top of page

Speelavond 18 juli... Irmgard avondwinnaar

We vallen meteen maar met de deur in huis. Soms komen er niet alledaagse mahjonghanden voorbij. Afgelopen woensdag 18 juli was er zo een hand aan een van de tafels.

Een Laagste Vier hand scoort al mooi 12 punten, dat gaat dan ook nog prima samen met Vier Chows (2 punten) en in dit geval mag je ook nog eens Gemengde dubbele Chow (1 punt) én een Zuivere Dubbele Chows (1 punt) combinatie mee tellen. De extra punten voor Steen voor het sluitpaar en Zelf-gepakt maakte dat deze hand maar liefst 60 punten opleverde (er ware ook nog eens 2 bloemen die je hieronder in de telling niet ziet afgebeeld)

LEUKE HAND TE DELEN?

Als je eens een mooie hand hebt te delen... maak er dan eens een foto van en deel 'm op facebook en/of whatsapp.

De redactie vindt het ook leuk om deze foto's in de avond verslagen te plaatsen.

EXTRA INSTRUCTIE

Afgelopen maandag heeft Joyce wat extra training aan een aantal leden gegeven die hier om hebben gevraagd. Heel fijn dat Joyce dit wil voor deze leden wil doen.

De cursisten en nieuwe leden doen het steeds beter. natuurlijk doe je de meeste ervaring en ook inzicht op door gewoon regelmatig te spelen. Ook oefenen op de pc of je smartphone of tablet helpen mee. Je kunt niet alles met instructie leren. Schroom ook nooit om iemand anders om raad te vragen, je cheatsheet te gebruiken of gewoon even wat extra tijd te vragen. Probeer ook soms gewoon door te bijten en te leren van vergissingen / foutjes.

Tip: als je nou eens een hand hebt waarvan je denkt wat moet ik hier mee, maak er dan een foto van.. en maak nog een foto aan het einde van het spel... probeer dan eens te analyseren wat je anders had kunnen doen.

Als je zelf denkt dat je extra instructie nodig hebt, bespreek het dan eens met één van de meer ervaren spelers of een van de bestuursleden.

CURSUS 2019

Er hebben zich inmiddels alweer 12 geïnteresseerden gemeld voor de nieuwe cursus, toch is het plan om deze cursus niet voor 2019 te organiseren.

TAFELVERSLAGEN

Met gaste Liesbeth erbij, speelden we met zeven tafels.

Tafel 1 Mariette, Marij, Monica en Peter

Monica opent met tweemaal Mahjong, waarna Peter zelf de winnende steen pakt. Monica doet hem dit na en sluit de Oost-ronde af met al een flinke voorsprong op haar tafelgenoten. Marij wint het eerste spel van de Zuid-ronde met een Verweven Straat. Dan haalt Monica Mahjong met een prachtige combinatie, Hoek- en Troefstenen, weggegeven door Marij. Die geeft niet op, ze haalt een self pick Zuivere Straat. Ook Mariette laat van zich horen met All Pungs All Simples. Aan het eind van de Zuid-ronde staat alleen Monica in de plus. Peter wint het laatste spel met een Verweven Straat en komt daardoor ook in de zwarte cijfers maar Monica is tafelwinnaar.

Tafel 2 Annechien, Ineke, Jerika en Wendy

Aan tafel 2 opent Wendy met een self pick Gemengd Oplopende Chows Verborgen Schat met ook nog 5 bloemen. Annechien haalt ook een self pick maar dan met Gemengde Drievoudige Chows. Daarop kan Ineke Mahjong maken door de Laatste Steen van Vier te pakken. Annechien sluit de Oost-ronde af met de Vier Laagste en staat dan bovenaan. Ineke wint het eerste potje van de Zuid-ronde met een Schoon Spel Allemaal Pungen. Annechien is in the winning mood. Zij haalt de twee daaropvolgende potjes Mahjong met mooie scores van 34 en 35. Jerika wint het laatste spel van de Zuid-ronde ook met een mooie hand. Wendy doet nog een poging om Annechien voorbij te komen, maar Annechien is tafelwinnaar.

CORRECTIE 2018.08.01: Aan deze tafel was per abuis een penalty regel ingevoerd, dit is gecorrigeerd, geen impact op nummer 1 en 2, nummer 3 en 4 wisselen van positie!

