top of page

Speel- en Cursusavond 24 mei | MCR Raadsel | Schoon spel

Het was weer gezellig druk, de 9 cursisten werden ontvangen vanaf 18:45.

Jeannette, Peter en Wendy gingen voortvarend aan de slag met elk drie cursisten aan een tafel.

De cursisten werden natuurlijk warm onthaald, na een korte introductie van de voorzitter werd er aan de drie cursustafels met veel enthousiasme instructie gegeven en door de cursisten aandachtig geluisterd en praktische oefeningen uitgevoerd. Ze hadden het er zo druk mee dat de meesten niet in de gaten hadden dat vanaf 19:45, twintig van onze leden begonnen aan de wekelijkse speelavond. Het was weer een gezellig drukke avond. De cursisten kregen een introductie tot ons fascinerende spel, de rituelen van voorbereiding kregen hierbij veel aandacht en natuurlijk werd er een begin gemaakt met de basis-sets paar, pung (kong) en chow en werden er al vereenvoudigde spellen gespeeld.


SCHOON SPEL

Nee niet het scorende element 'Schoon Spel' (Half Fush) van 6 punten, en ook niet de club 'Schoon Spel' uit Oss maar letterlijk is er een begin gemaakt door Richard om elke avond dat hij speelt de stenen van het spel waar hij mee gaat spelen een schoonmaakbeurt krijgt. Zo zijn er dus inmiddels twee stenen sets gereinigd, ook alle speellatten zijn in de afgelopen weken grondig gereinigd. In onze kast hangt een lijstje waar we bijhouden welke spellen er wanneer zijn gereinigd. Dus dank aan Richard voor de start! Mocht je ook mee willen helpen met de 'Cleaning Game' meld je dan even bij onze secretaris Rita.


MCR RAADSEL

Het is ons opgevallen dat de MCR raadsels in de NMB nieuwsbrief vaak geen winnaar hebben. We nodigen onze leden uit om een poging te wagen, wie weet kom jij tot de juiste oplossing.

We plaatsen hierbij het raadsel van de laatste nieuwsbrief, het raadsel komt van Anton Kösters.


Twee bijna identieke handen met dezelfde vraag:

Met welke stenen gaat deze hand uit en met hoeveel punten?

  • Dat kunnen er minder dan 8 zijn.

  • De hand is nog gesloten

  • en je mag eventuele punten voor Self Drawn, Fully Concealed Hand, Last Tile, Last Tile Claim, Last Tile Drawn of Kongroof hier niet meetellen. Dat mag natuurlijkaan de speeltafel wel, mocht je een van deze handen eens voor je hebben staan.

Stuur je oplossing naar secretaris@mahjongbond.nl


SPEELAVOND 24 MEI

Aan tafel 1, 2 en 3 werd cursus gegeven.

Tafel 4: Jeanine, Marij, Nico Ria

Nico nam gelijk het heft in handen en wist met 2 winstspelen de oostronde meteen als leider te eindigen. Na opnieuw de winst in het 5de spel en een remise in spel 6 wist Ria met een zelfgepakte hand een beetje aan te sluiten. In de twaalf spellen die werden gespeeld wisten Jeanine, Marij en Ria allen 2 spellen het was dus nog spannen wie op welke positie zou eindigen achter Nico. Jeanine behaalde met de winst in het laatste spel van de west ronde nog nipt de tweede plek aan deze tafel.

Tafel 5: Jerika, Joyce G, Liesbeth, Richard

Joyce nam in het derde spel de leiding in handen met een zelfgepakte hand en deed daar nog eens een schepje boven op in het vierde spel met een 58 punten hand, helaas ten koste ten koste van Jerika die wel nog tweede aan deze tafel werd. Het ruime aantal mahjong-punten leverde Joyce ook de eervolle avondwinst op.

Tafel 6: Eva, Marijke, Paul, Rita

Aan deze tafel ging de strijd tussen Eva en Rita, waarbij Rita aan het langste eind trok. De oostronde was bijzonder, drie van de vier spelers wisten een zelfgepakte winsthand te bemachtigen. Rita wist in het 2de spel van de noordronde haar leidende positie vast te stellen.

Tafel 7: Elly, Enne Jan, Lino, Mieneke

Aan tafel 7 begon Enne Jan voortvarend met 3 gewonnen spellen in de oostronde. Alleen Mieneke kon in die ronde tegengas geven. In de zuid en west ronde kon Elly flink wat achterstand goedmaken, maar met een zelfgepakte hand behield Enne Jan een comfortabele voorsprong.

Mieneke en Lino konden deze avond geen vuist maken met beiden slechts 1 mahjonghand op de totaal 14 spellen.

Tafel 8: Frans, Hans, Margriet, Roel

Frans begon goed en na 5 spellen leek hij een comfortabele voorsprong te hebben. Maar twee handen later had Hans hem net ingehaald. Daarna wisten alleen Hans en Roel nog spellen te winnen en haalde Hans met afstand de tafelwinst binnen. Frans zag zijn voorsprong alleen nog maar slinken maar werd toch tweede en wist Roel nog net Margriet voor te blijven.


TUSSENSTAND VERMILJOEN PHOENIX VAN HET ZUIDEN

Drie leden uit de top drie gaven vrijwillig cursus, zij worden gecompenseerd met een afgerond gemiddelde van 5 speelavond waaraan zij hebben deelgenomen voorafgaand aan de avond van vrijwillige inzet.


Nico bereikte met zijn tafelwinst de top van de voorlopige ranglijst, toevalligerwijs staan de 3 vrijwilligers nu op 1 punt achterstand. Hans verkleinde zijn achterstand op de top 4.

Compensatie vrijwillige inzet 24 mei: Jeannette (4), Peter (4), Wendy (3)

45 weergaven

Kommentarer


bottom of page