top of page

Verslag Duplicate Mahjong Wedstrijd Hemelvaartsdag

Bijgewerkt op: 24 mei 2020

⏳️Geschatte leestijd ca. 7 minuten


Advies: 🖥️💻️

Vanwege de vele informatie op de afbeeldingen lees je dit artikel het beste op een device van groter formaat, alle afbeeldingen van deze blog post kun je ook hier in PDF formaat bekijken.

Mahjongsoft spel-interface voorbeeld video


Op Hemelvaartsdag organiseerden we een eerste onderlinge Duplicate Mahjong wedstrijd voor de online spelers van Haagse Kringen op het platform mahjongsoft.com.

Ben je nog niet bekend met de online speelmogelijkheden van MCR Mahjong ga dan naar deze pagina waar wij de mogelijkheden om online MCR Mahjong te spelen uitgebreid hebben vergeleken. Je vind daar ook links naar uitgebreide uitleg hoe je op Mahjongsoft en Mahjong Time kunt spelen.


Duplicate Mahjong is een methode die ons in staat stelt om wedstrijdresultaten van individuele spelers of teams te vergelijken. Tevens zijn er een aantal geluksfactoren uit het spel geëlimineerd. Met toepassing van dit formaat is Mahjong de 6de denksport van de wereld geworden. En spelen de vaardigheden van de spelers onderling een veel grote rol dan bij ons traditionele formaat. Diegenen die Contract Bridge spelen zijn waarschijnlijk ook bekend met het Duplicate Format. Wil je er meer over weten ga dan naar onze Duplicate Mahjong pagina.


Mahjongsoft.com is het platform waar je Duplicate Mahjong kunt spelen zowel met teams als individueel. De initiatiefnemers drie Russische Mahjong enthousiastelingen.

Je kunt op dir online MCR platform, MCR mahjong oefenen (zoals met 13 Tiles) en ook Trainen als ook spelen met andere Mahjongers. In deze tijd zien we steeds meer Nederlandse Mahjongspelers verschijnen, maar er spelen ook een flink aantal andere nationaliteiten.


Verslag van de pilot Duplicate Mahjong wedstrijd.

De wedstrijd was bedoeld als een pilot. Het idee is om zo'n Duplicate Mahjong wedstrijd met 16 mensen te spelen. We kwamen enkele plekken tekort en helaas vielen er een aantal mensen last minute af en zaten we met 6 lege plekken. Gelukkig hebben we een "Dutch Russian Connection", zodoende schoven nog twee Russische spelers aan en de open plekken werden met zogenaamde bot spelers aangevuld. Niet ideaal maar we moesten het er mee doen en zeker beter dan niet spelen.


Om 10:45 begonnen tien dappere Haagse Kringers, waarvan een aantal überhaupt voor het eerst ervaring opdeden met duplicate mahjong, aan de 20 speelronden (want zoveel ronden zijn er nodig voor een individueel Duplicate Mahjong wedstrijd)

Zonder helemaal de diepte in te gaan, wordt er dan dus door 16 spelers, aan vier tafels, ronde voor ronde gespeeld. In plaats van de gebruikelijke 4 ronden, speel je feitelijk 5 ronden zodat je in elke ronde 3 andere tegenstanders tegenkomt en dus na vijf ronden tegen elk van de 15 tegenstanders, één ronde gespeeld hebt.


In een hand speel je met een Duplicate "Board". Probeer je voor te stellen dat je aan de eerste tafel elke speler een eigen persoonlijke muur van 21 stenen heeft en 13 speelstenen heeft. Aan elke andere tafel wordt er met een exact duplicaat van dit bord gespeeld. De online vorm waar alles natuurlijk software matig wordt geregeld is bij uitstek de omgeving waar dit "gemakkelijk" kan worden uitgevoerd. Als je dit in het echt moet doen heb je veel spellen en een enorme organisatie nodig.


Het is eigenlijk spelen zoals je dat gewend bent. Je probeert zo snel als mogelijk mahjong te maken. Maar omdat de omstandigheden hetzelfde zijn kun je heel goed een vergelijk maken tussen de resultaten. Verschillende spelers maken verschillende keuzes op basis van hun vaardigheden met het spel.


Wat anders is, behalve dat je online speelt, is dat alle vier de tafels de hand moeten hebben afgemaakt voordat er een volgende hand wordt gestart. Na 10 spellen is er een break van 5 minuten.


In het plaatjes hieronder als voorbeeld een gegeven beginstand van een hand en het eind resultaat. Om het voorbeeld te illustreren zijn alle handen open afgebeeld, normaal gesproken zie je natuurlijk alleen je eigen speelstenen, iets dergelijks als de voorbeeld video boven aan deze post.


Zoals je wellicht kunt zien, is dat behalve bij de Oost spelers aan deze tafel, ook de begin hand van elke windrichting exact hetzelfde is. Wat je natuurlijk niet ziet is dat ook de persoonlijke muren van 21 stenen, voor elke windrichting exact hetzelfde zijn.

Hieronder dezelfde tafels maar nu aan het eind van de hand, laten de essentie van Duplicate Mahjong zien.