Tafel 3 Boudewijn, Frans, Jeannette en Paul

Jeannette wint het eerste potje met een Schoon Spel. Frans het tweede met een Zuivere Straat. Het derde spel eindigt in remise, en het vierde spel is voor Jeannette die daardoor net één puntje meer heeft dan Frans. Zij vergroot haar voorsprong met een Allemaal Pungen hand. Boudewijn maakt Mahjong met Tweelingen. Waarna ook Paul een spel wint, Allemaal Pungen, waarvan 3 Zuiver Oplopende Pungen. Jeannette sluit deze ronde af en heeft inmiddels een grote voorsprong.

Door ook het negende spel te winnen, haar vijfde Mahjong, verstevigd ze haar positie nog. Zij is tafelwinnaar.

Tafel 4 Gerry, Hans en Rein

Hans wint net als Jeannette 5 keer. Het eerste spel is voor hem, waarna Rein drie potjes op zijn naam zet. Hij staat daardoor ruim voor. Gerry wint het eerste spel van de Zuid-ronde. Hans begint zijn opmars door de volgende 3 spelletjes te winnen. Hij staat daardoor aan kop. Rein sputtert nog tegen door het negende spel te winnen en ook Gerry doet haar best, zij pakt in het tiende spel de winnende steen zelf. Hans volgt dat voorbeeld in het elfde spel. Hij is tafelwinnaar.

Tafel 5 Eva, Mia en Lino

Mia begint voortvarend door de eerste twee spelletjes te winnen. Eva wint daarna met een self pick, waarna Mia het stokje weer overpakt en het vierde spel wint. Zij staat dan aan kop. Eva en Mia winnen in de Zuid-ronde om en om en halen daarbij allebei een self pick. Mia staat nog steeds voorop. Lino wint het eerste spel van de West-ronde. Eva het tweede, waarna Lino het laatste spel wint met een zelf gepakte steen. Mia is tafelwinnaar.

Tafel 6 Irmgard, Liesbeth (gaste) en Mieneke

Irmgard brengt haar tafelgenoten behoorlijk tot wanhoop. De eerste ronde wint zij de eerste drie potjes. Het derde daarvan met een Verweven Straat met alle Honneurs. Het vierde spel eindigt in remise. Ook de Zuid-ronde wordt het eerste spel door Irmgard gewonnen, deze keer met een Zuivere Straat. Mieneke wint de twee daaropvolgende potjes met een Gemengde Straat en daarna met Allemaal Pungen en Hoekstenen. Het achtste spel eindigt in remise. Irmgard staat nog steeds aan kop. Desondanks laat zij de teugels niet vieren. Het eerste spel van de West-ronde wint zij met een self pick Verweven Straat. Ook het tiende spel wint zij. En of dat nog niet genoeg is zet zij ook het elfde spel op haar naam. Dat is haar zevende Mahjong: een Zuiver Spel met Zuivere Straat. Zij is met 390 punten tafelwinnaar en ook avondwinnaar, de 390 punten zijn ook nog eens de hoogste score in mahjong punten dit jaar!

Tafel 7 Geertjan, Joyce G, Marijke H en Roel

Tafel 7 is de snelste tafel. Er worden maar liefst 15 spelletjes gespeeld. Het eerste wordt met een self pick gewonnen door Joyce. Roel pakt het stokje over en wint met Allemaal Pungen. Daarna is het de beurt van Geertjan, hij wint de twee laatste spelletjes van de Oost-ronde en staat daardoor aan kop. Marijke H. opent de tweede ronde met een Gemengde Straat. Dat bevalt goed want ook het tiende spel wint zij. Joyce pakt de winnende steen van haar Zuivere Spel zelf. Roel sluit de Zuid-ronde winnend af. Joyce heeft de koppositie overgenomen. Marijke en Roel winnen beide een spelletje. Joyce wint de twee laatste spelletjes van de West-ronde, beide keren met een Verweven Straat. Zij staat als enige in de plus. Geertjan wint het eerste potje van de Noord-ronde. Joyce roept voor de vijfde maal Mahjong. Roel wint het laatste spel met een mooie self-pick, daardoor komt hij uit de rode cijfers. Joyce is tafelwinnaar.

13 weergaven
bottom of page