀙🀚🀛, (d)🀟🀠🀡, (e)🀄️🀄️

SCHEIDSRECHTERS

Een topic wat mooi aansluit op alles wat met spelregels te maken heeft.

Op landelijke toernooien zijn er altijd vrijwillige scheidsrechters, soms offeren zij zelf hun eigen toernooi er voor op. Niet om rekenfouten op het scoreformulier op te lossen, maar om antwoorden op spel-technische vragen te geven en eventueel een beslissing te nemen waar dat nodig is.

De bond organiseert binnenkort een scheidsrechterscursus, deze vindt plaats op 28 oktober. Die cursus is toegespitst op toernooien en als je het certificaat behaald dan wordt er verwacht dat je ook daadwerkelijk af en toe als scheidsrechter functioneert op een landelijk toernooi. Niet geheel onbelangrijk, het examen is in het Engels!

Interesse in de scheidsrechterscursus? Meld je dan bij het bestuur!


VRAAGBAAK TIJDENS DE SPEELAVOND

Niet toevallig is het aanwijzen van een scheidsrechter tijdens de speelavond ook een van de aanbevelingen van de werkgroep "strikt spelen".

In de praktijk weet men vaak op onze speelavonden al bepaalde personen te vinden.

We starten met voorlopig een aantal "subject matter experts" te identificeren en tegelijkertijd te vragen wie zich als interne scheidsrechter / vraagbaak op wil werpen tijdens de speelavonden.

Interesse om als interne vraagbaak op te treden of als interne scheidsrechter? Meld je dan bij het bestuur!UITSLAG SPEELAVOND 20 SEPTEMBER

Behaalde Paul vorige week een monsterscore, nu was het Joyce G die hard op weg was om die score te behalen, en ging daar zelfs met 1 punt over heen, met maar liefst 416 punten is zij wel de beste van de avond! Kan het nog hoger? We mogen niet onvermeld laten dat Carmen ook een enorm hoge score wist te behalen van 327 punten, super Carmen! Ook Irmgard, Wendy, Frans en Lino werden tafelwinnaar, allen gefeliciteerd
TUSSENSTAND MET NOG 1 WEEK TE GAAN

Met nog een week te gaan is het toch nog enorm spannend!

Joyce G is dusdanig ingelopen op Eva dat Joyce theoretisch nog de titel kan grijpen! Maar... Dan moet Eva wel laatste aan haar speeltafel worden en dus niet aan een jodokus tafel komen te zitten!

Daarnaast hebben Nico en Wendy beiden ook nog kans op een 2de of derde plaats.

In de top 10 schuift een Frans van plek 8 naar plek 5.


37 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page