Zoals gezegd, verschillende spelers maken verschillende keuzes, en niet alleen je eigen keuzes doen er toe maar ook die van de 3 tegenstanders.


Aan tafel 1 behaalde de speler op Oost de winst, terwijl aan tafel 2, 3 en 4 West de winst pakt maar met steeds een verschillende hand, opvallend genoeg wel met exact dezelfde aantal punten namelijk 35 punten (dit is overigens puur toeval!). Aan tafel 2 wint West met een Open Spel, Eigen Wind Pung en wat kleine elementen, aan tafel 3 wint West met een Alle Soorten hand en een Eigen Wind en wat kleine elementen en aan tafel 4 wint West met een Schoon Spel, een Eigen Wind pung en wat kleine elementen. Als basis dus steeds een scorend element van 6 punten.

Zo ook zijn de verliezers (degenen die de winnende steen weggooiden) aan elke tafel verschillend. Aan tafel 1 verloor West, en aan de andere tafels respectievelijk Oost, Zuid en Noord.

In de bovenstaande tabel zie je de resultaten van de eerder afgebeelde tafels nog eens overzichtelijk terug. Om een vergelijking van resultaten goed uit te drukken worden de de behaalde Mahjong-punten (GP=Game Points) van de gespeelde handen omgezet in IMP (International Match Points) . Het gaat te ver om dit nu hier uit te leggen.


Het volstaat om te zeggen (want dat doet de site natuurlijk) dat elke speler na elke gespeelde hand een score krijgt berekend en er dus online gevolgd kan worden hoe de stand zich ontwikkeld.

Hieronder de details van de eerste complete ronde (4 handen)

Na 20 speelhanden rolt er dan een eindscore uit.

Voor wie het wil weten, de uitslag van de wedstrijd vindt je onder aan deze post.


Speelplezier en een ervaring rijker

Ik kreeg mee dat voor de meeste leden dit een leuke ervaring was. En ja, je bent online dus als er een netwerk hikje is bij de provider of in je eigen wifi netwerk, dan moet je soms even snel schakelen. En ja, de site wordt constant verbeterd.

Voor mij persoonlijk was het in elk geval een bijzonder leuke ervaring. Paul Deege en ik zijn al langere tijd het Duplicate Mahjong formaat aan het onderzoeken wat behelst het precies en hoe zouden wij bijvoorbeeld dit formaat op onze club spelen, in eerste instantie als proef natuurlijk? Paul heeft ook tijdens de ALV 2019 van de NMB het idee geopperd om als het mogelijk is een "live" Duplicate Mahjong wedstrijd / toernooi te organiseren. De vergadering was niet afwijzend. We weten inmiddels dat dat een enorme organisatie is en of dat er ook echt komt is nog maar de vraag.


Wat we geleerd hebben is dat je je er wel op moet instellen, 20 spellen online waarbij elke hand synchroon start en er na tien spellen 5 minuten pauze is , met een beurt tijd van 10 seconden (de maximale tijd volgens de MCR speelregels) nam in ons geval bijna 115 minuten in beslag, we zien in de statistieken van de online toernooien dat de meeste wedstrijden tussen de 80-100 minuten in beslag nemen. Op een normale speelavond worden er lang niet zo veel spellen gespeeld.

Voorlopig kunnen we - zij het online - ons geliefde spel spelen, op de "normale online" manier en in dit Duplicate Format ook online. Dit wedstrijdformaat kan heel prima naast de traditionele vormen van Mahjong bestaan en is wat mij betreft minstens zo leuk. Oh ja.. ik wist zowaar ook de wedstrijd te winnen, zij het op het nippertje met een knaller in de laatste hand. Misschien toch een beetje geluk 🍀


Hoe verder?

Misschien een tweede Haagse Kringen sessie tijdens Pinksteren? Een vaste dag? Als we dan wel 16 Haagse Kringers bij elkaar kunnen krijgen, diegenen die zich opgeven moeten zich natuurlijk wel commiteren om er te zijn anders laat je de rest van de mensen in de kou staan. Of misschien een wedstrijd met leden van ENMV, Gouden Draken (GD), Vier Winden (4W), Bamboe Acht en Kong Rovers (KR) die we ook regelmatig online zien en herkennen namen of aan hun verenigings "tag".


Is online mahjong iets voor jullie?

Iedereen die een PC/Laptop en/of iPad of tablet van een redelijk formaat heeft kan op dit platform vrij online spelen, ervaring opdoen met online spelen tegen 3 andere spelers met naar keuze korte of langere sessies (1, 4, 8 of 16 handen), MCR training sessies spelen (a la 13 tiles maar dan beter) en dus ook vrij om gewoon als individu mee te doen aan de pilot Duplicate Mahjong sessies die gepland zijn of zelf mensen bij elkaar krijgen om een Sit & Go sessie te starten.

Nieuwsgierig? Hulp nodig? Als je je eerste stappen naar online mahjong wilt gaan zetten gaan je naar onze quick-start pagina voor Mahjongsoft.com.


86 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page